Demersuri pentru ca limba maghiară să devină oficială
UDMR nu intenţionează să participe la evenimentul CNS unde se va discuta acest lucru
Comisia Permanentă a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc – înfiinţată în urma Adunării organizată de PCM şi CNS la Odorheiu-Secuiesc anul trecut - intenţionează să organizeze în data de 12 martie a doua Adunare a Aleşilor Locali din această zonă, ocazie cu care să fie discutat şi aprobat un proiect de hotărâre privind declararea limbii maghiare drept limbă oficială în Ţinutul Secuiesc.
„Invităm toţi aleşii locali din secuime, indiferent de aparteneţa politică sau etnică, să participe la lucrăriile adunării. Comisia Permanentă speră că de data aceasta se va organiza o singură adunare. Pentru acest lucru, comisia a adresat scrisori conducătorilor formaţiunilor politice care au reprezentanţi în consiliile locale sau judeţene din Ţinutul Secuiesc, să numească delegaţi în comisia de organizare (...) Comisia permanentă propune ca ordinea de zi să cuprindă un proiect de hotărâre privind declarea limbii maghiare ca limbă oficială în Ţinutul Secuiesc”, susţine preşedintele Comisiei Permanente, Farkas Csaba.
Potrivit acestuia, până acum au răspuns favorabil invitaţiei Partidul Civic Maghiar şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania.
Prezent sâmbătă la Zagon cu ocazia comemorării scriitorului şi primului preşedinte al UDMR, Domokos Géza, preşedintele UDMR, Markó Béla, a declarat însă că nu intenţionează să participe la o acţiune comună cu CNS şi nici nu are cunoştinţă despre proiectul propus, pe care de altfel nu a dorit să-l comenteze.
„ (...) noi suntem o organizaţie politică, responsabilă, care avem o serie de obiective extrem de importante, priorităţi pentru perioada următoare, şi CNS, cu tot respectul spun acest lucru, este o organizaţie civilă care, la fel, încearcă să organizeze anumite acţiuni”, a spus Markó.
Reprezentanţii UDMR şi PCM au organizat anul trecut două astfel de adunări ale aleşilor locali din Secuime, primii la Miercurea-Ciuc şi ceilalţi la Odorheiu-Secuiesc. Cu acele ocazii, la Adunarea UDMR a fost adoptată o proclamaţie pentru Ţinutul Secuiesc şi un memorandum pentru statutul special de administraţie publică şi dezvoltare a Ţinutului Secuiesc, iar la Adunarea organizată de PCM şi CNS la Odorhei au fost adoptate hotărâri privind organizarea de referendumuri locale, simbolurile Ţinutului Secuiesc, instituţionalizarea Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc şi altele.
Ana Sidon