POLITICA 25 ianuarie 2023

Contracte importante semnate pentru dezvoltarea municipiului Târgu Secuiesc

de Diana Pantelimon | 486 vizualizări

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a semnat marți, 17 ianuarie a.c., cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) contracte importante pentru dezvoltarea orașului. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se vor construi două blocuri cu locuințe eficiente energetic pentru specialiști din sănătate și învățământ, zece stații de încărcare electrică și două noi piste de biciclete.

Apartamentele vor fi de tip „nZeb”, adică, din limba engleză, „nearly-Zero Energy Building”, clădiri cu consum de energie aproape zero. Acestea se vor construi în vecinătatea spitalului din Târgu Secuiesc.

„Se vor construi două blocuri cu p+etaj+mansardă, cu câte 6 apartamente de două camere cu suprafața de 65 de mp, fiecare bloc cu încărcător electric auto. Vor fi destinate tinerilor specialiști în sănătate și învățământ, în total 12 apartamente. Valoarea totală a proiectului este de 5.306.539,65 lei”, a spus, pentru ziarul Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, viceprimarul Szilveszter Szabolcs.

„Clădirile nZeb (...), așa cum sunt denumite în cadrul proiectului, vor fi dotate cu panouri solare pentru producerea de energie electrică și apă caldă, izolație termică și ferestre și uși eficiente. Pompele de căldură sunt folosite pentru a extrage apă caldă sau aer la 10 grade Celsius din subsol, ceea ce răcește clădirea vara și permite încălzirea acesteia la temperatura camerei iarna, cu mai puțină energie. Clădirile vor fi dotate cu sisteme IT inteligente pentru încălzire, aer condiționat și iluminat, iar echipamentele vor reduce costurile de întreținere a apartamentelor, ceea ce reprezintă un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie.

Acest proiect include și 10 stații de încărcare electrică. Acestea vor fi instalate pe teritoriul municipiului Târgu Secuiesc”, se arată într-o informare pe pagina de Facebook a primăriei. 

Totodată, două noi piste de biciclete se vor construi între Târgu Secuiesc și Tinoasa, respectiv între Târgu Secuiesc și Cătălina.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe mdlpa.ro, Ministerul Dezvoltării finanțează, prin PNRR, 174 de noi investiții, în 94 de localități din România.

Pentru cei care poate nu știu, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din România urmăreşte obiectivele generale ale „Mecanismului de Redresare” creat la nivelul Uniunii Europene (UE), pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. În România, acesta cuprinde un pachet de reforme și investiţii publice care trebuie implementate până în anul 2026. Alocarea financiară totală pentru România este de 29,2 miliarde de euro, din care 14,24 miliarde de euro sub formă de granturi și 14.94 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, potrivit afcn-pnrr.ro.

Sursa foto: Facebook/Kézdivásárhely Önkormányzata/Primăria Târgu Secuiesc

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.