POLITICA 26 august 2011

Cum se vor numi "banii" secuiesti

de Covasna Media | 581 vizualizări

Eltes Zoltan Imre, unul dintre iniţiatorii proiectului de introducere a unei forme noi de plată în Secuime, a declarat joi că, alături de alţi 150 de oameni, doreşte să pună bazele unei cooperative bancare ce ar urma să pună în circulaţie bonuri valorice, sub denumirea de "sic".

"Cu mai mulţi colegi şi prieteni ne-am gândit să punem baza unei cooperative bancare pe nume Siculorum, Banca Cooperatistă Europeană Siculorum - BES. Dacă totul merge bine, vrem să ajungem şi noi acolo unde au ajuns elveţienii cu banca de WIR", a explicat Eltes, la Realitatea Tv, în cadrul emisiunii Ultima oră.

"Vrem să punem în picioare această cooperativă bancară cu multă muncă, nu cu speculaţie de bursă. Primul pas, vrem să scoatem nişte bonuri valorice, mai bine zis file de cec pe care vrem să le scoatem în circulaţie în 2012 şi să imprimăm pe ele personalităţi din regiune", a adăugat el.

Eltes a explicat că această filă de cec - numită "sic", prescutarea de la "Siculorum - BES Bank" - va fi în valoare de 100 de euro, taxele vor fi plătite statului român în lei, iar membrii cooperativei pot să procure câte 40 de bucăţi de "sici". "Cei care intră în cooperativă o vor folosi între ei ca o monedă locală, între asociaţi", a adăugat el.

"Treaba asta merge foarte bine şi în Elveţia, şi în Spania, şi în Ungaria. În momentele de criză, sistemul ăsta ar putea să facă în aşa fel ca economia să prospere", a mai menţionat Eltes.

"Bonurile valorice vor fi în circulaţie paralelă cu banii româneşti, nici vorbă ca în judeţele în care vrem să înfiinţăm acest sistem să fie scos leul românesc", a susţinut Eltes, care a adăugat că "sicul" nu va fi limitat la zona Ţinutului Secuiesc, dacă va funcţiona.

El a adăugat că sunt 150 de oameni dispuşi să pună bazele acestui sistem cooperatist. "Nu văd nicio lege care să nu ne permită să facem treaba asta", a mai spus Eltes, admiţând că este nevoie de acordul BNR pentru un astfel de proiect.

(www.realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
'' PANORAMIX '', 2 septembrie 2011
Mi-e scarba de dobitoci !!!
LESUCA DIN HETEA, 26 august 2011
MAI SA FIE! CRED CA TOATA ZIUA UNII STAU SI CUGETA LA TOT FELUL DE TAMPENII PE CARE VOR SA LE MAI PUNA SI IN PRACTICA.NU V-ATI CONVINS INCA CA TOT IN ZADAR DAR PERSEVERATI?CRED CA SCOPUL ESTE SA-I citeste integral
Primar_la_Hetea, 26 august 2011
O înrămaţi (bancnota) şi va minunaţi la ea, ce idioţenie aţi mai creat. Pentru că pe teritoriul României, nu va circula decât leul, şi probabil Euro.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.