POLITICA 26 februarie 2010

Limba, buletinul şi regiunea...

de Covasna Media | 2644 vizualizări
Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a depus o interpelare privind faptul că limba maghiară a devenit, de facto, limbă oficială în Covasna. Tot el atrage atenţia că seria actelor de identiate eliberate în judeţ este KV, şi nu CV, de la Covasna, şi doreşte depunerea unei interpelări privind modificarea regiunilor 26feb2010-buletinDeputatul PSD Covasna, Horia Grama, a depus o interpelare adresată ministrului administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, prin care solicită un răspuns cu privire la faptul că în judeţul Covasna limba maghiară a devenit, de facto, limbă oficială. Potrivit lui Horia Grama, alături de elemente neconstituţionale şi nelegale, o preocupare permanentă a UDMR a fost de a impune limba maghiară ca limbă de facto oficială, şi

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a depus o interpelare privind faptul că limba maghiară a devenit, de facto, limbă oficială în Covasna. Tot el atrage atenţia că seria actelor de identiate eliberate în judeţ este KV, şi nu CV, de la Covasna, şi doreşte depunerea unei interpelări privind modificarea regiunilor

26feb2010-buletinDeputatul PSD Covasna, Horia Grama, a depus o interpelare adresată ministrului administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, prin care solicită un răspuns cu privire la faptul că în judeţul Covasna limba maghiară a devenit, de facto, limbă oficială.

Potrivit lui Horia Grama, alături de elemente neconstituţionale şi nelegale, o preocupare permanentă a UDMR a fost de a impune limba maghiară ca limbă de facto oficială, şi de cele mai multe ori semnalele din zonă au fost ignorate fiind considerate nereale.

Parlamentarul social-democrat a amintit mai multe iniţiative din acest an pe care le califică drept nelegale.

Astfel, el a arătat în interpelarea lui că pe sediile autorităţilor administraţiei publice locale din comune a fost zugrăvită, exclusiv în limba maghiară, inscripţia „Kozseghaza”, care încalcă dispoziţiile legale, la intrarea în localităţi denumirea este scrisă mai întâi în maghiară şi apoi în română, iar în unele localităţi alături de cele două limbi este înscrisă şi denumirea cu însemne runice, ca la Arcuş.

Grama mai spune că tot mai mulţi primari utilizează ştampile care au sigiliu cu stema unităţii administrativ teritoriale, de regulă cu simboluri heraldice revizioniste şi amprentă bilingvă, corespondenţa oficială a primarilor se face în limba maghiară, sau inscripţiile publice realizate în ultima perioadă în situaţia în care mai conţin limba română sunt redactate în primul rând în maghiară, cu caractere mari şi bolduite.

Buletine CV în loc de KV

Deputatul PSD de Covasna mai atrage atenţia că seria actelor de identitate eliberate în judeţul Covasna este scrisă KV, de la denumirea în limba maghiară a judeţului, şi nu CV, de la Covasna în limba română. Grama crede că este vorba despre o practică de acum câţiva ani de când UDMR era la guvernare, şi solicită ca de acum înainte să se utilizeze seria CV, în loc de KV.

„Multe din aceste situaţii care fac din limba maghiară o limbă de facto oficială se regăsesc şi în Harghita şi Mureş, precum şi în alte judeţe, la nivelul acelor autorităţi ale administraţiei publice care aplică această strategie comună”, afirmă Horia Grama, cu menţiunea că având în vedere că aceste situaţii majoritatea sunt în afara legii şi sunt contravenţionale, ar trebui sancţionate.

Astfel, deputatul PSD i-a adresat ministrului Vasile Blaga solicitarea să prezinte care sunt măsurile pe care eventual, în urma unui control tematic, intenţionează să le dispună, direct sau prin prefecţi, în scopul intrării în legalitate prin înlăcturarea situaţiilor care, contrar Constituţiei, fac din limba maghiară o limbă oficială.

Interpelare şi pe modificarea regiunilor

Tot ieri, preşedintele PSD Covasna a anunţat că intenţionează ca săptămâna viitoare să depună o nouă interpelare, de data aceasta la primul ministru şi la ministrul dezvoltării regionale Elena Udrea, prin care le solicită poziţia cu privire la modificarea regiunilor pe criterii etnice şi „reinstaurarea Tratatului de la Viena”, prin proiectul de modificare a regiunilor de dezvoltare.

„Microregiunea Covasna – Harghita – Mureş ar fi conturată strict pe criterii etnice. Nu înţeleg de ce nu se gândeşte o microregiune cu Braşovul, dacă tot este vorba despre dezvoltare. Am avut o discuţie cu preşedintele CJ Prahova şi ideea lui era înfiinţarea unei regiuni Prahova – Braşov – Covasna, regiune care a mai existat. Nu ştiu în ce măsură cu Prahova, dar cu Braşovul sigur avem o afinitate”, a spus Grama. Parlamentarul PSD crede însă că cea mai mare sfidare o reprezintă macroregiunea care s-ar forma prin proiectul UDMR conform Tratatului de la Viena, din 1940.

„Nu cred că vreun parlamentar român va vota aşa ceva”, a spus el.

Probleme gata rezolvate

Pe de altă parte, președintele PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu, spune că multe dintre problemele sesizate de Horia Grama sunt de fapt gata rezolvate și că pune la lucru instituţiile statului numai pentru imaginea politică a PSD.

„Răspunsurile liderilor PD-L au fost foarte ferme și negative în ceea ce privește atât oficializarea limbii maghiare, cât și în problema regiunilor de dezvoltare. După cum poate să observe d-l Grama, PD-L a și pus în aplicare, dar parcă d-l deputat acuza apropierea noastră de Brașov și prezenţa primarului George Scripcaru, care tocmai se luptă ca să creeze o regiune comună de dezvoltare Brașov - Covasna”, a subliniat Manolăchescu.

Cât despre exemplele privind utilizarea limbii maghiare, liderul PD-L a ţinut să-i amintească președintelui PSD Covasna că anul trecut, pe vremea când ministru al internelor era nimeni altul decât pesedistul Dan Nica, ar fi avut timp să rezolve toate aceste probleme pe care acum le prezintă, dacă dorea acest lucru.

Ana Sidon

Teme articol: PD-L PSD Horia Grama buletin
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 21

Adaugă comentariu
Monica, 3 martie 2010
Cred cu tarie ca dna Udrea are initiative de succes si va reusi sa rezolve astfel de probleme.
Janos Iuhas, 2 martie 2010
Vă luaţi degeaba de Grama el e singur care a făcut ceva în zonă, lumea la Vâlcele îl vorbeşte de bine, cea ce nu putem spune despre alţi aleşi. Şi la Intorsura e apreciat, dar alţi aleşi citeste integral
zod, 1 martie 2010
Dl. Grama, fost perfect, pardon, prefect nu poate scapa de probleme minore, insa nu se ocupa de problemele reale (apropo oare intr-un semi-jeep Subaru care consuma vro 21 litri de combustibili nu se citeste integral
gobe, 1 martie 2010
judetul Bihor: XH :))) :)))
Primar_la_Hetea, 27 februarie 2010
"Politicieni" nostri atat romani, cat si cei maghiari, nu faceti decat sa stricati relatile intre romani si unguri. Ceva util stiti sa faceti pentru judetul asta ? Nu pentru ca sunteti incompetenti citeste integral
milut, 27 februarie 2010
tase , cred ca apartine de drumuri nationale dar aia nu sunt de pe planeta martie sunt tot aici in romania si cu filiala in judet , asa ca si grama si arpi ar trebui sa discute cu ei si nu sa tot citeste integral
florin, 27 februarie 2010
pai daca va pica podul, va fi autonomie, ca nu veti mai pleca spre Bv ci doar spre M-Ciuc :)))))))))))))))))))
Tase, 27 februarie 2010
pentru omg...problema ridicata de tine este una cat se poate de serioasa doar ca nici domnu' Grama si nici nea' arpi nu pot face nimic pentru ca podul apartine celor de la minsterul transportului pt citeste integral
@Nacivadasz, 27 februarie 2010
de atitea generatii intr-o tara straina fara sa stii limba tarii respective este o performanta deosebita
sva, 27 februarie 2010
seria actelor de identitate emise in judetul Constanta este KT,(=Konstanca???) :)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.