POLITICA 8 februarie 2018

Ordonanța privind salariile a fost adoptată. Ministerul Justiției: Ar putea fi neconstituțională

de Covasna Media | 739 vizualizări
Sursa foto - Facebook
Sursa foto - Facebook

Ministerul Justiției a dat aviz pozitiv, dar cu rezerve, pentru Ordonanța de urgență care ar corecta unele efecte ale „Revoluției fiscale”. Spune că ordonanța poate fi declarată neconstituțională. Chiar și așa, OUG a fost aprobată în ședința Guvern de astăzi. 

Guvernul anunţă că va corecta nedreptăţile produse de revoluţia fiscală pentru unele categorii de angajaţi. Premierul Viorica Dancilă dă asigurări că, o dată cu această ordonanţă, lucurile vor intra pe făgaşul normal, iar legea salarizării unitare îşi va atinge scopul anunţat: acela de a echilibra sistemul de salarizare.

„Azi adoptăm o serie de măsuri pentru menținerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017. Avem patru categorii: IT, cercetare, persoane cu activități sezoniere, salariații cu dizabilități, cu handicap grav. Pentru ei, statul își va asuma plata unei părți din contribuția de asigurări de sănătate, printr-un mecanism simplificat.

De această facilitate vor beneficia angajații ai căror angajatori nu au reușit din resurse proprii să mențină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 și care nu și-au diminuat totalul cheltuielilor de personal față de luna precedentă”, a spus Viorica Dăncilă.

În avizul Ministerului Justiției se arată că „stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție”.

„Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase”, mai arată instituția.

În punctul de vedere transmis pe ordonanța care ar trebui să corecteze câteva nereguli provocate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, Ministerul Justiției arată că situația extraordinară a fost creată prin adoptarea OUG 79/2017, practic ordonanța adoptată de Guvern anul trecut, prin care făcea schimbări la Codul fiscal.

Stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de anumite categorii de angajați ar contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale, care este stipulat în Constituție.

Prin OUG pe care Guvernul vrea să o adopte astăzi, practiv Ministerul Finanțelor propune ca angajații care lucrează part time să plătească contribuții sociale doar pentru sumele pe care le încasează, iar restul sumelor să fie suportate de către angajator.

Modificări apar și pe alte categorii de persoane, precum angajații din IT, persoanele cu dizabilități și cercetătorii, ale căror salarii nete scădeau în urma mutării contribuțiilor. În această ordonanță, Ministerul Finanțelor prevede ca aceștia să primească salariul net la același nivel cu decembrie 2017, iar diferența de contribuții să fie achitată de către stat.

Digi24

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.