POLITICA 13 decembrie 2012

Deputatul Nicolae Păun promite implicare în problemele romilor covăsneni

de Covasna Media | 695 vizualizări

Deputatul Nicolae Paun promite implicareCandidatul Partidei Romilor pentru Camera Deputaţilor pe locurile rezervate minorităţilor naţionale, Nicolae Păun, a câştigat locul de deputat în Colegiul Baraolt, chiar dacă în fapt nu a avut niciodată vreo legătură prea strânsă cu județul Covasna. Noul deputat a fost o singură dată în județul Covasna, în urmă cu aproximativ șase ani, când a participat la o ședință a Partidei Romilor care a avut loc la Sfântu Gheorghe și unde s-au dezbătut problemele romilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Nicolae Păun ne-a declarat că a fost impresionat de numărul mare de voturi pe care le-a obținut în Colegiul Baraolt și a ținut să le mulțumească celor din zonă care l-au votat cu toate că până acum nu a avut legături foarte strânse cu ei.

„Covasna și Harghita sunt zone preponderent maghiare și cu toate acestea am fost votat de către oameni care au înțeles că dacă se mobilizează pot ajunge să fie bine reprezentați în mod pozitiv. Dincolo de mulțumiri, vreau să se știe că îmi asum acest mandat și chiar dacă titulatura lui va fi aceea de „deputat al minorității rome”, mă voi implica concret pentru romii din Covasna. Îmi doresc să ajung să implementez, alături de autoritățile locale, proiecte administrative pe sănătate, educație, locuri de muncă și dezvoltare comunitară. Pentru că, cu toate guvernările UDMR de până acum și chiar dacă județul Covasna se află în centrul țării, cred că este necesară o infuzie puternică de capital, căci mie nu mi se pare un județ foarte dezvoltat”, a spus Nicolae Păun.

Recensământul romilor, prioritar pentru banii europeni

Punctual, Nicolae Păun a declarat că una dintre prioritățile sale o reprezintă întocmirea unor noi documente oficiale care să corecteze erorile Referendumului de anul trecut, unde foarte mulți romi s-au declarat români sau maghiari. Din păcate, aceste erori blochează acum posibilitatea primarilor de a accesa fonduri pentru dezvoltarea comunităților de romi și pentru programe ce se adresează special romilor.

„Am fost convins că la Referendumul din 2011 aveam să asistăm la noi influențe din partea altor persoane, influențe care i-au făcut pe romi să nu se declare romi. Ceea ce am constatat că se întâmplă este faptul că primarii folosesc o sabie cu două tăișuri: pe de-o parte le spun romilor să se declare altceva – iar în Covasna și Harghita vorbim despre romi declarați maghiari pentru a ieși la alte socoteli, pentru că știm cu toții, maghiarii nu mai sunt în ascensiune și apoi, când trec interesele politice, se trezesc tot ei, primarii, că nu pot accesa fonduri pentru romi pentru că... nu au romi pe hârtie. Iar romii se declară altceva de teama de a nu mai primi ajutoare sociale, de exemplu, că nu cred că le-ar fi rușine să spună că sunt țigani. Eu știu clar că au fost amenințați romi din Covasna, Harghita, Satu Mare, Mureș... Ei bine, noi, Partida Romilor, vom veni cu documente în paralel, căci avem organizații foarte puternice și vom compara datele noastre cu ale primarilor: așa vom vedea că într-o comună avem cinci romi declarați la Recensământ și 500 de membri în organizația teritorială de acolo”, a explicat Nicolae Păun, care susține că Partida Romilor va face documentații oficiale pentru fiecare proiect pentru bani europeni, urmând să-l raporteze exact zonelor pentru care se adresează.

O altă prioritate pe care și-o asumă Nicolae Păun este reprezentarea romilor în prefecturi, prin posturile de consilier pe probleme de romi, care în multe instituții au fost desființate.

„În unele prefecturi au fost desființate aceste posturi, iar în altele ele sunt ocupate de către oricine altcineva decât reprezentanți ai romilor. Nu știm exact cum va arăta țara pe viitor, în contextul reorganizării, dar Partida Romilor are un protocol încheiat cu PSD înainte de alegeri și în baza acestuia vom ridica și problema reprezentării romilor, căci nu putem să ne așteptăm la rezolvarea unor probleme dacă nu suntem în contact direct cu ele”, a mai spus Nicolae Păun.

Acesta a mai precizat că nu știe exact când va mai ajunge în județul Covasna, dar că și-ar dori să ajungă aici cât mai curând.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.