POLITICA 11 martie 2013

Miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, la Târgu-Mureş: "Vrem libertate deplină"

de Covasna Media | 394 vizualizări

Manifestaţie de amploare la Târgu Mureş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. 5.000 de persoane s-au adunat, duminică, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, pentru a participa la mitingul pentru autonomie organizat de Consiliul Naţional Secuiesc. Participanţii au purtat steaguri secuieşti, dar şi ale partidului extremist maghiar Jobbik, deşi preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, susţinea că a interzis participarea extremiştilor.

Participanţii s-au strâns la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, purtând steaguri şi fanioane secuieşti, dar şi steaguri ale Jobbik.

Printre participanţi se află liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Tokes Laszlo, preşedintele PCM, Biro Zsolt, cel al PPMT, Toro T. Tibor, dar şi liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs.

Totodată, la miting ia parte şi Marc Gafarot I. Monjo din partea Partidului pentru Convergenţa Catalană.

Manifestarea a început prin rostirea unei rugăciuni, urmând să aibă loc discursurile oficiale.

Participanţii poartă pancarte cu mesaje pro-autonomie, precum "Ţinutul Secuiesc - Szekelyland".

Mitingul pentru autonomie este organizat de CNS şi a primit acceptul Comisiei de avizare, la manifestare urmând să asiste şi un procuror anume desemnat, pentru a constata eventualele situaţii în care se încalcă legea şi pentru a dispune măsuri.

Şeful Comisiei de avizare din Târgu Mureş, Valentin Bretfelean, declarat că organizatorii estimau o participare de 10.000 de persoane.

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, afirma, vineri, că formaţiunile politice sau non-politice româneşti nu vor "conturba" manifestarea din 10 martie, de la Târgu Mureş, a populaţiei maghiare, el îndemnând cetăţenii la calm şi cerându-le "să nu se lase înşelaţi de diferite fiţuici sau de fluturaşii care apar".

Petiţie pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Participanţii la mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureş au adoptat o petiţie în care cer autonomia Ţinutului Secuiesc şi încetarea "luptei împotriva simbolurilor secuilor", aceasta urmând să fie trimisă Guvernului, conform Mediafax.

Manifestanţii au adoptat o petiţie adresată Guvernului, care va fi înmânată reprezentanţilor Prefecturii Mureş, în care solicită autonomie pentru ţinutul Secuiesc, libertate pentru secui şi cer autorităţilor să "înceteze lupta împotriva simbolurilor secuieşti", precum şi "hărţuirea şi ameninţarea maghiarilor şi secuilor".

Participanţii cer în petiţie ca ţinutul Secuiesc să devină regiune administrativă de sine stătătoare şi garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. Totodată, ei protestează faţă de o reorganizare administrativă care "lezează interesele secuilor".

"Protestăm faţă de folosirea instituţiilor statului pentru asuprirea, intimidarea şi hărţuirea cetăţenilor români de etnie maghiară, solicităm ca autorităţile să înceteze lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţare secuilor, vrem libertate deplină şi reală pentru toţi secuii", se arată în petiţie.

Totodată, participanţii la mitingul pentru autonomie cer Guvernului să înceapă tratativele legate de aceste revendicări cu reprezentanţii secuilor.

Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a afirmat, la tribună, că lupta pentru autonomie va continua până la obţinerea ei. În acelaşi timp, Tokes Laszlo a mulţumit filialelor UDMR care "nu au ascultat conducerea" şi au participat la miting.

Acesta a lansat, în limba română, un mesaj la adresa "fraţilor români", cărora le-a transmis că este nevoie de solidaritatea lor, "deoarece secuii au apărat timp de mai multe secole Transilvania".

Demonstraţii în Europa

Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate duminică în Ungaria, dar şi în oraşe importante din Europa - Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich, şi America - în apropiere de Casa Albă, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto şi Ottawa, relatează MTI. În Ungaria, demonstraţii au avut loc la Budapesta, Szolnok, Keszthely şi Sarospatak. Peste 1.000 de persoane de toate vârstele au protestat în faţa Ambasadei României de la Budapesta duminică după-amiaza. Steaguri ale Ţinutului Secuiesc şi Ungariei au fost fluturate de mulţime, iar numeroşi protestatari au purtat "steagul lui Arpad", simbolul unei dinastii medievale ungare. Numeroşi demonstranţi au venit îmbrăcaţi în costume populare secuieşti. De asemenea, unii au purtat o ţinută amintind de Garda Zdrenţăroşilor, o grupare paramilitară creată în anii '20, iar alţii au fost îmbrăcaţi în ţinuta de culoarea neagră a "Gărzilor Patriei din Carpaţi".

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.