PCM se gândeşte la un candidat propriu pentru Cotroceni
Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) va analiza oportunitatea susţinerii unui candidat propriu la alegerile prezidenţiale, în opinia acesteia varianta propusă de UDMR prin Kelemen Hunor fiind doar o încercare despre „cum să ajungem din nou la guvernare”.
Deocamdată, preşedintele PCM spune că partidul său merge pe aceeaşi variantă propusă de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) cu ocazia prezidenţialelor, şi anume de a îndemna la vot nul, dar ia în calcul şi varianta ca civicii maghiari să susţină un candidat propriu.
„Mai este o variantă, la care trebuie să ne gândim, să avem noi un propriu candidat”, a declarat preşedintele PCM. Potrivit lui Szasz Jeno, avantajul de a avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale ar fi acela că Kelemen Hunor este un candidat al UDMR al cărui program politic se bazează pe o singură propoziţie: „cum să ajungem din nou la guvernare“, a precizat liderul PCM. În acest context, Szasz afirmă că PCM ar putea să arate, ca şi program politic vis a vis de programul lui Kelemen Hunor, care ar fi soluţia „reală” şi „ideală” pentru toate regiunile naturale din România, şi anume descentralizarea autentică, autonomia.
„Ar fi o posibilitate din acest punct de vedere în campania electorală să prezentăm acest program, din această perspectivă ar fi un câştig pentru comunitatea noastră, dar datorită faptului că noi suntem aliaţii CNS, vom lua o decizie care să nu contracareze cel puţin propunerea făcută de CNS“, a spus Szasz, subliniind că nu vor lua nicio decizie fără a discuta cu CNS.
Conducerea CNS a anunţat că, cu ocazia alegerilor prezidenţiale, va îndemna populaţia maghiară să dea voturi nule, nevalabile, protestând în acest fel faţă de neadoptarea statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc.
Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat că au ajuns la această decizie având în vedere şi refuzul de până acum al Parlamentului României de a dezbate măcar propunerea lor legislativă privind autonomia, lipsa deschiderii la dialog din partea instituţiilor statului pe această temă şi chiar „ostilitatea” cu care este privită iniţiativa lor legislativă privind statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc.
UDMR acuzată de prostituţie
Vorbind de UDMR, preşedintele PCM acuză Uniunea de „prostituţie politică“ şi susţine că modul în care această formaţiune înţelege să facă politică ar fi o pierdere pentru imaginea comunităţii maghiare.
Szasz Jeno spune că maghiarii de rând, secuii, sunt oameni cu coloană vertebrală, care nu sunt conduşi de interese, pe când UDMR se prostituează politic şi influenţează în mod negativ imaginea comunităţii maghiare despre care s-ar putea crede că funcţionează şi gândeşte la fel.
„Prostituţie politică este politica UDMR. Dacă UDMR face parte din familia PPE, atunci pe plan naţional aici în România ar trebui să aibă parteneri politici cei care fac parte din PPE. Dacă nu sunt de acord cu ei, atunci să se lupte cu ei, te cerţi, duci dialog, dar nu că ne culcăm o dată cu ăştia, intrăm la guvernare cu alţii, ieşim, iar intrăm şi aşa mai departe”, a spus Szasz Jeno.
Liderul civicilor maghiari a subliniat că din acest punct de vedere îi e ruşine, arătând că maghiarul simplu nu este aşa şi îşi respectă cuvântul dat. „Cuvântul maghiarului până n-a apărut acest UDMR a fost un cuvânt dat, respectat de toată lumea. Din această perspectivă este o pierdere ca şi imagine a comunităţii maghiare cum se comportă UDMR acolo pe la Bucureşti şi nu e bine nici economic şi nicicum, că la urmă o să ne creadă pe noi maghiarii că suntem de pe la piaţă”, a spus Szasz.
Ana Sidon