POLITICA 24 noiembrie 2020

„Îi îndemn pe cetățeni să voteze rațional, în cunoștință de cauză și cu gândul la interesul comunității” (P)

de Covasna Media | 2155 vizualizări

Interviu cu NICOLAE STOICA, primar al comunei Sita Buzăului 

Nicolae Stoica, primarul comunei Sita Buzăului a obținut un al treilea mandat la alegerile din septembrie, candidând independent și obținând o majoritate evidentă din rândul opțiunilor exprimate.  Considerat unul dintre cei mai de succes primari din județ, Stoica are proiecte ample pentru următorii 4 ani, pe care speră să le realizeze cu sprijinul viitorului guvern.

Domnule primar, după 8 ani importanți pentru Sita Buzăului, ați obținut un nou mandat și aveți planuri mari. Cum credeți că le veți realiza și care sunt cele mai mari provocări pentru anii următori? 

Urmează 4 ani esențiali pentru comuna noastră. Avem șanse mari să facem lucruri importante, dar pentru asta trebuie să fim consecvenți și solidari și să ne urmărim interesul dezvoltării locale. În orice instituție publică avem câteva potențiale linii de finanțare: buget național, buget local, fonduri europene etc. Noi ca primărie, sigur, încercăm să depunem cât mai multe proiecte aferente fiecăreia dintre acestea, avem multe contracte deja semnate. În toate aceste programe, avem obligația de a participa cu un procent din investiție, sub formă de cofinanțare. Și aici intervine problema. Orice proiect în care noi nu reușim din resurse proprii să acoperim partea de cofinanțare, este practic un proiect compromis. Aici poate interveni și face diferența, politica locală. Sprijinul pe care îl poate primi orice primărie de la  Guvern sau din Parlament este esențial. Așa că nu pot decât să mă bucur că președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, care este de loc din Sita Buzăului, a fost cu sufletul alături de noi. Comuna noastră a primit cei mai mulți bani din județ la rectificarea de buget și astfel reușim să continuăm proiecte esențiale pentru acest an. Mai mult decât atât, sperăm că finalul anului va aduce o nouă rectificare, la care din nou, Sita Buzăului să se bucure de resurse suplimentare pentru a-și duce la împlinire proiectele. O comunitate mică, așa cum este cea românească din județul Covasna, dacă nu are reprezentanți abili în Parlament, în Camera Deputaților și la Senat, oameni cu legături strânse cu Guvernul, respectați și ascultați acolo, șansele sunt reduse. 

„Am discutat cu Olimpiu Floroian și am identificat câteva posibile soluții pentru cadastrarea comunei. Dacă împreună putem face asta începând de anul viitor, ar fi o realizare extraordinară”

Cum ar putea arăta următorii 4 ani, dacă vă veți bucura de susținerea PNL Covasna și a guvernării liberale?

Sunt câteva lucruri majore care se pot schimba, dacă ne vom bucura în următorii 4 ani de sprijin din partea guvernării liberale: Comuna Sita Buzăului ar putea să-și rezolve problema cadastrării. Comuna nu a fost cooperativizată pe vremuri, iar recent nu a fost cuprinsă în niciunul din programele naționale de cadastrare, iar asta e o problemă foarte mare ce stă în calea multor potențiale proiecte de dezvoltare din zonă. În momentul intrării României în Uniunea Europeană, fiecare centimetru din această țară ar fi trebuit să fie cadastrat. E un proces lung, complex, care nu s-a făcut, iar azi sunt foarte multe probleme din cauza aceasta. Fără o cadastrare completă, nu putem construi repede, bine și cu cap. Am discutat acest capitol cu Olimpiu Floroian, am identificat câteva potențiale soluții și sper ca anul viitor, cu sprijinul său, să demarăm acest proces atât de important pentru noi. Dacă împreună putem face asta începând de anul viitor, ar fi o realizare extraordinară.

Am realizat lucruri importante și până acum, numai dacă nominalizez partea de educație, acolo unde sunt în curs de reabilitare 7 din cele 8 unități, grădinițe și școli din comună. Dar mai sunt multe lucruri de făcut. Prioritățile comunei, pe care le-am prezentat și președintelui PNL Covasna sunt cele legate de menținerea finanțărilor pe toate liniile naționale și suportul de la București atunci când se face bugetarea, procesul de cadastrare, suport pentru agricultorii mici, acces la utilități pentru cei ce dezvoltă agroturismul și nu în ultimul rând, foarte important, racordarea comunei la rețeaua de gaz, împreună cu Întorsura Buzăului, Barcani și Valea Mare. Toate aceste direcții prioritare pentru noi au fost discutate cu conducerea județeană a PNL și am mare încredere că dacă vom avea și un sprijin în  Parlament, chiar putem să avem realizări mari. E foarte mult de muncă, proiectul acesta cu racordarea la gaz e amplu, trebuie să determinăm numărul de consumatori, să încheiem precontracte cu aceștia, iar la momentul implementării proiectului se vor bucura de acces la rețea, evident, cei care și-au asumat asta prin precontract de la început. Nu putem construi o rețea ipotetică. Dar oamenii trebuie să înțeleagă că, foarte probabil, în viitor masa lemnoasă pe care o vor putea exploata de pe orice proprietate va scădea procentual, astfel că vor avea nevoie de o alternativă viabilă. 

„Îi îndemn să voteze rațional, în cunoștință de cauză și cu gândul la interesul comunității”

Ce le recomandați locuitorilor comunei pentru alegerile următoare? Care sunt argumentele dumneavoastră?

Consider că în ultimii 8 ani indiferent de guvernare lucrurile au mers bine pentru locuitorii comunei Sita Buzaului și las la latitudinea fiecărui cetățean să aleagă.

Ce mesaj aveți pentru locuitorii comunei?

Îi rog pe oamenii din Sita Buzăului, în primul rând să iasă la vot. Dacă nu fac asta înseamnă că nu-și doresc nimic, că locul în care trăiesc le este indiferent. În al doilea rând îi îndemn să voteze rațional, în cunoștință de cauză, cu gândul la interesul comunității, nu pe simpatii și prietenii.  Sper ca pe 6 decembrie, cetățenii din Sita Buzăului, prin votul lor, să-și aducă încă o dată contribuția la planurile noastre de dezvoltare.

Articol comandat de Partidul Național Liberal Covasna, realizat de SC Comparty SRL, AEP 11200025

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.