PDL Covasna vede viitorul județului alături de Brașov
Conducerea PDL Covasna consideră că viitorul județului Covasna trebuie văzut într-o regiune alături de Brașov, deoarece criteriile economice trebuie să primeze în fața celor etnice, tocmai pentru a fi posibilă o creștere a nivelului de trai. Liderul PDL Covasna, Codruț Opaiț, a declarat că este în interesul județului nostru să fie parte a unei regiuni de dezvoltare în care se află Brașovul, deoarece puterea acestuia va duce inclusiv la dezvoltarea noastră.
Declarațiile lui Opaiț au venit după recentele declarații ale prim-vicepreședintelui PDL Covasna, Szőke Barna, care susține crearea unei regiuni „echilibrate etnic” între români și maghiari în centrul țării. Opaiț a menționat că aceasta este părerea personală a lui Szőke Barna și nu reprezintă poziția partidului.
Pornind de aici, Codruț Opaiț susține că alăturarea cu Brașovul aduce mai multe avantaje – în principal economice, existând totodată foarte multe puncte comune, mai ales în sensul în care mulți tineri de la noi din județ studiază acolo, plus că mulți cetățeni de aici fac naveta zilnic la Brașov, unde lucrează. În plus, Opaiț crede că nu este de trecut cu vederea nici faptul că mulți covăsneni își fac cumpărăturile la Brașov – pe simplul considerent de prețuri mai mici și ofertă mai diversificată, în vreme ce alții aleg să-și petreacă acolo timpul liber.
„În opinia noastră, nu concepem o regiune Centru fără Brașov, iar în acest sens avem argumente economice și practice (…). Nu știu câtor covăsneni le-ar conveni să meargă aproape 200 de kilometri la Târgu Mureș – unde bănuiesc că ar fi capitala administrativă, pentru a-și rezolva problemele, când Brașovul este la 30 de kilometri. Proximitatea aceasta cu Brașovul crează legături incontestabile – legături economice, sociale și chiar istorice (…). Brașovul e pol de creștere, la cum merg lucrurile, zona metropolitană se va extinde până aproape de Sfântu Gheorghe, e o realitate. Sunt de acord, cultural, județul Covasna are mai multe legături cu Harghita și Mureș, dar regiunile mizează dezvoltarea economică. Și sunt convins că legăturile culturale pot fi păstrate prin diverse programe”, a mai spus Opaiț.
Acesta a mai precizat că există inclusiv un proiect de drum expres între Sfântu-Gheorghe și orașul Brașov, pe DJ Sfântu Gheorghe – Ilieni – Hărman, iar materializarea acestuia ar face posibil să se ajungă în 20 de minute dintr-un oraș în altul. Se pare că primarul Brașovului, George Scripcaru, a găsit și finanțare pentru acest proiect, iar tot ceea ce ar mai fi nevoie ar fi acordul primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, de a ne implica în proiect.