Edilii din Sfântu Gheorghe merg la Bruxelles să vorbească despre bani
Fondurile europene reprezintă subiectul cheie care va fi discutat în capitala Belgiei
În cadrul săptămânii europene a regiunilor și a orașelor, o delegație din partea primăriei Sfântu Gheorghe, condusă de primarul Antal Árpád și viceprimarul Tóth-Birtan Csaba va merge la Bruxelles pentru a participa la o conferință pe subiectul alocării fondurilor europene.
„Săptămâna viitoare este săptămâna orașelor și regiunilor. Este o săptămână în care la Bruxelles diferite regiuni și autorități locale și regionale au posibilitatea să organizeze diferite întâlniri și conferințe, și municipiul Sfântu Gheorghe va organiza o asemenea conferință. Motivul este să aflăm cât mai multe despre felul în care diferite state au reușit să atragă fonduri europene mai eficient decât o face România. Nu în ultimul rând dorim, cu participarea unor decidenți din București de la diferite ministere, să găsim soluții pentru ca în exercițiul financiar 2021-2027 să câștige mai mulți bani acele județe, orașe, regiuni, care din cauza unor politici defectuoase în ultimii 15 ani au primit mai puțini bani decât trebuia să primească. Cele opt regiuni de dezvoltare din România sunt nefuncționale, pentru că unele dintre ele adună județe care nu prea au legătură unele cu altele. Județe foarte industrializate și urbane, împreună cu județe mai puțin industrializate și rurale”, a specificat în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád.
Conform acestuia, și județul Covasna a „suferit” din cauza că face parte din aceeași regiune de dezvoltare cu județe puternic industrializate și urbane ca Sibiu și Brașov. Discrepanța dintre aceste două județe, și Harghita, spre exemplu, care face parte din aceeași regiune de dezvoltare, este prea mare, spune primarul.
Mai mult, edilul nu crede că aceste regiuni vor fi modificate înaintea următorului exercițiu financiar.
Dorința municipalității, pe care o vor expune și la Bruxelles, este ca din suma de aproximativ 20 de miliarde de euro, fonduri care îi vor reveni României pentru dezvoltarea regională în următorul exercițiu financiar, o sumă de circa șapte miliarde să se aloce acelor județe care au avut de pierdut din cauza „acelei logici defectuoase de formare a regiunilor de dezvoltare”, printre care și județul Covasna.
„Eu la un moment dat am calculat cât au pierdut cele trei județe, Covasna, Harghita și Mureș prin faptul că fac parte din aceeași regiune cu Brașovul și Sibiul pentru că aceste alocări merg pe GDP (n.red. PIB) pe cap de locuitor. Dacă tu ești într-o regiune unde sunt județe bogate, atunci crește PIB-ul pe cap de locuitor și regiunea respectivă primește mai puțini bani. Atunci tu ca județ care ești mai sărac, automat primești mai puțini bani decât ți-ar reveni”, a mai adăugat primarul.
El spune că în Uniunea Europeană există totuși exemple pozitive în ceea ce privește regiunile de dezvoltare. Conform acestuia, Polonia este un model de succes în acest sens.