POLITICA 30 noiembrie 2009

Mircea Geoană: „Eu, domnul Antonescu şi domnul Iohannis stăm garanţie faptului că vom avea un guvern competent instalat până la Crăciun”

de Covasna Media | 647 vizualizări
[singlepic=658,250,250,,left]Ce mesaj aveţi pentru cei care v-au votat pe 22 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidenţiale? Vreau să le mulţumesc celor care mi-au acordat încrederea şi celor care au votat alţi candidaţi şi să-i asigur că drumul pe care am pornit împreună duce la victorie. O victorie împotriva lui Traian Băsescu? O victorie împotriva lui Traian Băsescu, dar, ce este mai important, o

Ce mesaj aveţi pentru cei care v-au votat pe 22 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidenţiale?

Vreau să le mulţumesc celor care mi-au acordat încrederea şi celor care au votat alţi candidaţi şi să-i asigur că drumul pe care am pornit împreună duce la victorie.

O victorie împotriva lui Traian Băsescu?

O victorie împotriva lui Traian Băsescu, dar, ce este mai important, o victorie împotriva crizei. Pentru că, oricât de multă patimă s-ar fi adunat în ultimii cinci ani, nu trebuie să uităm că adevărata luptă este împotriva dificultăţilor economice. Românii aşteaptă nu doar o victorie a lui Mircea Geoană împotriva lui Traian Băsescu. Oamenii aşteaptă o victorie a întregului popor împotriva crizei, a sărăciei şi a şomajului.

Domnul Crin Antonescu şi-a declarat susţinerea pentru un „proiect Iohannis”, proiect pe care şi dumneavoastră îl susţineţi. Credeţi că acest lucru va contribui la dubla victorie despre care vorbiţi?

Da. Este vital să punem capăt instabilităţii politice pe care a declanşat-o Traian Băsescu. România are nevoie de stabilitate, de un guvern serios şi competent, care să ia de urgenţă măsurile economice împotriva crizei economice. Şi eu şi domnul Antonescu susţinem în continuare ideea unui premier independent, în persoana lui Klaus Iohannis. Formaţiunile pe care le conducem au încheiat un acord asumat public, oficial şi transparent. Eu, domnul Antonescu şi domnul Iohannis stăm garanţie faptului că vom avea un guvern competent instalat până la Crăciun şi că putem aduce stabilitatea politică necesară relansării economice.

Credeţi că Traian Băsescu este un obstacol în calea relansării economice?

Traian Băsescu nu poate aduce stabilitate în ţară şi, din acest motiv, nu poate aduce relansarea economică. Traian Băsescu nu poate să facă să funcţioneze instituţiile statului. De-asta oamenii nu trăiesc bine şi de-asta România e considerată drept cea mai coruptă ţară din Europa. Alţi cinci ani cu Traian Băsescu înseamnă alţi cinci ani de scandal şi dezbinare. Şi acesta este adevăratul pericol.

Traian Băsescu şi-a înteţit atacurile împotriva dumneavoastră şi chiar a lui Crin Antonescu. Ce îi răspundeţi actualului preşedinte?

Pot arăta cu degetul zeci de oameni cu afaceri dubioase care fac parte din camarila personală a lui Traian Băsesescu. Dar nu asta ne scoate din criză. Nu arătând cu degetul spre fratele lui Traian Băsescu vom crea locuri de muncă. Nu vorbind despre afacerile doamnei Udrea sau Ridzi vom rezolva problemele agricultorilor. Datoria mea este să mă ocup de locuri de muncă şi nu de dosarele lui Traian Băsescu sau ale apropiaţilor lui. Asta este treaba Justiţiei şi sunt convins că magistraţii îşi vor face şi ei datoria.

Ce poate face un preşedinte pentru ieşirea din criză şi pentru relansarea economică?

În primul rând, să desemneze un premier independent care să fie susţinut de o majoritate transparentă şi solidă în Parlament. În al doilea rând să susţină eforturile de combatere a crizei economice. Aici vorbim despre măsuri concrete pentru menţinerea locurilor de muncă şi pentru crearea de noi slujbe. Vorbim despre măsuri de sprijin pentru micii agricultori, despre subvenţii şi despre centre de colectare. De asemenea, nu uităm de proiectul Fondul Naţional de Locuinţe, proiect prin care vor fi construite 50.000 de apartamente care vor fi închiriate, cu chirii subvenţionate, tinerilor. Pentru pensionari, avem în vedere Legea pensiilor care să ducă la creşterea pensiilor mici şi la restabilirea respectului faţă de cei care au muncit o viaţă întreagă. Sunt şi alte elemente de substanţă pe care, în calitate de preşedinte, le voi susţine. De exemplu, introducerea conceptului de bună guvernare în zona securităţii naţionale este o prioritate. La fel este şi introducerea problemei securităţii energetice şi a celei alimentare în preocupările de bază ale CSAT.

După rezultatele alegerilor de pe 22 noiembrie, sunteţi mai optimist în legătură cu votul de pe 6 decembrie?

Sunt realist şi pot spune că lupta pentru turul al doilea se reia de la zero. Aproape nici nu contează câte procente a obţinut fiecare candidat. Cert este că va fi o bătălie extrem de grea. Ştiu câte încercări de fraudă electorală au fost din partea oamenilor lui Traian Băsescu în primul tur de scrutin. Mai ştiu câţi bani vor fi aruncaţi de PDL în campania lui Traian Băsescu pentru al doilea tur de scrutin. Vom lupta practic împotriva unei maşinării cu resurse imense de bani şi influenţă. Tocmai din acest motiv, vreau să-i chem pe toţi românii să voteze pe 6 decembrie. Aceasta este singura soluţie pentru a pune capăt instabilităţii politice, pentru a termina cu scandalurile şi dezbinarea. Trebuie să fim uniţi şi să ducem România înainte. Pentru asta îi chem pe oameni la vot. Pe 6 decembrie, învingem împreună.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Holospin Ctin, 2 decembrie 2009
Exista pericolul ca si in ultima saptamana de campanie tema centrala a acestor alegeri sa fie acoperita de bruiajul intens al subiectelor secundare sau chiar nerelevante. Tema la care ma refer e citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.