POLITICA 21 noiembrie 2008

Horia Grama promite prefect român în viitoarea legislaţie!

de Covasna Media | 532 vizualizări
Candidat pentru un loc de deputat în Parlamentul României, preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, a intrat în lupta electorală în Colegiul nr. 4 din zona Întorsura Buzăului – Covasna, singurul cu populaţie majoritar românească din judeţ şi singurul de unde există şanse să fie ales un reprezentant român care să lupte pentru interesele comunităţii din zonă şi nu numai. Născut în anul 1962 în Blaj, judeţul Alba, de unde spune că a pornit libertatea românilor din Ardeal, Horia Grama este căsătorit, are o fată în vârstă de 15 ani şi este de profesie inginer electromecanic. Timp de 10 ani a fost director la SC Perla Covasnei Biborţeni, iar în perioada 2001 – 2005 a ocupat funcţia de prefect al judeţului Covasna. Începând din anul 2005 şi până în prezent, Horia Grama este director general la SC Turism Balnear Tuşnad SA, din Băile Tuşnad. Ca şi activitate politică, este membru PSD din anul 1993, a fost vicepreşedinte al ...

Candidat pentru un loc de deputat în Parlamentul României, preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, a intrat în lupta electorală în Colegiul nr. 4 din zona Întorsura Buzăului – Covasna, singurul cu populaţie majoritar românească din judeţ şi singurul de unde există şanse să fie ales un reprezentant român care să lupte pentru interesele comunităţii din zonă şi nu numai. Născut în anul 1962 în Blaj, judeţul Alba, de unde spune că a pornit libertatea românilor din Ardeal, Horia Grama este căsătorit, are o fată în vârstă de 15 ani şi este de profesie inginer electromecanic. Timp de 10 ani a fost director la SC Perla Covasnei Biborţeni, iar în perioada 2001 – 2005 a ocupat funcţia de prefect al judeţului Covasna. Începând din anul 2005 şi până în prezent, Horia Grama este director general la SC Turism Balnear Tuşnad SA, din Băile Tuşnad. Ca şi activitate politică, este membru PSD din anul 1993, a fost vicepreşedinte al organizaţiei PSD Covasna între 1994 şi 2006 şi preşedinte al PSD Covasna din 2006 şi până în prezent.

Ce anume v-a determinat să candidaţi?

Am ales să candidez în Colegiul nr. 4 Întorsura Buzăului – Covasna pentru că este singurul colegiu din judeţ pentru Camera Deputaţilor care are o populaţie majoritar românească, respectiv 60% sunt români şi 40% maghiari, iar din cele zece localităţi în cinci dintre ele – Întorsura Buzăului, Barcani, Sita Buzăului, Dobârlău şi Valea Mare – sunt primari PSD şi consilii locale majoritar social-democrate. În alte două localităţi, Covasna şi Zagon, avem grupuri destul de consistente de consilieri. Toţi aceştia au considerat că aş fi cea mai potrivită persoană care să reprezinte interesele acestor localităţi în Parlamentul României şi pe lângă Guvernul României, în sensul că acestea au foarte multe proiecte, unele în derulare, altele care aşteaptă finanţare, dar toate sunt proiecte importante, de canalizare, asfaltări, modernizări de case de cultură, şcoli, grădiniţe şi nu în ultimul rând reabilitări de biserici. Aceste proiecte trebuie finalizate, atât din bani guvernamentali, cât şi europeni, bugetele locale nu suportă asemenea finanţări. Este foarte important să acţionăm ca o echipă şi ca reprezentantul acestui colegiu în Parlament să fie tot din PSD, să avem certitudinea că acest reprezentant va face toate demersurile pentru ca aceste localităţi să se dezvolte.

Cum vedeţi colaboarea parlamentarului din Colegiul 4 cu primarii din zonă?

Nu văd cum dl Baciu, candidat PD-L, s-ar interesa şi l-ar sprijini pe Leca Băncilă sau orice alt primar PSD să realizeze obiectivele de investiţii ale localităţilor şi să aducă banii necesari realizării lor. Pe de altă parte, nici dl Marius Obreja, candidatul PNL, na dovedit în cei 4 ani de când partidul său este la guvernare vreun interes faţă de localităţile româneşti, netrecând niciodată prin acestea, cu atât mai puţin să sprijine obţinerea unor fonduri. Personal, numai în ultima perioadă prin lobby-ul făcut la Bucureşti am reuşit să atrag peste un milion de lei la fiecare comună, iar Întorsura Buzăului a primit numai în luna octombrie 2 milioane de lei, bani pentru investiţii prin demersurile pe care leam făcut personal prin reprezentanţii noştri PSD de la Bucureşti.

Cum se desfăşoară campania în Colegiul nr. 4?

Nu am constatat confruntări dure, dar sunt nereguli pe care leam sesizat, în primul rând faptul că nu există un respect între candidaţi şi staff-urile fiecăruia de campanie. Am văzut afişe rupte constant, când ale unui partid, când ale celuilalt. Am constatat că dl. Obreja nu respectă unele prevederi legale, privind dimensiunea afişelor, pe care le-a făcut de patru ori mai mari decât prevede legea. Deşi încearcă să minimalizeze acest lucru, spunând că are doar patru afişe mai mari, de fapt sunt cu sutele, atât pe panourile electorale, cât şi în alte locuri. Tot cei de la PNL distribuie cărţi poştale, calendare cu culorile drapelului naţional, ceea ce este ilegal. O altă chestiune, tot pe afişele d-lui Obreja, am văzut că este înscris numele Domnului, şi cred că nu este de bun simţ să implicăm lucrurile sfinte în campania electorală.

Cum veţi lupta împotriva ideilor autonomiste ale liderilor maghiari?

După cum ştie toată lumea, în cei patru ani - 2001-2005 - cât am fost prefect al judeţului am sancţionat orice încercări şi demersuri iredentiste ale UDMR privind autonomia teritorială pe criterii etnice a ţinutului secuiesc şi am vegheat la respectarea legilor precum şi a drepturilor cetăţenilor români şi maghiari în acest judeţ, sancţionând orice abateri ilegale ale UDMR. Pe de altă parte, consider că obiectivul şi tema autonomiei ţinutului secuiesc s-au demonetizat şi în afara faptului că a adus nişte voturi pentru UDMR şi mai nou PCM, nu a adus nimic bun judeţului şi locuitorilor români şi maghiari. De aceea, propun o nouă temă, care să ne strângă pe toţi în jurul aceluiaşi obiectiv, şi anume economia aşazisului ţinut secuiesc. Preocuparea comună pentru acest lucru, pentru dezvoltare şi investiţii, ar aduce prosperitate locuitorilor acestui judeţ, indiferent de etnie, şi convieţuirea interetnică s-ar îmbunătăţi substanţial. Referitor la buna convieţuire între români şi maghiari, am afirmat mereu că respectăm drepturile identitare şi culturale ale magharilor, dar acest lucru presupune şi reciprocitate, în sensul că şi maghiarii trebuie să respecte în primul rând legile şi Constituţia României, în esenţă statul naţional unitar român. Pentru ca acest lucru să fie realizat, organizaţia PSD Covasna susţine numirea unui prefect român în judeţ, care să vegheze la respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi ale românilor şi ale maghiarilor, şi care să sancţioneze abuzurile ilegale ale UDMR, care deţine toată puterea locală.

Ce aţi constatat în urma deplasărilor în teritoriu, pe durata campaniei?

Din discuţiile purtate cu oamenii în localităţile din Colegiul 4, constat că aceştia au o mulţime de preocupări, de la salarii şi pensii foarte mici, neretrocedarea pădurilor, costurile foarte ridicate privind utilităţile, curentul electric, energia, apa, până la lipsa perspectivei tinerilor de a-şi găsi un loc de muncă. Oamenii mai au probleme şi din cauza întârzierile foarte mari în acordarea subvenţiilor agricole sau privind necesitatea realizării unor lucrări edilitare de amenajare a drumurilor comunale. PSD are în oferta sa de guvernare rezolvarea într-un termen scurt a acestor probleme la care m-am referit, fiind un partid de stânga. PSD în doctrina sa urmăreşte redistribuirea avuţiei naţionale către segmente sociale cât mai largi şi realizarea unei protecţii sociale reale pentru cei cu venituri foarte mici. De aceea avem şi sloganul „Mai bine pentru cei mulţi“.

Aveţi un mesaj pentru alegători?

Consider că alegătorii români sunt mult mai deştepţi decât cred unii şi alţii, şi vor ştii să se mobilizeze foarte bine la vot şi de asemenea vor aprecia candidaţii după forţe mai mult şi nu după vorbe. Îi invit pe toţi românii din Colegiul 4 ca în data de 30 noiembrie să vină la vot şi să-şi exprime opţiunea, ca nu cumva să avem neplăcuta surpriză ca reprezentantul acestui colegiu în Camera Deputaţilor să fie un maghiar de la UDMR.

Teme articol: alegeri parlament PSD deputat
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
reluc, 24 noiembrie 2008
daca judetul are aproximativ 75% secui si 25% romani ,toate posturile de conducere alese primari viceprimari, comsilieri comunali si judeteni ,presedintele consiliului judetean, atunci eu consider ca citeste integral
botond, 21 noiembrie 2008
"Cum veţi lupta împotriva ideilor autonomiste ale liderilor maghiari?" - oare pana cand poate fi suportat acest limbaj sovin-nationalist. si inca ceva: viitorul prefect trebuie sa provina din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.