POLITICA 1 octombrie 2012

Prefectul Codrin Munteanu: Autonomia teritorială – un model stalinist și neviabil economic

de Covasna Media | 351 vizualizări

Prefectul Codrin Munteanu califică demersul primarului mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, cu privire la „Micul statut de autonomie a Ținului Secuiesc” ca fiind o simplă declarație politică venită în replică la respingerea de către Senat a proiectului Statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc și nicidecum un lucru serios.

Codrin Munteanu a declarat ieri, întrebat fiind despre inițiativa lui Antal Árpád de elaborare a Micului tratat de autonomie, că acesta face parte din ciclul „Ce vrăji a mai făcut Samantha” și că nu poate fi considerat ca fiind ceva serios. Mai mult, Munteanu a punctat faptul că aceste discuții, pe subiectul autonomiei, ar fi trebuit depășite deja, dacă nu pentru anticonsitutuționalitatea subiectului, măcar pentru faptul că nu există o viabilitate economică prin care să se susțină o astfel de regiune autonomă. Revenind la demersul lui Antal Árpád, care pe fundamentul Micului tratat de autonomie a Ținutului Secuiesc a anunțat că dorește un dialog cu reprezentanții Societății civile române, Codrin Munteanu a punctat: „Subiectul se încadrează la categoria Ce vrăji a mai făcut Samantha... Dar serios vorbind, nu este viabil economic. Recent am avut o ședință în cadrul Comisiei de Dialog Social, iar datele concrete arată faptul că județul Covasna primește de la bugetul de stat 50% din banii necesari asigurărilor sociale – de sănătate, pensii, investiții ș.a. Eu sunt prefect și garantez Constituția, prin urmare nu mă pot așeza la masă pentru a discuta autonomia teritorială, un lucru neconstituțional. Poate că dacă aș fi politician, mi-aș putea eventual exprima o părere, dar așa nu am cum să discut pe ceva care din start contravine Constituției. În plus, nu cred că modelele staliniste impuse într-o perioadă neagră a regimului sovietic pot fi readuse acum”.

Primarul Antal Árpád, președinte al UDMR Sfântu Gheorghe, a anunțat în urmă cu câteva zile că a elaborat un document referitor la Autonomia Ținutului Secuiesc, dorind ca acesta să stea la baza unor discuții cu reprezentanții românilor, tocmai pentru a li se explica acestora ce ar însemna exact autonomia pentru Covasna, Harghita și Mureș.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.