POLITICA 1 septembrie 2009

Deputatul Edler Andras (UDMR) porneşte o campanie de promovare internaţională a maghiarilor din România

de Covasna Media | 762 vizualizări

Deputatul UDMR Edler Andras îşi propune să susţină o serie de acţiuni de conştientizare a opiniei publice internaţionale cu privire la comunitatea maghiară din ţară şi dezideratele acesteia, din considerentul că se cunosc foarte puţine despre acestea.

Deputatul UDMR de Covasna a luat această decizie după ce a fost într-un pelerinaj în Spania, în care a străbătut pe jos 800 de km, şi în care s-a întâlnit cu numeroase persoane care, spre surprinderea lui, nu aveau cunoştinţă despre faptul că în România există o comunitate maghiară semnificativă şi îl întrebau dacă nu cumva este imigrant. În acest context, Edler spune că a decis ca în urma unor consultări cu colegii săi UDMR din judeţ şi cu grupul parlamentar al Uniunii să caute soluţii şi o strategie privind promovarea informaţiilor despre comunitatea maghiară din ţară şi despre dezideratele ei.

„Noi aici luptăm pentru autonomie, dar dacă opinia publică internaţională nu ştie cine suntem şi ce vrem, n-avem o simpatie a acesteia şi atunci va fi foarte greu pentru că nu vom avea susţinere.

Fără susţinere internaţională nu se pot duce la bun sfârşit nici asta şi nici altele care implică o decizie majoră, trăim întro comunitate mare şi aceste lucruri se discută în plan internaţional”, a spus Edler.

Turneu naţional în 2010

Plecând de la această idee, deputatul UDMR a mai declarat că în cadrul pelerinajului său şi-a dat seama cât de important este să te întâlneşti personal cu oamenii, în mediul lor, astfel că intenţionează ca anul viitor să por - nească într-o călătorie prin ţară, atât în judeţe cu majoritate maghiară cât şi în restul, în care să promoveze dezideratele comunităţii maghiare.

Turul ţării va avea loc anul viitor din considerentul că nu este an electoral şi aşa speră ca oamenii să nu-l înţeleagă greşit că ar veni cu mesaje electorale. „Vreau să le duc un mesaj foarte clar din partea minorităţii maghiare, cine suntem şi ce vrem, ce este autonomia şi ce consecinţe va avea asupra noastră şi a întregii ţări, trebuie mers şi stat de vorbă cu omul simplu, ei nu ştiu ce se întâmplă aici”, a mai precizat Edler. El a arătat că, în multe cazuri, oamenii ştiu despre Covasna numai din ce apare în mass media, iar aceştia nu cunosc de fapt realităţile zonei.

Hotel construit special pentru parlamentari

În altă ordine de idei, deputatul Edler Andras susţine că o măsură de reală economie ar fi reducerea sumei care se acordă lunar pentru cazarea deputaţilor şi senatorilor în Bucureşti, iar cu banii astfel economisiţi să se construiască în câţiva ani un hotel pentru parlamentari.

Deputatul UDMR a declarat că se plătesc în jur de 10.000 de lei pe lună pentru cazarea la hotel a fiecărui deputat şi senator, iar dacă fiecare ar primi jumătate din aceşti bani şi parlamentarii şi-ar rezolva singuri cazarea, sar face o economie de 5.000 de lei lunar pe deputat şi senator.

„Ideea ar fi să nu mai facă aceste contracte cu hotelurile, ci să spună la fiecare deputat şi senator primiţi jumătate din suma care a fost, 5.000 de lei, şi rezolvaţi-vă cazarea, şi s-ar face o economie de 5.000 de lei de deputat şi senator pe lună“, a spus Edler.

În opinia acestuia, în acest fel în doi ani s-ar dispune de fondurile necesare pentru construirea unui hotel propriu unde să fie cazaţi parlamentarii. Potrivit deputatului UDMR, contractele pentru cazare şi transport se încheie cu o firmă de turism, care probabil percepe un comision substanţial şi preţuri mai mari decât în mod normal. „Toate aceste lucruri ar trebui cumva eliminate, să ajungem în situaţia în care interesul naţional şi al oamenilor va fi mai presus decât un interes personal al unui funcţionar care e acolo la o astfel de sursă“, a spus Edler Andras.

Potrivit acestuia, dacă ar opta pentru a-şi rezolva singur cazarea în Bucureşti, în prezent ar primi 2.700 de lei lunar pentru acest lucru, bani cu care spune Edler nu s-ar putea asigura o cazare care să respecte totuşi anumite condiţii şi o zonă relativ centrală, dar cu 1.000 de euro s-ar putea rezolva.

Edler Andras a subliniat că în prezent contractele cu hotelurile se încheie pe tot anul, fie că parlamentarul stă sau nu acolo, în condiţiile în care pe durata vacanţei parlamentare camerele nu sunt în general folosite.

Întrebat despre măsurile de concedii fără plată şi reducere a orelor de muncă pentru bugetari, Edler a spus că acestea sunt de formă şi s-ar face mult mai mult bine dacă s-ar începe cu restructurarea prin a îndepărta din aparatul guvernamental şi cele care ţin de acesta rudele şi toate persoanele care sunt acolo pentru că sunt cumva prieteni sau rude cu şeful.

„Foarte multe lucruri s-ar putea rezolva mult mai simplu, mai eficient, dacă am fi şi noi dispuşi să apelăm la tehnica de calcul, la reţele informatice interconectate, care ar ajuta foarte mult la debirocratizare (...) Ar trebui să ne concentrăm pentru a face lucrurile mult mai eficient şi eventual oamenii care sunt în aparatul respectiv să încercăm să îi poziţionaăm astfel încât să lucreze cu cât mai mare eficienţă“, a mai spus parlamentarul.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
titi, 3 septembrie 2009
Va invit sa vedeti urmatoarele:http://stiri.rol.ro/content/view/118974/2/ aceleasi borduri se monteaza in toate carterierele orasului.Tentaculele mafiei din Bucuresti se intind in toata tara iar citeste integral
cx, 3 septembrie 2009
:))) saracul de Alpar,de ar avea macar o firmulita. Mai interesativa si o sa vedeti cine a cumparat cariera de piatra in ultima vreme.:D
blue, 3 septembrie 2009
Pentru ca suntem o natie de lasi care nu face altceva decat sa se planga iar cand vine vorba de alegeri , alegem tot aceeasi hoti ... si mai avem si pretentii. P.S. Am auzit ca firma care schimba citeste integral
Cristina Kiki, 3 septembrie 2009
Asa e, in tara ar ajunge si 200 de parlamentari! SUA e ditamai tara si cati parlamentari are? De ce nu se reduce nr si la noi?
titi, 2 septembrie 2009
Parerea mea e ca nu conteaza cine e majoritar sau minoritar atata timp cat suntem furati toti(aici jos si prin asata inteleg TOATA POPULATIA TARII DE LA NIVELUL MEDIU IN JOS)de mafia aleasa tocmai de citeste integral
Ion Ciobanu, 2 septembrie 2009
@cx - în aceeaşi postare în care am scris că s-ar impune promovarea românilor din Covasna am scris şi că nu sunt majoritari în zonă, deci întrebarea dvs. este...cum să zic să fiu citeste integral
titi, 1 septembrie 2009
Din pacate in unele zone derutate politic daca aude de Covasna,Harghita sau Mures stie doar de unguri.Am avut ocazia sa merg cativa ani buni la mare iar la inceputul anilor 80(cred ca putini de pe citeste integral
cx, 1 septembrie 2009
Oare de ce e nevoie de o campanie de promovare a romanilor din Covasna, dor sunt majoritari, nu ??
pita-gora, 1 septembrie 2009
Ce face senor Edler e pura demagogie. Cu alte cuvinte,economisiti voi ca sa am eu ce cheltui... In pasajele citate foloseste doar reflexivul ( ar trebui,s-ar putea,ar ajuta,s-ar face,s-ar incepe citeste integral
Ion Ciobanu, 1 septembrie 2009
Propun o campanie de promovare a românilor din Covasna: mulţi Bucureşteni şi alţi ignoranţi uită că în zonă nu trăiesc doar Sandor Tamas de la Rupea sau Antal sau Albert Almoş sau mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.