PNL consideră electoratul maghiar o balanţă în perspectiva alegerilor prezidenţiale
Prezent sâmbătă la Covasna, pentru a lua parte la Tabăra Tineretului Naţional Liberal, deputatul PNL Bogdan Olteanu a declarat că prezenţa la alege - rile prezidenţiale se anunţă destul de scăzută, dacă partidele nu vor identifica formule de a-i scoate pe oameni la vot. În opinia lui Olteanu, candidaţii la preşedinţia României vor trebui să vină cu argumente şi mesaje credibile, mai ales în condiţiile în care campania se anunţă a fi una „sângeroasă”.
În contextul unei prezenţe scăzute la vot, Bogdan Olteanu a apreciat că maghiarii vor reprezenta o balanţă în stabilirea rezultatelor finale ale prezidenţialelor.
„Maghiarii vor fi, cu siguranţă, o balanţă. Sau în foarte mare măsură, pentru că rezultatul va fi foarte strâns şi se vede că nimeni nu reuşeşte să ia peste 35% din voturi. Estimarea mea e că se va ajunge ca toţi candidaţii să ia chiar sub 30% şi atunci, capacitatea de a colecta voturi în turul doi va fi extrem de importantă. Pentru că, oricum o dai, în turul doi trebuie să strângi 50%. Şi oricât ar fi Kelemen Hunor de convingător (candidatul UDMR pentru alegerile prezidenţiale, n.r.), nu cred că va ajunge în turul doi, deci votanţii săi vor fi o miză”, a spus deputatul liberal.
În aceeaşi idee, Olteanu a arătat că PNL nu se va baza foarte mult pe voturile maghiarilor în turul doi, dar că, oricum, va încerca atragerea acestora.
Referindu-se la posibile negocieri între PNL şi UDMR, Bogdan Olteanu a declarat că nu există o siguranţă că acestea vor avea o importanţă foarte mare, candidatul liberalilor, Crin Antonescu, considerându-se a avea un mare avantaj, acela al unei atitudini pline de echilibru, de-a lungul timpului.
„Antonescu are un mare avantaj, pentru că a fost întotdeauna perceput ca rezonabil, nu a fost o persoană care să aibă o fibră foarte fermă sau radicală din punct de vedere naţional, e un om echilibrat, deci are un avantaj faţă de Băsescu, care s-a mai războit într-o direcţie şi- n alta, ba cu românii, ba cu ungurii. Avantaj are şi faţă de Geoană, care a scos UDMR de la guvernare”, a arătat Olteanu.
În ceea ce priveşte mesajele pe care le va aborda PNL în campanie, Bogdan Olteanu s-a arătat de acord cu faptul că electoratul maghiar trebuie tratat cu atenţie, subliniind că, prin urmare, nu va fi ignorat de către PNL.
„Un mesaj binevenit pentru maghiarii din România ar fi acela că prea ni s-a spus ce să facem, cum trebuie să fim. Părerea mea e că punctul slab al lui Băsescu a fost că a încercat să facă prea multe, să se bage în prea multe. Eu cred într-un preşedinte care nu se bagă în toate, care lasă lucrurile să se întâmple. Sper ca acesta să fie un mesaj convingător. Va fi un mesaj direct şi faţă de maghiarii din România. Fără jenă, spun că primul element care cred că ar trebui să fie definitoriu în mesajul către maghiari e acela că ar trebui să fie în limba maghiară, pentru că e un element de respect faţă de un om, să-i vorbeşti în limba sa. E un element de bun simţ, fundamental, nu de conţinut. Vor fi afişe, scrisori, program prezidenţial, întregul mecanism de comunicare”, a mai spus Bogdan Olteanu.
Deputatul liberal a subliniat totodată că regimul din România este unitar pentru toţi cetăţenii Statului şi, arătând că minorităţile trebuie să primească garanţii vizavi de respectarea drepturilor lor, a spus că acesta este „un mesaj pentru toate minorităţile”.
Monica Rizea