POLITICA 27 octombrie 2008

La a treia încercare

de Covasna Media | 626 vizualizări

CNS intenţionează să depună pentru a treia oară în Parlament statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a hotărât sâmbătă, în cadrul şedinţei de lucru, să înainteze pentru a treia oară în Parlamntul României statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc. Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat după şedinţa delegaţilor Consiliului că statutul va fi înaintat, după alegeri, viitorului Parlament, iar hotărârea adoptată sâmbătă prevede posibilitatea ca acesta să fie înaintat în primul rând ca şi iniţiativă cetăţenească, dar există posibilitatea şi prin deputaţi devotaţi autonomiei Ţinutului Secuiesc. În ceea ce priveşte referendumul, Izsak a precizat că acesta este organizat pentru că există o condiţie preliminară în cazul unor propuneri legislative care ating limitele administrativ teritoriale a judeţelor, ca populaţia să fie consultată prin referendum. Aceeaşi sursă afirmă că, până în prezent, sau adoptat hotărâri privind ...

CNS intenţionează să depună pentru a treia oară în Parlament statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a hotărât sâmbătă, în cadrul şedinţei de lucru, să înainteze pentru a treia oară în Parlamntul României statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc. Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat după şedinţa delegaţilor Consiliului că statutul va fi înaintat, după alegeri, viitorului Parlament, iar hotărârea adoptată sâmbătă prevede posibilitatea ca acesta să fie înaintat în primul rând ca şi iniţiativă cetăţenească, dar există posibilitatea şi prin deputaţi devotaţi autonomiei Ţinutului Secuiesc. În ceea ce priveşte referendumul, Izsak a precizat că acesta este organizat pentru că există o condiţie preliminară în cazul unor propuneri legislative care ating limitele administrativ teritoriale a judeţelor, ca populaţia să fie consultată prin referendum. Aceeaşi sursă afirmă că, până în prezent, sau adoptat hotărâri privind organizarea referendumului în câteva localităţi, amintind Ditrău, Joseni, Târgu-Secuiesc şi Valea Crişului, ultimele două din jude ţul Covasna. „Acum se desfăşoară un proces. Acest proces l-aş numi angajarea consiliilor locale pe lângă autonomie (...). Pe lângă scopul juridic de a crea premisele înaintării propunerii legislative privind statutul de autonomie în Parlamentul României, urmărim şi un scop politic - extinderea ariei activităţii sau a oamenilor angajaţi de la CNS către consiliile locale. Se poate considera acest referendum şi ca un exerciţiu prin care dorim să întărim angajamentul consiliilor locale pe lângă autonomie“, a afirmat Izsak.

Acelaşi statut ca cele respinse deja

Potrivit acestuia, statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost votat în unanimitate de către delegaţii scaunali şi nu prezintă modificări faţă de celelalte două statute înaintate fără succes până acum în Parlament. Delegaţi ai CNS s-au adunat sâmbătă la Sfântu-Gheorghe pentru a sărbători cinci ani de la înfiinţare şi totodată pentru a susţine cea de-a doua şedinţă de lucru din acest an, ultima fiind organizată în luna februarie, când s-a ales şi noul preşedinte al CNS, Izsak Balazs. Cu această ocazie, CNS a premiat personalităţi care de-a lungul vremii au luptat pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, printre cei patru răsplătiţi cu decoraţia Gabor Aron aflându-se şi fostul ministru Birtalan Akos, primul care a depus statutul de autonomie în Parlamentul României, dar şi o asociaţie din Ungaria – Asociaţia pentru Maghiarimea din Bazinul Carpatic. Întrebarea care va fi adresată cetăţenilor prin referendumul propus de CNS pentru data de 30 noiembrie pune în discuţie dacă aceştia sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judeţelor din care fac parte. Întrebarea va fi adresată bilingv.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.