POLITICA 10 septembrie 2009

Deputatul Horia Grama nu vede „unde-ar fi problemele identitare“ ale maghiarilor

de Covasna Media | 559 vizualizări
Preşedintele PSD Covasna consideră că drepturile identitare ale maghiarilor din ţară sunt asigurate prin lege şi nu vede ce s-ar putea adăuga printr-o eventuală creare a unui Ţinut Secuiesc autonom.

[singlepic=302,400,200,,left]Potrivit parlamentarului socialdemocrat, România este una dintre ţările cu cea mai bună legislaţie privind asigurarea drepturilor minorităţilor, lucru general recunoscut, iar pe de altă parte în judeţele Covasna şi Harghita, dar şi altele din Ardeal, administraţia locală se află în mâinile comunităţii maghiare, prin urmare „nu văd unde ar fi acele probleme identitare”, spune Grama.

Preşedintele PSD Covasna consideră că drepturile identitare ale maghiarilor din ţară sunt asigurate prin lege şi nu vede ce s-ar putea adăuga printr-o eventuală creare a unui Ţinut Secuiesc autonom.

Potrivit parlamentarului socialdemocrat, România este una dintre ţările cu cea mai bună legislaţie privind asigurarea drepturilor minorităţilor, lucru general recunoscut, iar pe de altă parte în judeţele Covasna şi Harghita, dar şi altele din Ardeal, administraţia locală se află în mâinile comunităţii maghiare, prin urmare „nu văd unde ar fi acele probleme identitare”, spune Grama.

Preşedintele PSD Covasna a amintit de faptul că maghiarilor le sunt asigurate dreptul la şcoală, la cultură, teatre în limba maghiară, reprezentarea în Parlament şi s-a arătat nedumerit de solicitările privind mai multe drepturi identitare.

„Este o falsă problemă privind drepturile identitare. Chestiunea aceasta a declarării pe criterii etnice a separării sau autonomiei unui teritoriu este absolut falsă şi nu asigură sub nicio formă drepturi în plus, ba mai mult, dacă ar fi să fim pragmatici şi ne-am uita, cele două judeţe sunt foarte slab dezvoltate economic tocmai pentru că nu sunt foarte atractive pentru investitori deoarece se creează mereu impresia că aici există un potenţial de conflicte etnice, şi asta cade în sarcina UDMR şi PCM prin abordarea acestor chestiuni cu autonomia”, a declarat Horia Grama.

Atentat la integritatea statului

Legat de cele două adunări organizate la Miercurea-Ciuc şi Odorheiu-Secuiesc, deputatul covăsnean şi-a în tărit afirmaţiile potrivit cărora participanţii la acestea ar trebui sancţionaţi, constatând că lucrurile se agravează prin fixarea unui teritoriu pe hartă, adoptarea unor imnuri, steaguri şi aşa mai departe.

„Chestiunea devine foarte gravă şi este clar un atentat la legile şi Constituţia României, la integritate naţională şi implicit şi la securitatea naţională”, a subliniat acesta.

Conform spuselor deputatului PSD, deşi UDMR compară ţara cu un SRL şi anunţă că maghiarii deţin 7% din aceasta, nu trebuie însă uitat că şi întrun SRL minoritatea se supune majorităţii şi acţionarul minoritar trebuie să respecte statutul şi contractul acelui SRL.

Mai mult, a declarat Grama, deşi spune că l-a auzit pe Mark Bela „dregând busuiocul”, de fapt ceea ce se doreşte este formarea unui stat în stat. „În fond scopul până la urmă este acelaşi, se pare că una se spune aici şi alta la Bucureşti, intenţia este clară de a face un stat în stat sau de a dezlipi din teritoriul României această zonă a Ţinutului Secuiesc şi sunt consternat de faptul că instituţii foarte importante, în special a preşedintelui, nu iau atitudine fermă faţă de aceste lucruri”, a mai afirmat Grama.

În opinia acestuia, chiar procurorul general ar trebui să analizeze acest caz şi să vadă în ce măsură nu este vorba despre ceva de ordin penal.

Reorganizarea regiunilor, o întoarcere în timp

În ceea ce priveşte reorganizarea regiunilor, potrivit lui Horia Grama actualele regiuni au fost concepute după anumite planuri de dezvoltare pe termen mediu şi lung şi modificarea lor ar însemna o întoarcere în urmă cu 10 ani privind politica de absorbţie a fondurilor europene.

„O condiţie era ca aceste regiuni să aibă minim două milioane de locuitori, ori aşa cum se vrea o regiune de dezvoltare Covasna – Harghita – Mureş nu ar fi nici un milion, nu se îndeplinesc nici condiţiile de bază privind regiunile de dezvoltare”, a conchis preşedintele PSD Covasna.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
Ion Ciobanu, 14 septembrie 2009
Nimeni nu a negat contribuţia maghiară în România şi dacă cineva ar face-o ar minţi cu neruşinare. Legat de "rolul civilizator" este cel puin discutabil ca să fiu blând. Sunt zone din citeste integral
Dani, 14 septembrie 2009
Romanii din aceste judete sunt minoritati in tara lor.
Dani, 14 septembrie 2009
Livia din ce Judet esti? sau poate vorbesti magheara.... Daca ai trai in acest tinut ca roman ai vedea cum esti privit, servit si in ce timp ti se rezolva problemele. Nu cred ca ai mai avea citeste integral
Livia, 14 septembrie 2009
Nu sunt fana unui tinut secuiesc autonom, insa sustin drepturile maghiarilor, cu atat mai mult cu cat, cu precadere in Ardeal, au avut o contributie mai mult decat vizibila asupra civizatiei citeste integral
Vali, 14 septembrie 2009
TITI... Presupun ca orele le va tine Vadim... :-))) Oare o sa ai atatia bani? Crezi ca el e patriot pe gratis? Frate, frate, dar branza e pe bani.
titi, 13 septembrie 2009
Iti platesc cateva ore la un prof de limba romana(fara bani de la bucuresti).
titi, 13 septembrie 2009
Draga Amadeus,stai cam prost cu gramatica.
Amadeus, 12 septembrie 2009
Problema cu autonomia ar fi nu ca ar rezolva problemele de identitate-care nu mai exista, oricum- ci ca n-ar mai trebui ungurii sa mai auda vorba romaneasca.Si ar avea grija de asta...Mai putin cand citeste integral
Cititor, 11 septembrie 2009
Dl. Grama, cu tot respectul, cred ca acum vorbiti numai ca un politician dirijat de la centru si nu ca un OM care traieste aici. Problema cea mai importanta a zonei este de natura economica si nu citeste integral
cx, 11 septembrie 2009
"Potrivit parlamentarului socialdemocrat, România este una dintre ţările cu cea mai bună legislaţie" sic -cred ca e declaratia zilei :))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.