POLITICA 5 iulie 2023

Dosarul cu șină a fost interzis, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau ale documentelor care au fost emise de către alte instituții publice (P)

de Covasna Media | 1263 vizualizări

Dosarul cu șină a fost interzis, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau ale documentelor care au fost emise de către alte instituții publice. Prevederile sunt parte dintr-o lege inițiată de parlamentarii PNL, promulgată în ianuarie 2023 și care a intrat în vigoare pe 4 iulie 2023.

Cetățenii au la dispoziție site-ul www.romaniafaradosar.ro, unde pot vedea prevederile legii, dar pot și semnala dacă se confruntă cu o situație în care le sunt cerute dosare cu șină, diverse alte obiecte de papetărie sau copii după documente emise de alte instituții ale statului. ↗️ Cetățenii nu vor mai pierde timp la cozi sau bani pentru copierea unor acte pe care statul le deține deja. Debirocratizarea și digitalizarea administrației publice, dar și simplificarea relației stat-cetățean sunt priorități ale PNL, atât în Parlament, cât și în Guvern.

• Prevederile principale ale legii 9/2023:

  • Instituțiile publice nu mai pot solicita cetățenilor obiecte de papetărie ori birotică (cel mai cunoscut era dosarul cu șină, prezent în aproape toate demersurile administrative); - Instituțiile publice nu mai pot solicita documente emise de alte instituții publice; - Dacă sunt necesare copii: fotocopierea se face gratuit; copia legalizată a fost eliminată; (funcționarul va constata conformitatea copiei cu originalul); copia după CI poate fi trimisă în format electronic, pe e-mail; - Modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor, pentru a fi descărcate;
  • Pe lângă plata cash, instituțiile publice trebuie să ofere și alte posibilități de plată (ex: card).

Beneficiile cetățenilor: reducerea timpului consumat, a banilor cheltuiți, transformarea interacțiunii cu administrația publică într-un demers eficient și agreabil.  

Beneficiile instituțiilor publice: eficientizarea proceselor, reducerea costurilor, corelarea cu standardele aplicabile deja în Uniunea Europeană.

• Legea este o victorie a tuturor contribuabililor care s-au lovit de birocrație la aproape fiecare ghișeu de instituție publică. Această victorie în folosul cetățenilor a fost posibilă anul trecut, în Parlament, prin votul responsabil al aleșilor liberali. Legea 9/2023 a fost promulgată pe 4 ianuarie de președintele Iohannis, dar pe 4 iulie s-au încheiat cele 180 de zile în care instituțiile au avut timp să se pregătească pentru aplicarea ei.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.