POLITICA 29 mai 2013

PDL Covasna trage un semnal de alarmă: Întorsura Buzăului pierde hectare de pământ!

de Covasna Media | 957 vizualizări

Conducerea PDL Covasna semnalizează o situaţie destul de gravă la Întorsura Buzăului, unde se pare că aproape 200 de hectare de teren sunt pe cale să se piardă.

Liderul PDL Covasna, Codruţ Opaiţ, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că la Întorsura Buzăului au fost revendicate aproape 200 de hectare de teren de către comuna braşoveană învecinată, Vama Buzăului. Potrivit lui Opaiţ, ar fi vorba despre păşuni şi păduri pe care întorsurenii le-au primit din partea Statului Român spre folosinţă în 1923.

„Cei din Vama Buzăului au mers şi au intabulat terenurile, după ce au făcut măsurători. Ceea ce e ciudat e că primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, nu a contracarat problema, nu a luat nicio poziţie. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât terenurile respective erau folosite de ciobani pentru păşuni, acum vin acolo şi ciobanii din Vama Buzăului, am înţeles că deja au fost şi ceva conflicte, nu e deloc bine”, a declarat Opaiţ, subliniind că oieritul este una dintre principalele ocupaţii care mai susţin economia Întorsurii, astfel că problema păşunii, pe care o consideră un abuz, va trebui rezolvată rapid.

Coborârea vârstei de vot nu e agreată

În altă ordine de idei, Codruţ Opaiţ este de părere că propunerea liderului PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, de scădere a vârstei de vot de la 18 la 16 ani este de înţeles, în condiţiile în care „se ştie că Guruianu are apetenţă pentru tineri”.

„Domnul Guruianu e familiar cu cercurile adolescentine din oraş, astfel că are dorinţa de a-şi crea o masă de manevră electorală, poate că beneficiază şi de ceva calităţi pedagogice... Cred însă că un tânăr de 16 ani e uşor influenţabil, neavând o doctrină politică. Şi în PDL avem o organizaţie de tineri puternică, dar nici prin cap nu ne-a trecut să cerem coborârea vârstei de vot.  Oricum tinerii sunt în general foarte dezinteresaţi de vot, ceea ce se vede la fiecare scrutin electoral prin absenţa masivă, aşa că poate domnul Guruianu confundă Facebook-ul cu scrutinele electorale”, a spus Opaiţ.

În privinţa votului obligatoriu, preşedintele PDL Covasna crede că acesta s-ar justifica dacă am avea mijloace prin care să putem asigura prezenţa fiecăruia la vot şi dacă am putea avea un sistem de vot prin Internet.

PDL avertizează asupra riscului de analfabetizare

Opaiţ s-a referit şi la criza din învăţământ, mai exact la neplata navetei elevilor şi a atras atenţia asupra faptului că România are oricum o rată ridicată a abandonului şcolar. Potrivit lui Opaiţ, dacă statul însuşi descurajează prin astfel de atitudini frecvenţa şcolară (mai ales că sunt familii care chiar nu-şi permit plata navetei), riscăm să ne alegem cu o ţară de analfabeţi, în vreme ce tinerii şcoliţi oricum pleacă în afară, pentru un trai mai bun.

Unde sunt banii pentru TAM?

Conducerea PDL a atras atenţia şi asupra situaţiei de la Teatrul Andrei Mureşanu, pentru a cărui conducere se va organiza, în curând, un concurs. PDL a sesizat că viitorul manager va trebui să crească veniturile cu 10% anual şi să identifice surse de finanţare pentru amenajarea viitorului sediu.

Prim-vicepreședintele PDL Covasna, Liviu Comăneci, a amintit faptul că fostul deputat PDL Petre Străchinaru a adus, la un moment dat, o sumă importantă de bani, cu destinaţia „sediu pentru TAM”.

„Dacă banii sunt păstraţi de Primărie într-un cont anume, cu intenţia de a aduna şi dobândă, ne bucurăm nespus. Dar ar fi vremea să fie deblocaţi, pentru a se iniţia lucrările pentru viitorul sediu al TAM”, a mai spus Codruţ Opaiţ.

Prin intervențiile fostului deputat PDL de Covasna, Petre Străchinaru, la bugetul local a ajuns, în 2008, un milion de lei.

Investiţia austriacă de la Reci, susţinută şi de PDL

Prim-vicepreşedintele PDL Szőke Barna a ţinut să se refere la investiţia austriacă de la Reci, spunând că orice astfel de iniţiativă ar trebui să fie apreciată.

„Orice investiţie e binevenită, iar eu cred că Holzindustrie Schweighofer nu va tăia niciun copac, ci va cumpăra de la cei care au astfel de activităţi. Am speranţa că prin această investiţie, care va trezi vigilenţa multora, măcar nu se va mai tăia la negru, deoarece bănuim că se taie mult ilegal. Se vor crea locuri de muncă, se vor plăti taxe, producătorii mici nu vor muri nici ei, deoarece austriecii oricum nu vor avea aceleaşi interese comerciale precum ei… Cred că dacă un investitor ca acesta vrea să vină la noi nu trebuie alungat”, a mai spus Szőke Barna.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
gyuri, 2 iunie 2013
Bancila Leca un papagal a fost si un papagal va ramane
Eugen, 31 mai 2013
Daca întorsurenii au vrut USL, acum au USL. Daca întorsurenii au dorit mai mult decat un baci (care se pricepea la treaba cu pasunatul) acum au un profesor de Mizil. Nu stie cu oieritul, dar le are citeste integral
Constantin Holospin, 31 mai 2013
lili. Daca urmariti mijloacele de informare, veti constata faptul ca PDL se exprima de fiecare data cand cei care ne guverneaza au mai luat o decizie neinspirata. Eu cred ca nu este saptamana in care citeste integral
Alex, 31 mai 2013
Face o poziţie, nu "opoziţie". Poziţia ghiocelului mai precis. :) Singurul partid politic (oarecum, statutul fiind de asociaţie culturală sau aşa ceva) este UDMR în Covasna, să fim serioşi! citeste integral
lili, 31 mai 2013
Si ce opozitie FACE PDL Covasna ?!!!!
Constantin Holospin, 30 mai 2013
Bineinteles lili ! Exista opozitie in judetul Covasna, chiar daca anumite structuri si persoane sunt deranjate.
Alex, 30 mai 2013
Vama oricum nu ar trebui să aparţină de Braşov, ci de Covasna.
lili, 30 mai 2013
PDL Covasna mai exista ?!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.