Deputatul Horia Grama nu vede „unde-ar fi problemele identitare“ ale maghiarilor
[singlepic=302,400,200,,left]Potrivit parlamentarului socialdemocrat, România este una dintre ţările cu cea mai bună legislaţie privind asigurarea drepturilor minorităţilor, lucru general recunoscut, iar pe de altă parte în judeţele Covasna şi Harghita, dar şi altele din Ardeal, administraţia locală se află în mâinile comunităţii maghiare, prin urmare „nu văd unde ar fi acele probleme identitare”, spune Grama.
Preşedintele PSD Covasna consideră că drepturile identitare ale maghiarilor din ţară sunt asigurate prin lege şi nu vede ce s-ar putea adăuga printr-o eventuală creare a unui Ţinut Secuiesc autonom.
Potrivit parlamentarului socialdemocrat, România este una dintre ţările cu cea mai bună legislaţie privind asigurarea drepturilor minorităţilor, lucru general recunoscut, iar pe de altă parte în judeţele Covasna şi Harghita, dar şi altele din Ardeal, administraţia locală se află în mâinile comunităţii maghiare, prin urmare „nu văd unde ar fi acele probleme identitare”, spune Grama.
Preşedintele PSD Covasna a amintit de faptul că maghiarilor le sunt asigurate dreptul la şcoală, la cultură, teatre în limba maghiară, reprezentarea în Parlament şi s-a arătat nedumerit de solicitările privind mai multe drepturi identitare.
„Este o falsă problemă privind drepturile identitare. Chestiunea aceasta a declarării pe criterii etnice a separării sau autonomiei unui teritoriu este absolut falsă şi nu asigură sub nicio formă drepturi în plus, ba mai mult, dacă ar fi să fim pragmatici şi ne-am uita, cele două judeţe sunt foarte slab dezvoltate economic tocmai pentru că nu sunt foarte atractive pentru investitori deoarece se creează mereu impresia că aici există un potenţial de conflicte etnice, şi asta cade în sarcina UDMR şi PCM prin abordarea acestor chestiuni cu autonomia”, a declarat Horia Grama.
Atentat la integritatea statului
Legat de cele două adunări organizate la Miercurea-Ciuc şi Odorheiu-Secuiesc, deputatul covăsnean şi-a în tărit afirmaţiile potrivit cărora participanţii la acestea ar trebui sancţionaţi, constatând că lucrurile se agravează prin fixarea unui teritoriu pe hartă, adoptarea unor imnuri, steaguri şi aşa mai departe.
„Chestiunea devine foarte gravă şi este clar un atentat la legile şi Constituţia României, la integritate naţională şi implicit şi la securitatea naţională”, a subliniat acesta.
Conform spuselor deputatului PSD, deşi UDMR compară ţara cu un SRL şi anunţă că maghiarii deţin 7% din aceasta, nu trebuie însă uitat că şi întrun SRL minoritatea se supune majorităţii şi acţionarul minoritar trebuie să respecte statutul şi contractul acelui SRL.
Mai mult, a declarat Grama, deşi spune că l-a auzit pe Mark Bela „dregând busuiocul”, de fapt ceea ce se doreşte este formarea unui stat în stat. „În fond scopul până la urmă este acelaşi, se pare că una se spune aici şi alta la Bucureşti, intenţia este clară de a face un stat în stat sau de a dezlipi din teritoriul României această zonă a Ţinutului Secuiesc şi sunt consternat de faptul că instituţii foarte importante, în special a preşedintelui, nu iau atitudine fermă faţă de aceste lucruri”, a mai afirmat Grama.
În opinia acestuia, chiar procurorul general ar trebui să analizeze acest caz şi să vadă în ce măsură nu este vorba despre ceva de ordin penal.
Reorganizarea regiunilor, o întoarcere în timp
În ceea ce priveşte reorganizarea regiunilor, potrivit lui Horia Grama actualele regiuni au fost concepute după anumite planuri de dezvoltare pe termen mediu şi lung şi modificarea lor ar însemna o întoarcere în urmă cu 10 ani privind politica de absorbţie a fondurilor europene.
„O condiţie era ca aceste regiuni să aibă minim două milioane de locuitori, ori aşa cum se vrea o regiune de dezvoltare Covasna – Harghita – Mureş nu ar fi nici un milion, nu se îndeplinesc nici condiţiile de bază privind regiunile de dezvoltare”, a conchis preşedintele PSD Covasna.
Ana Sidon