Mădălin Guruianu: „Cer în mod deschis, foarte direct demisia doamnei Keresztély Irma”
Conducerea PNL Sfântu Gheorghe cere demisia inspectorului şcolar general pentru rezultatele de la bacalaureat
Conducerea PNL Sfântu Gheorghe cere demisia şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztély Irma, pentru rezultatele slabe înregistrate în ultimii ani la bacalaureat.
Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat marţi că şi anul acesta rezultatele au fost „dezastruoase”, promovabilitatea fiind de 42,7%, cu aproape zece procente sub media naţională. Acesta a arătat că Keresztély Irma se află de 16 ani la conducerea Inspectoratului Şcolar Covasna, fiind susţinută de UDMR şi de alte partide politice, dar în tot acest timp nu a văzut să se fi luat vreo o măsură pentru îmbunătăţirea nivelului de pregătire a elevilor.
„Consider că rezultatul este dezastruos. Din 2002 Keresztély Irma tot spune că vom analiza şi vom lua măsuri, dar măsurile sunt inexistente (...) Pe mine mă sperie că o persoană poate fi ţinută 16 ani în funcţie, nu poate fi schimbată, e intangibilă. Cât de jos trebuie să ajungem ca să se înţeleagă că lucrurile trebuie schimbate (...) Cer în mod deschis, foarte direct demisia doamnei Keresztély Irma pentru calitatea extrem de slabă a învăţământului covăsnean şi pentru lipsa măsurilor eficiente pentru îmbunătăţirea situaţiei”, a spus Mădălin Guruianu.
Făcând o analiză comparativă cu situaţia înregistrată la nivel naţional, acesta a menţionat că atât liceele vocaţionale, cât şi cele tehnologice din judeţul Covasna au avut rezultate mult sub media naţională, cu 33, respectiv 15% şi crede că ar trebui luate măsuri şi împotriva directorilor acestor şcoli.
Guruianu apreciază că teoria potrivit căreia rezultatele slabe ale elevilor covăsneni au drept cauză dificultatea limbii române reprezintă doar „un mit” ce poate fi demontat prin simplul fapt că în anii anteriori aceştia au luat note mai mari la română decât la alte materii de bacalaureat.
Liderul PNL a ţinut să amintească performanţa Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, liceu cu predare în limba română, care anul acesta a avut o promovabilitate de aproape 95% la bacalaureat.
În ultimii ani judeţul Covasna s-a situat printre ultimele din ţară în ce priveşte promovabilitatea la bacalaureat. Anul acesta, ca şi în cei precedenţi, media judeţului a fost „trasă în jos” de liceele tehnologice şi vocaţionale, care au avut o promovabilitate de 15, respectiv 33%, faţă de peste 63% cât au avut liceele teoretice. Cea mai dificilă probă în acest an s-a dovedit a fi Limba şi Literatura Română, unde înainte de contestaţii, numai 50,61% dintre candidaţi au reuşit să treacă examenul.