POLITICA 22 mai 2012

Legea votului uninominal pur a fost adoptată. Pragul electoral, eliminat

de Covasna Media | 473 vizualizări

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 180 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă", legea uninominalului pur, iniţiată de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Senatorii şi deputaţii vor fi aleşi într-un singur tur: candidatul care obţine cele mai multe voturi într-un colegiu merge în Parlament. Asta se va întâmpla la alegerile parlamentare din toamnă, când se va aplica votul uninominal pur. Deputaţii au adoptat marţi proiectul de lege iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, care elimină pragul electoral şi introduce sistemul de vot uninominal într-un singur tur.

Camera Deputaţilor a adoptat cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.

Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Deputaţii au respins amendamentele PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300, precum şi cele ale UDMR.

La dezbaterile generale, PDL a anunţat că, dacă nu se adoptă amendamentul privind reducerea numărului de parlamentari, nu susţine acest proiect, UDMR se abţine de la vot, iar grupul progresist şi cel al minorităţilor naţionale votează acest proiect.

În timpul dezbaterilor, mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au protestat, de la balcoanele sălii de şedinţă, faţă de adoptarea acestui proiect de lege.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. Textul legislativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 23 mai 2012
Firar ce la fix a venit asta pentru UDMR si PCM,chiar speram ca anu asta sa nu mai atinga pragul de 5% si sa nu mai intre in parlament.Tac ca mutii dar se bucura de vestile astea.De ce oare nu sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.