POLITICA 6 octombrie 2017

„Nu lăsăm un soldat bun în afară” – sprijin de la CJ pentru primarul Bölöni Dávid

de Covasna Media | 1332 vizualizări

Prefectul Sebastian Cucu l-a suspendat din funcţie pe Bölöni Dávid, primarul comunei Cernat, după ce acesta a fost condamnat de Tribunalul Covasna la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi, în luna septembrie, Curtea de Apel Braşov a confirmat hotărârea instanţei de fond.

Atribuţiile primarului suspendat vor fi preluate de viceprimarul comunei, Fábián Sándor.

După cum este cunoscut, în luna decembrie anul trecut, Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis în judecată pe primar, pentru că – potrivit procurorilor –în perioada 2008–2009, comuna Cernat a solicitat sprijin financiar pentru 739 ha păşune, pe care au folosit-o fermierii locali, astfel, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a procedat la recuperarea sprijinului financiar în valoare de peste 312 mii lei.

Primarul însuşi a prezentat detaliile acestui caz reprezentanţilor presei.

„M-au dezonorat. Un lucru m-a deranjat, acela că din comunicatul în limba română a procuraturii, presa maghiară nu a tradus, a omis o propoziţie cu o mare importanţă, astfel se poate înţelege că am cerut subvenţie pentru mine, deşi am solicitat-o pentru comună. Suma primită de la Uniunea Europeană am solicitat-o pentru lucrări privind îmbunătăţirea păşunilor şi chiar am folosit-o în acest scop. Dacă am fi dat păşunile în chirie, acest fapt ar fi trebuit demonstrat printr-o hotărâre locală. Banii pe care i-am primit au fost rambursaţi. Cine munceşte, mai greşeşte. În cazul meu însă a fost o greşeală din partea autorităţilor.” La întâlnire, primarul a mulțumit tuturor pentru încrederea acordată.

La discuţii a participat şi Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, acesta a spus că îl cunoaşte pe Bölöni Dávid de 21 de ani. Este o lungă perioadă de timp, dar şi mai lungi sunt acei 27 de ani de când se află la conducerea comunei. Acest fapt demonstrează că oamenii au avut încredere în el. „Primarul, pe lângă faptul că a făcut multe pentru comună, le-a adus la nivel european pe toate cele patru localităţi ale comunei Cernat. Se vede în mod clar că este o gazdă bună a comunei. A muncit cinstit şi eficient. Pentru Bölöni Dávid conducerea localităţii este un mod de viaţă. Nu şi-a îndeplinit doar sarcinile administrative, ci și pe cele care îi revin, în cadrul comunității, unei persoane private, unui bun gospodar.”

Comuna Cernat este una dintre așezările județului care, în ultimii ani, a realizat foarte multe investiţii. Legat de cazul primarului, preşedintele CJ Covasna a subliniat: nu crede că ar fi vorba de un act rău intenţionat şi ilegal. În ceea ce priveşte decizia judecătorească, acesta a propus primarului ca în termen de șase luni de la pronunțarea hotărârii definitive, să atace hotărârea printr-un apel extraordinar, pentru a dovedi că decizia este ilegală.

„Nu există act rău intenţionat. Banii primiţi au fost utilizaţi conform destinaţiei lor, fapt demonstrat de documente. Nu s-au produs pagube, deoarece suma de bani contestată a fost rambursată de comună, înainte de apariţia hotărârii definitive. Problema trebuie abordată în viitor. Vom sta alături de conducătorul comunei Cernat, pentru că nu lăsăm un soldat bun în afară. Nici până acum nu a rămas şi nici de acum înainte nu va rămâne fără sprijin” – a declarat Tamás Sándor.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.