POLITICA 26 iulie 2022

Mihai Tîrnoveanu cere interzicerea vizitelor neoficiale ale lui Viktor Orbán în Transilvania

de Mirela Cara Dragu | 700 vizualizări

Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, a lansat în online un apel către Președinție și către Guvernul României, de la care solicită să interzică vizitele „private” pe teritoriul statului român ale premierului Ungariei, Viktor Orbán, căruia ar trebui să îi fie permise doar vizitele oficiale. 

Apelul vine în urma incidentului de la Tusványos, unde câțiva naționaliști români, conduși de Mihai Tîrnoveanu, l-au huiduit pe prim-ministrul ungar chiar în deschiderea discursului său și au afișat mesajul scris: „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”. În decurs de câteva minute, organizatorii și poliția i-au scos pe protestatari din mulțime, pentru ca evenimentul să poată continua. 

Motivul pentru care Asociația Calea Neamului solicită interzicerea vizitelor neoficiale ale lui Viktor Orbán în România este acela că oficialul ungar vine exclusiv în Transilvania. În opinia lui Tîrnoveanu, aceste vizite au de fapt „un caracter politic exprimat printr-un obiectiv ce încalcă grav Constituția României, anume organizarea obținerii autonomiei teritoriale pe criteriu etnic”

Prin postarea de pe pagina sa oficială de Facebook, Mihai Tîrnoveanu a cerut totodată de la Președinție și de la Guvernul României să solicite în mod oficial scuze din partea primului-ministru al Ungariei, pentru jignirile aduse cetățenilor români care au afișat la Băile Tușnad mesajul „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”.

Când vorbește despre jigniri, Tîrnoveanu se referă la cuvintele pe care Viktor Orbán le-a adresat forțelor de ordine când le-a cerut să scoată protestatarii din mulțime, respectiv: „Politicos, precum poliția din Budapesta procedează când evacuează drogații de pe poduri”. 

Pe lângă aspectul jignitor, acest ordin are și semnificația (cel puțin simbolică) de exercitare de facto a conceptului de co-suveranitate pe care Ungaria vrea să-l impună în România. Este un fapt fără precedent ca un șef de stat, aflat pe teritoriul altui stat, să dea indicații unor forțe de ordine din acel stat și să defăimeze cetățeni ai statului respectiv”, mai scrie președintele Asociației Calea Neamului. 

Acesta a mai adus în discuție și faptul că unul dintre subiectele abordate la Tusványos a fost autonomia teritorială, care „presupune retrasarea de fapt a granițelor Diktatului de la Viena”. 

Anul acesta, László Tőkés, aflat la dreapta lui Viktor Orbán la tribună, a cerut un și mai mare sprijin din partea guvernului Ungariei pentru acest obiectiv. Atât Viktor Orbán, cât și președintele comisiei de politică externă al parlamentului Ungariei, și-au manifestat acordul în acest sens. Același Tőkés, aflat în delegația oficială de la tribună, i-a prezentat în discurs pe cei doi cetățeni condamnați pentru terorism, care au vrut să ne arunce în aer la Târgu-Secuiesc de 1 Decembrie, ca luptători pentru autonomie. Nicio reacție contrară din partea oficialilor statului ungar. Adică un individ îi laudă pe unii care au vrut să omoare cetățeni români, iar unui prim ministru al unui stat străin i se pare în regulă acest lucru, nu reacționază negativ în niciun fel, ba mai mult, László Tőkés primește din partea lui aprecieri, premii, adică girul oficial pentru toate declarațiile”, a precizat Tîrnoveanu cu privire la acest subiect. 

Președintele Asociației Calea Neamului afirmă, de asemenea, că „perorația antiglobalistă a lui Orbán de la Tușnad” își pierde din semnificație, cât timp acesta are intenții aflate în neconcordanță cu discursul său. „În acest context profund antiromânesc, chiar nu mă interesează perorația antiglobalistă a lui Orbán de la Tușnad. E ca și cum un hoț îți vine în casă si vrea să-ți ia jumătate din ea, dar în același timp vorbește frumos de familie, religie etc. Hoțului îi spun așa, am în familia mea, în casa mea, oameni care apără familia și credința mea, măi hoțule, nu trebuie să vii tu aici la mine să-mi vorbești despre lucrurile astea și în același timp să mă furi”, a scris cunoscutul medic naționalist. 

Mesajul lui Mihail Tîrnoveanu se încheie cu o promisiune de protest mult mai amplu la următoarea ediție a taberei de la Băile Tușnad. „Iar punctual, lui Viktor Orbán, îi spun așa: anul viitor, la Tușnad Băi, nu vom fi doar cinci români. Am început organizarea nu de azi, ci de ieri. Transmit „oficial” tuturor, vom fi 100 de oameni perfect organizați și nu doar cu un banner. Vom fi absolut pașnici, nu vom răspunde la nicio violență. Dar vom fi acolo.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.