POLITICA 11 ianuarie 2010

PD-L şi UDMR tranşează deconcentratele

de Covasna Media | 649 vizualizări
O întâlnire pe această temă are loc astăzi la Bucureşti Reprezentanţii PD-L şi UDMR din Transilvania vor discuta astăzi, la Bucureşti, despre împărţirea deconcentratelor, urmând ca negocierile şi nominalizările să fie făcute la nivelul organizaţiilor judeţene ale celor două formaţiuni aflate la guvernare.

O întâlnire pe această temă are loc astăzi la Bucureşti

Reprezentanţii PD-L şi UDMR din Transilvania vor discuta astăzi, la Bucureşti, despre împărţirea deconcentratelor, urmând ca negocierile şi nominalizările să fie făcute la nivelul organizaţiilor judeţene ale celor două formaţiuni aflate la guvernare.

Fără criterii politice, maghiari să fie...

Preşedintele UDMR, vicepremierul Markó Béla, a anunţat sâmbătă, la Sfântu-Gheorghe, că în primul rând criteriile care vor sta la baza alegerii oamenilor vor ţine de profesionalism, însă nu a negat faptul că UDMR va propune probabil specialişti de naţionalitate maghiară, în ideea de a se apropia cât mai mult de acea pondere a comunităţii maghiare din fiecare judeţ.

„(...) Nu vor fi criterii politice în primul rând, bineînţeles UDMR va propune probabil specialişti de naţionalitate maghiară, dar va conta profesionalismul, să fie buni specialişti”, a spus Markó Béla.

Primul conducător de instituţie schimbat de UDMR în Covasna a fost prefectul Codrin Munteanu, în locul căruia a fost învestit György Ervin.

Creaţia culturală vs. economia de piaţă

Tot sâmbătă, Markó s-a pronunţat cu privire la proiectul privind aplicarea CAS-ului la drepturile de autor. Potrivit acestuia, regulile economiei de piaţă nu trebuie să se refere la creaţiile culturale, artistice sau literare, ci oamenii care le produc să fie ocrotiţi de vitregiile acestei economii.

El a spus că nu cunoaşte încă prea bine ce conţine concret proiectul privind reţinerea din drepturile de autor, însă îl interesează şi în plus va avea o răspundere directă în Guvern în legătură cu domeniile cultură, învăţământ şi aşa mai departe.

„(…) În această privinţă am o con­vingere foarte fermă, şi anume că regulile economiei de piaţă nu trebuie să se refere la creaţia culturală, la creaţia artistică sau cea literară. Cu alte cuvinte, trebuie să încercăm să ocrotim artiştii, creatorii, de vitregiile economiei de piaţă, mai ales dacă ne aflăm într-o situaţie de criză“, a declarat Markó Béla.

Pe de altă parte, vicepremierul UDMR a amintit că totuşi prin acest proiect s-ar încerca rezolvarea problemei pensiilor în cazul unor profesii liberale, iar această problemă e reală şi importantă.

„Să vedem cum poate fi rezolvată, dar nicicum n-aş accepta ca tocmai într-o perioadă de criză să ne atingem de veniturile creatorilor şi să încercăm să dimuăm veniturile lor, dar problema pensiilor este una reală, într-adevăr”, a mai spus Marko.

Markó Béla este el însuşi unul dintre beneficiarii drepturilor de autor, în calitatea sa de poet şi traducător, iar de numele lui se leagă peste 20 de volume de poezii, câteva volume de eseuri şi 2-3 volume de traduceri de poezii. În anul 2006, Markó a declarat pentru anul 2005 venituri mai mari în calitate de scriitor decât în cea de politician. Astfel, în calitate de vicepremier Markó a câştigat 43.197 de lei, ca lider UDMR 45.376 de lei, iar ca scriitor 90.000 de lei şi 16.000 de forinţi.

Potrivit proiectului legii unice a pen­siilor, ce urmează să fie aprobat în Guvern în luna februarie, angajaţilor li se vor reţine 31% din câştigurile din drepturile de autor sau din cele obţinute în urma încheierii convenţiilor civile, drept contribuţii pentru bugetul de pensii.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.