POLITICA 2 decembrie 2008

Din nou la mâna calculatorului

de Covasna Media | 642 vizualizări
UDMR a câştigat din primul tur 5 din cele 6 locuri de parlamentar din judeţ. Aşa cum era de aşteptat, mandatul din colegiul majoritar românesc va fi câştigat în urma redistribuirii.

Alegerile parlamentare din data de 30 noiembrie trimit în Parlamentul României doi senatori şi trei deputaţi ai UDMR din judeţul Covasna, din maximul de şase locuri posibile, printre câştigători aflându-se fostul primar din Sfântu-Gheorghe, Albert Almos, fostul preşedinte al ANRE, Olosz Gergely, sau deputatul Marton Arpad, ajuns astfel la al cincilea mandat. Pe următorul loc în judeţ şi primii ca rezultat dintre partidele româneşti găsim Alianţa PSD+PC, care a reuşit să adune 6.254 de voturi pentru Camera Deputaţilor (10,89 %) şi 6.835 pentru Senat (11,90 %), PD-L a avut la Camera Deputaţilor 4.831 de voturi (8,41 %) şi 4.522 de voturi la Senat (7,86 %), iar PNL 2.452 de voturi la Camera Deputaţilor (4,27 %) şi 2.373 (4,12 %) la Senat. Dintre foştii parlamentari, Marton Arpad (UDMR) îşi reia locul în Camera Deputaţilor, iar deputatul PD-L Petre Străchinaru a obţinut 2.419 voturi (8,24%), în colegiul ...

UDMR a câştigat din primul tur 5 din cele 6 locuri de parlamentar din judeţ. Aşa cum era de aşteptat, mandatul din colegiul majoritar românesc va fi câştigat în urma redistribuirii.

Alegerile parlamentare din data de 30 noiembrie trimit în Parlamentul României doi senatori şi trei deputaţi ai UDMR din judeţul Covasna, din maximul de şase locuri posibile, printre câştigători aflându-se fostul primar din Sfântu-Gheorghe, Albert Almos, fostul preşedinte al ANRE, Olosz Gergely, sau deputatul Marton Arpad, ajuns astfel la al cincilea mandat. Pe următorul loc în judeţ şi primii ca rezultat dintre partidele româneşti găsim Alianţa PSD+PC, care a reuşit să adune 6.254 de voturi pentru Camera Deputaţilor (10,89 %) şi 6.835 pentru Senat (11,90 %), PD-L a avut la Camera Deputaţilor 4.831 de voturi (8,41 %) şi 4.522 de voturi la Senat (7,86 %), iar PNL 2.452 de voturi la Camera Deputaţilor (4,27 %) şi 2.373 (4,12 %) la Senat. Dintre foştii parlamentari, Marton Arpad (UDMR) îşi reia locul în Camera Deputaţilor, iar deputatul PD-L Petre Străchinaru a obţinut 2.419 voturi (8,24%), în colegiul senatorial nr.1. Parlamentarul român a afirmat încă înaintea alegerilor că este conştient de şanse, având în vedere că în acest colegiu sunt puţini români, dar dorinţa sa era de a aduce voturi pentru partid.

1 din 3 covăsneni a votat

La o prezenţă la vot de 32,76% în judeţ şi cu 57.478 de alegători care şi-au exprimat valabil votul, UDMR a reuşit să obţină cele mai multe voturi, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. Conform datelor prezentate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ), la Camera Deputaţilor UDMR a obţinut 61,50% din voturile valabil exprimate, iar la Senat 61,95%, rezultatul fiind concretizat în doi senatori – Albert Almos şi Bokor Tibor – şi trei deputaţi – Edler Andras, Olosz Gergely şi Marton Arpad. Liderii UDMR s-au declarat mulţumiţi de rezultate, dar nu şi de prezenţa scăzută la vot a electoratului maghiar, pentru care au găsit diverse cauze, de la dezamăgirea oamenilor faţă de clasa politică în general până la influenţa negativă a celor care au îndemnat oamenii să nu voteze şi să dea voturi nule sau albe. Dintre candidaţii la Camera Deputaţilor, cele mai multe voturi le-a atras Olosz Gergely – 78%, echivalentul a 12.551 de voturi, în colegiul din zona Târgu-Secuiesc. În ultima săptămână a campaniei electorale, fostul preşedinte al ANRE a făcut obiectul unei sesizări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu-Gheorghe din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), pentru fals în declaraţii. Potrivit unui comunicat de presă, în urma analizării declaraţiilor de avere ale acestuia, a rezultat faptul că Olosz ar fi completat şi depus declaraţii care conţin informaţii ce nu corespund adevărului, datele înscrise fiind incomplete şi inexacte.

Povestea porcului

Imediat după aflarea rezultatelor neoficiale, UDMR Covasna a anunţat că va răsplăti cu un porc de 100 de kg comunitatea din satul Valea Scurtă, comuna Estelnic, unde prezenţa la urne a fost de 93% potrivit numărărorii paralele realizată de această formaţiune în cursul serii de duminică. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că cei doi candidaţi UDMR Bokor Tibor (Senat) şi Olosz Gergely (Camera Deputaţilor), ambii în colegiul din zona Târgu-Secuiesc, de care aparţine satul, vor duce săptămâna aceasta la Valea Scurtă un porc de 100 de kg, pentru sătenii care s-au prezentat în număr atât de mare la vot. La eveniment vor fi invitaţi şi primari UDMR din zonă, precum şi staff-ul Uniunii. Potrivit numărătorii, în satul Valea Scurtă din zona Târgu-Secuiesc s-a înregistrat o prezenţă la vot de 93%, iar din cei 223 de locuitori au votat 207, majoritatea cu cei doi candidaţi ai UDMR.

„Ruletă“ în colegiul românesc

În ceea ce priveşte colegiul din zona Întorsura Buzăului, majoritar românesc, candidatul susţinut de UDMR, ing. Molnar Gabor, a obţinut cel mai mare număr de voturi, respectiv 4.765 şi un procent de 38,79%, parlamentarul care va reprezenta acest colegiu urmând a fi stabilit prin redistribuire. Preşedintele PD-L Covasna, Gheorghe Baciu, candidat în acest colegiu şi care a obţinut 19,42% din voturi, a declarat că viitorul deputat din acest colegiu va fi stabilit de “ruletă”. Baciu s-a declarat mulţumit că a obţinut cele mai multe voturi în secţiile din Întorsura Buzăului, aceleaşi în care la locale pierduse şi a declarat că pe orice cale legală posibilă, românii din Covasna trebuie să aibă reprezentare în Parlament şi cei din Harghita la fel, iar organizaţia PD-L Covasna va face demersuri ca măcar un deputat din judeţ să fie dat de comunitatea românească. Dintre candidaţii români în Colegiul 4, cel care a obţinut cele mai multe voturi este preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, cu 3.045 de voturi (24,8%), urmat de preşedintele PD-L Covasna, Gheorghe Baciu – 2.386 de voturi (19,42%), preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja - 1.017 voturi (8,28%), preşedintele PRM Covasna, Gică Agrigoroei – 284 de voturi şi Ioan Olaru, PNG – 307 voturi.

Sărbătoare la PSD

Candidaţii PSD Covasna au sărbătorit duminică seara scorul obţinut la nivel naţional, iar bucuria lor a continuat şi a doua zi, după ce au reuşit să obţină cele mai multe voturi şi în judeţ. „Ne-am clasat după UDMR, avem un rezultat bun. Pe Colegiul 4 s-au împărţit voturile între români, aşa cum am spus, rămâne să vedem la redistribuire ce se va întâmpla”, a afirmat Horia Grama. Cât despre o viitoare formulă de guvernare, liderul PSD Covasna ar prefera ca UDMR să nu se regăsească în aceasta, ci să mai stea puţin pe „tuşă“ având în vedere că a fost mai mereu la putere, însă negocierile vor avea loc la nivel central. Colegiul nr. 4 era singurul din judeţ în care existau şanse să fie ales un reprezentant român în Parlamentul României, din primul tur, în condiţiile în care 40% dintre alegători sunt maghiari şi 60% români.

Civicii-maghiari, nemulţumiţi

La alegerile parlamentare au participat şi trei independenţi, din care doi - Szilagyi Sandor (colegiul senatorial nr. 1) şi Rakosi Janos (Camera Deputaţilor nr. 3) au avut susţinerea PCM. Cel de-al treilea este Otvos Mozes, care a candidat contra lui Marton Arpad în colegiul pentru deputaţi din zona Baraolt şi a obţinut 20,16% din voturi. Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, s-a declarat nemulţumit de rezultatul obţinut prin independenţi şi spune că altul era rezultatul dacă PCM participa ca partid. În plus, alta ar fi fost reprezentarea maghiarilor în Parlament dacă se încheia Coaliţia PCM – UDMR îndelung dezbătută înaintea alegerilor, mai spune liderul PCM. Potrivit BEJ, independentul Szilagyi Sandor, susţinut de PCM, a obţinut 5.783 de voturi (19,7%), în colegiul senatorial în care l-a avut drept contracandidat din partea comunităţii maghiare pe Albert Almos (UDMR), care a câştigat cu 55,62% colegiul din zonă şi a obţinut un mandat în Senat. Celălalt independent sprijinit de civicii-maghiari, Rakosi Janos, candidat la Camera Deputaţilor în colegiul nr.3, a obţinut 1.559 de voturi (9,70%). Acest colegiu a fost câştigat de fostul preşedinte al ANRE, Olosz Gergely (UDMR), care a luat 78% din preferinţele electoratului. „Independenţii n-au adus acelaşi procent cum ar fi adus partidul. Dacă UDMR urmărea să reprezinte minoritatea maghiară din Ardeal în Parlament, încheiam Coaliţia. Ei n-au încheiat-o şi au pus în pericol reprezentarea maghiarilor. Urmăresc interese personale, au avut noroc că au intrat”, a declarat Kulcsar. Făcând un scurt rezumat al negocierilor dintre PCM şi UDMR dinaintea alegerilor parlamentare, privind o colaborare, preşedintele PCM Covasna a declarat că UDMR nu a dorit să încheie această Coaliţie, iar în momentul în care PCM a dorit 4 locuri pe listele Uniunii, li s-au oferit doar 2, pentru ca în cele din urmă să nu se înţeleagă nici din acest punct de vedere, din cauza condiţiilor impuse de Uniune. Aceeaşi sursă spune că UDMR nu se poate mândri cu rezultatele obţinute având în vedere că 70% din populaţia judeţului nu s-a prezentat la vot.

Click aici pentru Rezultate finale Alegeri Parlamentare în judeţul Covasna

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.