POLITICA 16 ianuarie 2023

Cum s-au repartizat la nivel de județ cele peste 38 de milioane de lei din cota de 6% din impozitul pe venit

de Daniela Luca | 615 vizualizări

În ședința de joi, 12 ianuarie, Consiliul Județean Covasna a aprobat repartizarea sumei corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat, care reprezintă fond la dispoziția Consiliului Județean Covasna. Este vorba de peste 38,1 milioane de lei. În cadrul aceleiași ședințe, s-a discutat și pe subiectul planurilor de modernizare a drumului județean dintre Sânzieni și Lemnia. 

„Încercăm să susținem proiectele de dezvoltare în așa fel, încât să fie echilibru la nivel regional. De asemenea, sumele sunt repartizate după o serie de consultații prealabile cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale”, a spus, în cadrul ședinței de joi, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Astfel, comunele au primit sume cuprinse între 200 și 500 de mii de lei. Din acest fond, municipiul Sfântu Gheorghe a primit 17,5 milioane de lei, Târgu Secuiesc 4,22 milioane de lei, orașul Covasna 2,69 milioane de lei, orașul Baraolt 1,78 milioane de lei, iar orașul Întorsura Buzăului 500 de mii de lei.

„Spitalele din Târgu Secuiesc și Baraolt deservesc nu numai orașele, ci și zonele limitrofe. Prin urmare, este important ca și comunele din jurul orașelor să contribuie financiar. Spitalul Municipal din Târgu Secuiesc a primit 225.000 de lei de la administrațiile locale din regiune, iar la rândul său Spitalul Orășenesc din Baraolt a primit 130.000 de lei de la administrațiile din regiunea sa. Cu aceste sume au fost suplimentate bugetele celor două orașe”, a mai adăugat președintele. 

Biroul de Presă al Consiliului Județean Covasna anunță că, tot în cadrul ședinței de joi, vicepreședintele Jakab István Barna a prezentat planurile de modernizare a drumului județean dintre Sânzieni și Lemnia, DJ 114. Drumul, în lungime de 19 km, care parcurge opt comune, urmează a fi finanțat prin Programul REGIUNEA Centru 2021-2027. Valoarea estimată a acestei investiții se ridică la 36 de milioane de euro.

„În momentul de față, adoptăm documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și a indicatorilor tehnico-economici pentru această investiție. Proiectul tehnic va fi realizat până la sfârșitul anului, după care vom putea aplica pentru finanțare europeană”, a spus vicepreședintele. 

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii județeni au actualizat documentațiile pentru trei proiecte de modernizare de drumuri județene. Actualizările au fost făcute la solicitarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Modernizarea drumurilor județene din Valea Crișului, Angheluș și Bixad urmează să fie finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, transmite Biroul de Presă. 

Aceeași sursă arată că, în conformitate cu punctele stabilite pe ordinea de zi a ședinței de joi, consilierii județeni au mai votat și au aprobat Raportul de activitate al Comisiei pentru protecția copilului Covasna pe anul 2022.

Foto: Kocsis B. János

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.