Marius Obreja (PNL): Ordonanţa 3 privind reducerea arieratelor, efect zero în Covasna
Senatorul PNL Covasna, Marius Obreja, a constatat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2013, care a oferit autorităţilor locale posibilitatea reducerii arieratelor, nu a avut „priză” în judeţul Covasna.
Ordonanţa permitea unităţilor administrativ-teritoriale să facă împrumuturi din vărsămintele din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului în vederea plăţii arieratelor, dar, potrivit parlamentarului covăsnean, nici o primărie din judeţ nu a fructificat această oportunitate.
„Nicio unitate administrativ-teritorială din judeţul Covasna nu a aplicat, prin urmare efectul Ordonanţei a fost zero (...) Dacă din 45 de unităţi administrativ-teritoriale nu a fost niciuna interesată atunci ceva e la mijloc”, a declarat Marius Obreja, care e de părere că fie Ordonanţa „nu a fost bine gândită”, fie măsurile nu au fost suficient de bine mediatizate, fie primarii au fost total dezinteresaţi.
Parlamentarul covăsnean a mai spus că va face o analiză comparativă cu alte judeţe şi dacă situaţia este similară atunci va face o interpelare ministrului de Finanţe.
În luna februarie a.c. la scurt timp după emiterea Ordonanţei, Marius Obreja le-a recomandat primarilor să fructifice această oportunitate, arătând că dobânda este foarte mică în comparaţie cu cele practicate pe piaţa bancară, iar în acest fel ar putea „stinge” o bună parte din datoriile pe care le au către diverşi furnizori de bunuri, servicii şi lucrări.
Practic, statul a pus la dispoziţia autorităţilor locale un fond de împrumut în valoare totală de 800 milioane lei pe o perioadă de 5 ani, cu o rată a dobânzii de 5,25% pe an. Termenul limită de depunere a cererilor a fost 29 martie a.c, iar acestea au fost soluţionate pe principiul „primul venit, primul servit”.