POLITICA Acum 3 ore, 15 minute

Gál Károly, candidat UDMR la Camera Deputaților: „Aș dori să continui să lucrez pentru ca satele și orașele mai mici să poată porni pe drumul dezvoltării” (P)

de Covasna Media | 119 vizualizări

Deputatul Gál Károly se pregătește de un nou mandat parlamentar, după ce, Consiliului Reprezentanților din Regiunea Trei Scaune a luat decizia ca el să se situeze pe a doua poziție a listei candidaților UDMR pentru funcția de deputat, chiar după Miklós Zoltan. Cu ocazia convorbirii noastre, l-am întrebat despre munca depusă în primul mandat de deputat, și despre obiectivele celui de-al doilea mandat. 

Rep.: Cu ce planuri ați început munca de deputat în urmă cu 4 ani, și cel de președinte al UDMR Organizația Baraolt? 

G.K.: Eu sunt născut în zona Baraoltului, Ținutul Pădurilor, și a fost clar pentru mine de la început că suntem în urmă cu dezvoltarea teritoriului, și de zeci de ani ne străduim să schimbăm asta.  Pentru identificarea problemelor și a rezolvării acestora, prima dată a trebuit să adun oamenii potriviți în jurul meu. Sigur că a fost prioritar pentru mine să mă ocup de dezvoltarea învățământului, sănătații și infrastructurii, dar am o relație de colaborare bună și cu investitorii și bisericile, să-i pot ajuta și cu munca lor. Pe lângă acestea, pentru mine este foarte importantă și crearea locurilor de muncă, sprijinirea tinerilor, pensionarilor, navetiștilor, ca și sprijinirea producătorilor locali.

Rep.: Cum ați luat legătura cu oamenii din diferite straturi ale societății?

G.K.: Pe tinerii din zona Baraoltului i-am ajutat să înființeze o organizație de tineret, au primit o sală și echipamente pentru activitățiile lor preferate. Ei au reînnoit sala, au aranjat-o așa cum au vrut ei, și de atunci o folosesc ca loc de întâlnire a tinerilor din întreaga regiune. Rezultatul muncii de ani de zile este și reînnoirea Organizației Femeilor din UDMR, care luând în considerare toate grupele de vârstă, organizează evenimente deosebite,  la care încearcă să motiveze toate categoriile să participe.

Rep.: La problemele, întrebările pensionarilor încercăm să răspundem în biroul parlamentar din Baraolt, unde mă caută foarte multe persoane, care au nelămuriri în legătură cu pensiile, și de aceea îl caut săptămânal pe directorul Casei de Pensii Covasna, ca să găsim împreună rezultate la aceste cereri. 

G.K.: Stau la dispoziția investitorilor cu orice întrebare mă caută. Sunt în constantă colaborare cu Ministeriul Investițiilor și Proiectelor Europene, deoarece proiectele primăriilor aici sunt elaborate, contractate și plătite.

Rep.: În ultimii ani, în zona Baraoltului – Ținutul Pădurii – infrastructura a fost în constantă dezvoltare. Cum s-a realizat acest lucru?

G.K.: Infrastructura a fost o întrebare fundamentală pentru noi, mai ales drumurile și podurile județene, ce leagă Zona Baraoltului de orașele mai mari, ca să deschidă porțile către turism și traficul de marfă. Lucrările acestea de reînnoire a drumurilor sunt toate finanțări ale Uniunii Europene. Suntem la sfârșitul acestui ciclu, și cu terminarea lucrărilor, regiunea noastră o să facă un pas mare spre dezvoltare. Am sprijinit programul Anghel Saligny, care a făcut posibil ca așezările noastre să capete o fațadă nouă cu construirea drumurilor, șanțurilor și rețelei de canalizare. 

Rep.: Pentru oamenii din zona Baraoltului, ce realizări vizibile puteți să enumerați, ca și consecințe a muncii de parlamentar?

G.K.: De câțiva ani, dezvoltarea spitalului orășenesc și a achizițiilor sale, s-a efectuat și din bugetul de stat, și așa s-a reușit cumpărarea unui aparat digital de rontgen cu costul de 1,5 miliarde de lei. Din bugetul de stat se acordă și anul curent 500 mii de lei pentru amenajarea totală a curții spitalului, care se efectuează cu sprijinul consiliului local și județean. 

Am dorit să sprijinim și cazul parohiilor, de aceea, în comisia pentru drepturile omului, am reușit să facem posibile finanțările din surse locale. În afară de asta, tot din bugetul de stat am reușit să obțin finanțare pentru parohiile reformate din Biborțeni, Filia, Baraolt, Căpeni, Tălișoara, Racoșul de sus, Aita Seacă și parohia catolică din Micloșoara, pentru reînnoirea clădirilor parohiei. 

În cursul muncii mele parlamentare am fost inițiatorul sau susținătorul a 93 de legi, din care 32 au intrat deja în vigoare. Ca membru al comisiei pentru învățământ, cu colegul meu Szabó Ödön, am luat parte în elaborarea legii învățământului. Scopul nostru a fost păstrarea drepturilor deja dobândite, și extinderea lor. 

Educarea copiilor maghiari se confruntă cu multe dificultăți, dar am fi avut mai multe probleme, dacă nu am fi reușit să împiedicăm alegerea de profil unic a liceelor. Acest lucru ar fi periclitat viitorul liceelor din orașele mici și din diasporă, prin urmare și viitorul Liceului Tehnologic Baróti Szabó Dávid ar fi fost nesigur. Ar fi fost multe probleme și dacă elevii maghiari ar fi trebuit să învețe istoria și geografia în limba română, și dacă limba română ar fi fost învățată cu program unic pentru toți elevii, indiferent de naționalitate. Politicienii de la partidul AUR au dorit acest lucru. 

În regiunile Trei Scaune și Ținutul Pădurii, pășunatul ilegal a produs multe neplăceri. După cazurile de la Vârghiș și Racoșul de Sus, am lucrat la o inițiere de lege, care mărește securitatea publică în sate, pune responsabilitate mai mare pe umerii poliției și jandarmeriei, și lasă un rol mai mare administrației locale. Acest proiect de lege a fost votat în unanimitate de senat. 

Rep.: În următorii ani ce planuri aveți?

G.K.: Întârzierea în dezvoltare a orașelor mici și a satelor, față de centrele economice mari, este o problemă și în regiunea Trei Scaune. Din zona Baraoltului, mai mult de o sută de oameni fac navetă în orașele apropiate ca să lucreze, și asta ia timp important din viața lor, timp, pe care ar trebui să petreacă cu familiile lor, cu copiii lor. De la începerea primului mandat, mă ocup cu recuperarea terenurilor și clădirilor minei închise din Baraolt, pentru că statul a lăsat în voia sorții aceste bunuri. Fac tot posibilul ca aceste clădiri și terenuri să ajungă în proprietatea orașului, ca să fie posibil înființarea parcurilor industriale, și asta să ajute la desfințarea șomajului. 

Este foarte important ca tinerii noștri să se întoarcă din străinătate, ca să crească copiii acasă, în siguranță. Pentru cauza asta am lucrat în parlament, la nivel legislativ, ca fiecare copil să primească masă caldă în școală și să poată să facă temele de casă acolo. Construirea creșelor este de asemenea un lucru foarte important în contextul sprijinirii tinerilor părinți. 

Aș dori să continui să lucrez pentru ca satele și orașele mai mici să poată porni pe drumul dezvoltării, de aceea, trebuie să continui munca deja începută în domeniul sănătății, învățământului și în zona dezvoltării infrastructurii. 

Consiliului Reprezentanților din Regiunea Trei Scaune a luat decizia ca eu să fiu pe locul al doilea pe lista candidaților UDMR pentru funcția de deputat din regiune. Asta înseamnă o responsabilitate și muncă și mai mare, pentru că o să lucrez nu numai pentru oamenii din regiunea noastră, ci și pentru întregul județ, ca și până acum dealtfel. 

Mai demult, am fost întrebat, în ce loc aș dori să trăiesc, și eu am răspuns, ca în județul Covasna, într-un loc de iubit, unde trăiesc cât mai mulți oameni zâmbitori.  Eu pentru asta lucrez zi de zi.

 

Comandat de UDMR, editat de Comparty SRL, cod MFC 13240004

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.