POLITICA 5 noiembrie 2012

Emil Pantelimon, un deputat pentru Sfântu Gheorghe la București

de Covasna Media | 512 vizualizări

Candidatul USL Covasna pentru Colegiul 1 Sfântu Gheorghe – Camera Deputaților, Emil Pantelimon, şi-a lansat duminică după-amiază candidatura la Centrul de Cultură Arcuș. Emil Pantelimon este cel mai tânăr candidat din țară pentru Parlamentul României, iar în cadrul lansării activitatea sa, cu implicare în proiecte și acțiuni atât pentru comunitate cât și la nivel național, au fost punctate ca avantaj de necontestat. La lansarea candidaturii au participat, printre alții, soprana Felicia Filip, preşedintele Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR), Miltiade Nenoiu, regizorul Cristian Mihăilescu, viceprimarul Brașovului, Adrian Atomei.

Discursul lui Emil Pantelimon a arătat că acesta se axează pe doi piloni principali în campanie: atitudinea de normalitate pe care trebuie să o adopte Bucureștiul – inclusiv politicienii, vizavi de județul Covasna și cel al creșterii consumului cultural de calitate la nivelul municipiilor reședință de județ din România.

Astfel, Emil Pantelimon și-a asumat rolul de ambasador al normalității, arătând că în urmă cu 10 ani, când a intrat în viaţa publică, a promis să își dedice activitatea Apelului la normalitate scris de 7 tineri din Sfântu Gheorghe și care  făcea trimitere directă la felul defectuos în care este prezentată problema covăsneană româno-maghiară la nivel central.

„Chiar dacă nu am participat la redactarea Apelului la normalitate, am crezut în el din prima clipă, l-am aplicat și este și acum un crez pe care îl port cu drag în suflet. Am învățat prea bine că roata nu trebuie reinventată, ci trebuie pusă în mișcare! În sensul apelului la normalitate, mesajul meu politic central este și va fi unul care pune accent pe conviețuirea inter-etnică și nu pe conflictele dintre români și maghiari, inexistente, de fapt, la nivelul oamenilor de rând și fals amplificate de către politicieni în lipsă de soluții concrete și în căutare de voturi. Voi arăta că problema etnică la care apelează mulți politicieni români, dar și maghiari este doar o miză electorală a diverselor partide care speră și uneori chiar reușesc să cucerească electoratul prin etnicitate și nu prin politici publice utile comunității (…)”, a spus Emil Pantelimon, subliniind că mesajul care trebuie să plece din Sfântu Gheorghe este cel al multiculturalității și al normalității.

Referitor la cel de-al doilea pilon, Emil Pantelimon, în prezent consilier al ministrului Culturii, a arătat că își dorește aducerea în Parlament a Legii Stagiunilor Municipale. Potrivit lui Emil Pantelimon, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național are în subordine 38 de instituții  care se adresează publicului larg, dintre care 15 sunt producătoare de spectacole, iar de evenimentele culturale ale celor 15 Teatre, Opere, Operete și Filarmonici se bucură cetățeni din 7 orașe reședință de județ.

„Voi urmări în demersul meu de promovare a acestei inițiative legislative două principii: principiul calității produsului cultural și principiul distribuției echitabile a bugeului de stat colectat la nivel central. Primul dintre acestea două este foarte simplu de argumentat. Este lesne de înțeles că elitele culturii se găsesc pe scenele acestor instituții istorice, de interes național și internațional. Cei mai buni actori, soliști, regizori, dirijori se întâlnesc pe marile scene. Puține și absolut întâmplătoare sunt excepțiile care contrazic aceste vorbe. Prin urmare, calitatea actului cultural, valoarea acestuia, este net superioară în aceste lăcașe de cultură în comparație cu cele organizate la nivel local. Din punct de vedere al bugetului, aceste instituții reușesc să supraviețuiască datorită subvențiilor de la bugetul de stat central, sursă care colectează impozite și taxe de la cetățeni de pe întreg teritoriul statului. Punând cap la cap aceste informații ne dăm seama foarte ușor că persoanelor contribuabile din 34 de municipii reședință de județ nu le revine niciun avantaj din faptul că finanțează aceste instituții. Pe de altă parte, creșterea consumului cultural poate să se întâmple acolo unde apetitul pentru cultură este satisfăcut și printr-un consum cultural de nivel înalt (…).  Consider că avem nevoie de un act legislativ prin care aceste instituții muzicale și teatrale să fie încurajate să susțină anual o stagiune municipală în cadrul căreia să fie prezente, o dată pe an, în fiecare municipiu reședință de județ din țară. Un fel de stagiune de turnee. Avantajele acestei inițiative sunt multiple. Pe de-o parte, se pot promova produse culturale cu înalt nivel calitativ, adresate unui public mult diversificat și semnificativ din punct de vedere numeric. Privind situația din perspectiva contribuabilului, se crează acea echitate față de toți plătitorii de taxe și impozite. Nu voi pune la socoteală efectele de termen lung ale unei astfel de activități care nu pot decât să aducă un plus de educație și o creștere a nivelului cultural în comunitățiile în care este aplicată”, a arătat Emil Pantelimon.

Referitor la avantajulele sau dezavantajele vârstei în candidatura sa, Emil Pantelimon a ales să sublinieze că „Poate să fie doar prea târziu, niciodată prea devreme!”. În plus, Emil Pantelimon a subliniat că Sfântu Gheorghe are nevoie de un reprezentant al său propriu în Parlament, arătând că acesta e și sloganul său „Din Sfântu Gheorghe. Pentru Sfântu Gheorghe. La Bucureşti”.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.