Modificări în programul de guvernare. TVA ar putea reveni la 19%. Măsuri pentru învățământul în limbile minorităților
Programul de guvernare propus de Cabinetul Ponta III a fost făcut public astăzi, în şedinţa de Guvern. Documentul a fost aprobat miercuri de Guvern și a fost transmis Parlamentului joi dimineaţă.
Printre măsurile vizate de Guvern sunt revenirea la TVA de 19% și posibilitatea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, în măsura în care cadrul fiscal va permite acest lucru.
De asemenea, salariul minim ar urma să crească până la 1.100 lei până în 2016. În vechiul program de guvernare, creșterea salarială prevăzută era de 1.200 de lei.
Guvernul vrea să păstreze plafonul de 16% şi să introducă „pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit”. O altă măsură prevăzută este reducerea sărăciei pentru 580.000 de persoane până în anul 2020. În vechiul program de guvernare nu exista o limită de timp pentru acest lucru.
De asemenea, în program se vorbește despre reducerea CAS cu 5% pentru angajator, dacă situația economică o va permite.
Guvernul va promova de asemenea dezvoltarea unui „sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire”, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului.
Unele dintre măsurile din document erau prevăzute și în programul de guvernare al USL, dar acum se specifică faptul că acestea vor fi făcute doar dacă încasările la buget vor permite acest lucru.
Există schimbări și la capitolul educație. Odată cu intrarea UDMR la guvernare, executivul vrea elaborarea de manuale școlare în limbile minorităților pentru învățămantul obligatoriu, restructurarea curricumului școlar din perspectiva multiculturală, formarea inițială și continuă a cadrelor didactice pentru învățămantul în limba minorităților și asigurarea accesului fiecărui copil provenit din rândul minorităților la educația de bază.
Consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, a declarat la Digi24 că este vorba despre o prognoză.
„Sperăm, în special în domenii foarte importante, cum ar fi obținerea de venituri suplimentare importante din combaterea evaziunii fiscale, observăm modificări importante pe această zonă, noul ministru al Finanțelor e specializat pe această zonă”, a spus Ionel Blănculescu.
„Trebuie să conștientizăm că niciun fel de măsură nu poate fi pusă în aplicare fără resursă financiară. Discutăm astfel de intențiile de a reduce TVA-ul. Dacă reușim să revenim cu TVA la 19%, aceasta înseamnă o mai bună colectare la buget. La acest nivel, de 2%, el poate fi încasat numai jumătate din cât ar trebui să fie colectat, la 12-13%, să nu ne mai mințim. Mai mult, la alimentele de bază dacă reușim să scădem TVA la 9%, să începem cu carnea, de asemenea veți vedea o reducere importantă a evaziunii fiscale din acest domeniu, cum s-a întâmplat la pâine”, a precizat el.