POLITICA 6 februarie 2013

PCM Covasna vrea ca steagul secuiesc să fie arborat în Parlamentul României

de Agerpres | 710 vizualizări

PCM Covasna vrea ca steagul secuiesc să fie arborat în Parlamentul României

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna consideră că steagul secuiesc ar trebui arborat în Parlamentul României în semn de respect faţă de comunitatea maghiară.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsár Terza József, a declarat că partidul pe care îl reprezintă a militat încă de la înfiinţare, în urmă cu aproape cinci ani, pentru recunoaşterea şi respectarea simbolurilor naţionale ale secuilor şi susţine în continuare dreptul comunităţii maghiare de a-şi afirma liber identitatea.

„Noi am cerut încă de acum cinci ani ca steagul secuiesc să fie arborat pe toate instituţiile, consiliile locale şi primăriile din Ţinutul Secuiesc şi e normal să fie aşa pentru că aici comunitatea noastră este majoritară (...) Dacă Guvernul consideră că Ţinutul Secuiesc aparţine de România şi îi respectă pe secui nu văd nimic ieşit din comun ca simbolurile secuieşti să fie arborate în Parlamentul României”, a declarat Kulcsár Terza József.

Acesta a mai spus că i se pare la fel de firesc ca oficialii maghiari să ia atitudine şi să se solidarizeze cu maghiarii din Transilvania în chestiuni ce ţin de simbolistică şi identitate naţională, deoarece „fac parte din aceeaşi naţiune”.

Liderii UDMR Covasna au declarat în repetate rânduri că secuii vor să îşi folosească liber simbolurile naţionale, iar şeful organizaţiei, Tamás Sándor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a făcut luna trecută un apel către primarii din judeţ pentru a arbora steagul secuiesc pe primării.

Prefectura Covasna a precizat că potrivit legii, pe instituţiile publice pot fi arborate doar steagul României şi al Uniunii Europene, dar minorităţile naţionale îşi pot folosi liber simbolurile la manifestările specifice pe care le organizează.

Citeşte şi Steagul Ţinutului Secuiesc, arborat în Ungaria. Ponta: Nu acceptăm obrăznicii externe

Citeşte şi USL Covasna: Nemeth „pune gaz pe foc”; acţiunea acestuia este provocatoare

Citeşte şi Antal Árpád (UDMR): Este natural ca Ungaria să ia atitudine atunci când unii compară steagul secuiesc cu o cârpă

Citeşte şi Secretar de stat în MAE: Declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 7 februarie 2013
Cat tupeu poate sa aiba nimeni asta!!!Maine-poimaine va treziti ca vreti sa arbrorati steagu si pe Casa Alba din SUA.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.