POLITICA 23 februarie 2019

Kelemen Hunor: Hotărârea Congresului UDMR privind simbolurile naţionale este un mesaj pentru societatea românească

de Covasna Media | 1333 vizualizări

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că hotărârea Congresului Uniunii privind declararea ca simboluri proprii a steagului şi imnului secuieşti şi a steagului şi Imnului Ungariei este un mesaj către societatea românească.

"Noi către societatea românească am vrut să transmitem acest mesaj şi această solicitare, rugăminte: oameni buni, acceptaţi să folosim în deplină libertate şi fără sancţiuni acele simboluri care ne caracterizează, care ne definesc şi care fac parte din identitatea noastră etnică şi lingvistică", a spus Kelemen Hunor.

El a explicat că folosirea respectivelor simboluri reprezintă normalitatea.

"În ultima perioadă au fost foarte multe iniţiative şi hotărâri inexplicabile din partea autorităţilor şi din partea unor judecători prin care au fost sancţionaţi primari, au fost sancţionaţi oameni care au folosit aceste simboluri, cu toate că legea admite acest lucru şi cred că într-o Europă modernă, într-o Europă unde diferite valori sunt recunoscute, unde interculturalitatea este o realitate, folosirea simbolurilor identitare şi naţionale nu trebuie să fie interzisă. De aceea am considerat - nu neapărat pentru noi înşine, dar pentru toată societatea- să spunem care sunt acele simboluri pe care noi vrem să le folosim în continuare în deplină libertate şi fără sancţionarea celor care pun drapelul secuiesc, care folosesc tricolorul maghiar roşu, alb şi verde sau alte simboluri comunitare", a menţionat preşedintele UDMR.

Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind folosirea unor simboluri de către comunitatea maghiară din România, printre acestea figurând imnul secuiesc, steagul secuiesc şi Imnul Ungariei.

"Simbolul maghiarilor este simbolul naţiunii maghiare, este tricolorul roşu-alb-verde. Noi considerăm simbolul naţiunii maghiare simbolul nostru. Simbolul naţional şi reprezentarea acestui simbol este considerat simbol propriu. Simbol naţional este considerat mai departe steagul secuiesc şi simbolul soarelui şi al semilunii. Descrierea simbolului, steagului secuiesc, cu parametrii de rigoare. Aceste elemente, în orice dimensiune, în orice poziţie, în orice fel de reprezentare este considerat simbol naţional propriu. Imnul nostru naţional este poezia lui Kölcsey Ferenc, muzica Elko Ferenc. Un alt simbol naţional este imnul secuiesc, text Gyorgy Csanady", a explicat, în faţa congresului, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Ulterior, Cseke Attila a declarat presei că şi românii din Ungaria îşi folosesc propriile simboluri identitare.

"Şi românii din Ungaria folosesc drapelul albastru, galben şi roşu, care este identic cu drapelul oficial al României, dar este şi simbol al naţiunii române; folosesc în mod liber acest drapel pe case de cultură, pe şcoli româneşti şi inclusiv pe primării în Ungaria. Atunci, dacă aceste lucruri sunt evidente şi sunt valabile şi trebuie să fie valabile pentru toate naţiunile, pentru că este o chestiune care priveşte identitatea proprie a naţiunii respective, crezul inclusiv în acea simbolistică, atunci şi pentru naţiunea maghiară, pentru maghiarii din România există un sistem sau un pachet de simboluri pe care noi le considerăm naţionale, care reprezintă membrii acestei naţiuni maghiare şi pe care dorim să le folosim în mod liber, aşa cum, de exemplu, românii din Ungaria folosesc acel simbol, drapelul românesc. De aici vine această hotărâre", a menţionat Cseke Attila.

La Cluj-Napoca a avut loc, vineri şi sâmbătă, Congresul UDMR, eveniment la care au participat aproximativ 1.200 de delegaţi şi invitaţi.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.