POLITICA 31 martie 2010

Dan Manolăchescu s-a retras din Comisia de Denumire a Străzilor

de Covasna Media | 899 vizualizări
Decizia vine la scurt timp după ce primarul a anunţat noile denumiri de străzi din municipiu 31mar2010-danPreședintele PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu, a renunţat public la poziţia din cadrul Comisiei de Denumire a Străzilor care funcţionează la nivelul Prefecturii, după ce a consultat noua listă cu denumiri de străzi propusă la nivelul municipiului. Reprezentantul PD-L spune că deși la momentul intrării în Comisie a considerat că orientarea lui multiculturală poate înlesni un dialog deschis pe tema schimbării denumirilor de străzi, acum constată că nu poate schimba nimic din ceea ce se întâmplă la acest nivel. „Când am acceptat numirea, am considerat că eu sunt unul din „acei câţiva” care pot discuta deschis chiar şi pe acest subiect. Constat că sunt depăşit de situaţie şi că orientarea mea multiculturală nu poate schimba nimic din ceea ce se întâmplă cu numele străzilor din Sfântu-Gheorghe.

Decizia vine la scurt timp după ce primarul a anunţat noile denumiri de străzi din municipiu

31mar2010-danPreședintele PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu, a renunţat public la poziţia din cadrul Comisiei de Denumire a Străzilor care funcţionează la nivelul Prefecturii, după ce a consultat noua listă cu denumiri de străzi propusă la nivelul municipiului.

Reprezentantul PD-L spune că deși la momentul intrării în Comisie a considerat că orientarea lui multiculturală poate înlesni un dialog deschis pe tema schimbării denumirilor de străzi, acum constată că nu poate schimba nimic din ceea ce se întâmplă la acest nivel.

„Când am acceptat numirea, am considerat că eu sunt unul din „acei câţiva” care pot discuta deschis chiar şi pe acest subiect. Constat că sunt depăşit de situaţie şi că orientarea mea multiculturală nu poate schimba nimic din ceea ce se întâmplă cu numele străzilor din Sfântu-Gheorghe.

Prin urmare, îmi dau demisia dintr-o comisie de 5 indivizi în care 2 români (subsemnatul şi dl Valerii Kavruk) nu vor putea hotărî (şi, constat, că nici negocia) niciodată nimic”, a spus Manolăchescu.

Decizia lui vine la scurt timp după ce primarul Antal Arpad a prezentat noile denumiri pentru mai bine de 20 de străzi din Sfântu-Gheorghe.

Vechile nume ale străzilor au fost înlocuite, în mare parte, cu nume care majoritatea evocă personalităţi de etnie maghiară.

Schimbarea denumirilor va fi supusă dezbaterii publice, primarul dorind ca până la finele lunii mai să existe deja proiectele de hotărâre aprobate.

În respectivele proiecte, CL va trebui să aprobe schimbarea de denumiri a peste 20 de străzi, printre care şi a unei părţi din B-dul 1 Decembrie 1918. Antal Arpad a motivat această iniţiativă arătând că multe dintre denumirile străzilor nu mai sunt actuale, ba unele dintre ele sunt chiar proprii perioadei comuniste.

Potrivit schimbărilor, strada Andrei Şaguna va dobândi un nou nume – Kopeczky Sebestyen Jozsef, strada Horia, Cloşca şi Crişan se va schimba în strada Attila, iar actuala stradă Nicolae Iorga se va numi Rakoczi Ferenc, pe porţiunea dintre Piaţa Euro şi strada Nicolae Colan. Pentru piaţa ce se va forma în inimia oraşului, din curţile interioare ale clădirilor Teatrului, Primăriei, Casei Bene, fostului Hotel Hungaria şi blocurilor de locuinţe, cu delimitarea B­dului 1 Decembrie 1918 şi a străzii Grof Miko Imre, municipalitatea a ales denumirea de Piaţa Hungaria; în ceea ce priveşte aleea din curtea interioară a clădirii Teatrului, aceasta va dobândi denumirea de Aleea Thalia.

Potrivit primarului, prin noile denumiri nu s-a încercat doar evocarea unor personalităţi, ci s-a urmărit şi respectarea procentajului etnic din Sfântu-Gheorghe. El a mai spus că, deși etnicii maghiari sunt majoritari cu un procent de 75%, cele mai importante artere ale oraşului poartă denumirile şi numele unor personalităţi române.

Legat de discuţiile privind denumirea de străzi, Dan Manolăchescu a prezentat și un fragment dintr-un eseu publicat în volumul său Mituri ale Ţinutului Secuiesc, arătând că textul a fost scris acum 5 ani, când nici un îi trecea prin cap că ar face parte vreodată dintr-o comisie de denumire de străzi, și este la fel de actual.

Ana Sidon

Petőfi sau Eminescu

Discuţiile despre schimbarea numelui străzilor aduc a George Orwell – „1984” - unde personajul principal, Winston, lucrează la un centru de rescriere a istoriei. Istoria nu există decât prin prisma celor care o scriu şi mai ales o rescriu pentru a fi conformă cu teoriile curente.

„Cine controlează prezentul controlează trecutul, iar cine controlează trecutul controlează viitorul” ne învaţă personajul pe care-l aminteam, dintr-o lume care are, din păcate, prea mult puncte comune cu a noastră.

Acesta, şi nu altul, este argumentul suprem al schimbării numelui unei străzi. Toţi cei care au fost la putere au încercat să „creeze” istorie. Ceauşescu ne-a făcut bulevardele Lenin şi 23 August, iar când s-a renunţat la ataşamentul de valorile comunismului sovietic, în anii ’90 societatea aflată la putere i-a găsit nume noi: Grigore Bălan, 1 Decembrie 1918. Acum numele se va schimba probabil în Petofi sau Kossuth, după cum va dicta noua putere, de această dată a UDMR.

Şi de data aceasta, ca de fiecare dată, a te împotrivi înseamnă pierdere de vreme. Au vrut secretarii de partid un Lenin sau un 23 August – s-a făcut! Am vrut, apoi, un bulevard Grigore Bălan şi unul 1 Decembrie 1918 - s-a făcut! Vor cei de la UDMR o stradă Petofi, se va face!

La noi, însă, spre deosebire de Braşov sau Bucureşti unde poţi boteza orice stradă cu orice nume, fără să produci vreo mişcare civilă, e altfel. Aceste simboluri au o forţă mult prea mare în judeţul nostru şi, implicit, pot atrage un consum de energii incredibil. Or, asta înseamnă noi controverse şi noi încleştări. Românii nu vor înţelege în ruptul capului de ce trebuie să existe o stradă Petofi, aşa cum nici maghiarii nu vor înţelege de ce nu poate să existe o stradă Petofi. Caz închis din punctul de vedere al dezbaterii, aşa că rămâne, ca şi până acum, poziţia de forţă.

De pe care se pregătesc să discute reprezentanţii celor două comunităţi!

Şi o singură speranţă! Cea că într-un european secol XXI, se vor găsi câţiva care să poată discuta deschis pe marginea acestui subiect. Şi, mai important, să transmită generaţiei următoare că perioada orweliană a trecut, iar disputele pe numele unor străduţe fac parte nu din istorie, ci din propagandă.

(extras din eseul „Petofi sau Eminescu“ publicat în cartea „Mituri ale Ţinutului Secuiesc“, autor Dan Manolăchescu, editura Zaka Edit, 2009)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 24

Adaugă comentariu
Costi Holospin, 1 aprilie 2010
Gigi: Nu am vrut sa spun cat de destepti sunt ei sau noi, este firesc sa fie o departajare in acest caz, iar faptul ca se autoizoleaza nu este problema mea, este decizia lor, dar vrei sa spui ca nu citeste integral
Costi Holospin, 1 aprilie 2010
DL OBLIO: Nu este vorba de pretentii aici, cu tot respectul, eu nu la asta ma refer, ma refer la faptul ca:Avem nevoie de strazi asfaltate si de parcari si la urma de numele lor, avem nevoie de locuri citeste integral
gigi, 1 aprilie 2010
Pentru costi: ideea asta cu autoizolarea se preia din discursurile politicienilor bucuresteni. Care este problema? Omul poate avea libertatea de a se autoizola daca doreste, este optiunea fiecaruia, citeste integral
gigi, 1 aprilie 2010
Draga vasy: dai dovada de incultura generala daca compari situatia din Ungaria cu cea din Sfantu Gheorghe. Noi nu suntem imigranti care isi cer drepturile intr-o tara straina. Cred ca sindromul citeste integral
vasy, 1 aprilie 2010
oare nu se intreaba nimeni de unde vom avea bani fiecare sa ne schimbam toate actele?de la gaz,electrica,telefon,masina,contractul de casa,totul,si cat timp vom pierde pe la cozi si ghisee cu citeste integral
ion2000, 31 martie 2010
Arpi@ exemplul cu Craiova nu e prea bun. Nu gaseai un alt oras unde sa vorbesti in ungureste ? :) Lasand gluma la o parte intradevar nu e normal ce ti s-a intamplat insa sunt zone si zone, oameni si citeste integral
xy, 31 martie 2010
Ce ar fi dacă ne-am da demisia de la locul de muncă dacă nu ne mai convine ceva, sau ce ar fi dacă...ar pleca toţi românii din Ardeal??? Dacă vrei să faci ceva nu fi laş şi repede să fugi, citeste integral
hu, 31 martie 2010
Miar place daca duritatea nu ar fii intre noi ,incercatii sa va intelegeti,nu amestecati politica in viata civila sa fie sloganul intelegere intre etni in judetul Covasna. Hai ca mai bine daca ne citeste integral
liviu, 31 martie 2010
cred ca incepem sa traim din ce in ce mai mult ca doua natii paralele. nu stiu daca e bine sau e rau... daca manolachescu nu e in stare sa negocieze cu ungurii inseamna ca ne ramane doar varianta citeste integral
oblio, 31 martie 2010
Pentru dl. Holospin Daca maghiari nu au nici o pretntie, insemna ca sunt la un nivel intelectual mai ridicat, sunt mai europenizati????????????????? Daca cei de aici vor anumite denumire cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.