POLITICA 13 iunie 2013

Noua Constituție. Parlamentarii traseiști pierd mandatul, România recunoaște rolul Casei Regale

de Covasna Media | 567 vizualizări

Un amendament aprobat joi de Comisia pentru Revizuirea Constituției prevede ca parlamentarii care își schimbă partidul în timpul mandatului să își piardă scaunul. Tot joi a fost votat un amendament prin care România a recunoscut rolul Casei Regale în modernizarea țării, iar Parlamentul numeşte directorii SRI şi SIE.

Joi dimineață, senatorii și deputații au reluat toate amendamentele din noua Constituție asupra cărora nu s-au înțeles.

Astfel, a fost interzis traseismul politic la nivelul senatorilor și deputaților.

„Calitatea de senator sau deputat încetează la data demisiei din partidul în care a fost înscris sau la data înscrierii în alt partid politic”, se menționează la articolul 70, aliniatul 2 din noua Constituție.

România recunoaşte rolul istoric al Casei Regale şi al BOR în constituirea şi modernizarea statului

Mai mult, s-a votat un amendament prin care România a recunoscut rolul istoric în constituirea și modernizarea statului român al Casei Regale, al minorităților naționale, al bisericii ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase.

Astfel, după articolul 1, alineatul (1) care prevede că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil", a fost introdus un nou articol, care în viitoarea Constituţie va avea următorul cuprins: "România recunoaşte rolul istoric în constituirea şi modernizarea statului român al Casei Regale, al minorităţilor naţionale, al bisericii ortodoxe şi al celorlate culte religioase".

Amendamentul a fost adoptat cu majoritatea voturilor membrilor Comisiei de revizuire.

Parlamentul numeşte directorii SRI şi SIE

Comisia de revizuire a Constituţiei a mai adoptat un amendament potrivit căruia Parlamentul numeşte sau alege, după caz, în condiţiile stabilite prin lege sau prin regulament propriu, Avocatul Poporului şi directorii SRI şi SIE.

Astfel, a fost introdus un alineat nou la articolul 75, cu următorul cuprins: "Parlamentul numeşte sau alege, după caz, în condiţiile stabilite prin lege sau prin regulamentul propriu de organizare şi funcţionare: a) Avocatul Poporului; b) directorii Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe".

Totodată, Comisia de revizuire a stabilit şi că preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Legislativ, consilierii Curţii de Conturi, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente vor fi numiţi sau aleşi de Senat.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.