CL Sfântu Gheorghe a aprobat un prim set de măsuri pentru sprijinirea firmelor afectate de pandemie
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat, marţi, un prim set de măsuri menite să sprijine redresarea firmelor din municipiu care au fost afectate de pandemie.
Hotărârea adoptată prevede reducerea cu 50% a impozitului pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor juridice, pentru perioada în care s-a instituit starea de urgenţă din acest an. Vor beneficia de această măsură firmele care au fost nevoite să îşi întrerupă activitatea economică şi pot dovedi că au fost afectate de pandemie.
De asemenea, s-a aprobat scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorată de persoanele juridice care au calitatea de concesionari, locatari, titulari ai dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ teritoriale, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă activitatea economică.
Consilierii au aprobat, totodată, anularea cotei de 50% a obligaţiilor accesorii datorate cu titlu de majorări de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31 martie 2020, inclusiv bugetului local al municipiului Sfântu Gheorghe, de către persoane juridice.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a precizat că autorităţile locale mai au în vedere implementarea a două scheme de minimis pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemie, cu un buget estimat de 15 milioane de lei, care vor intra în dezbatere publică în această săptămână.
Primul program de minimis, în valoare de 10 milioane de lei, vizează hotelurile, pensiunile, unităţile de alimentaţie publică (restaurante, baruri etc.), dar şi societăţile care în primul semestru din acest an au avut pierderi în cifra de afaceri şi profituri de cel puţin 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Valoarea finanţării este de 500 de euro/cameră pentru hoteluri şi pensiuni, 50 de euro/mp pentru restaurante şi baruri, inclusiv zona terasei, şi 500 de euro/salariat local pentru firmele cu pierderi de minim 15%. Sumele pot fi dublate dacă solicitanţii realizează investiţiile în parteneriat cu firme locale.
Valoarea maximă a ajutorului poate fi de 50.000 de euro pentru hoteluri şi pensiuni, 10.000 de euro pentru restaurante şi baruri şi maximum 50.000 de euro pentru întreprinderile cu pierderi.
Pentru a beneficia de ajutor, companiile trebuie să contribuie în mod egal la suma primită şi se pot deconta doar sume achitate în prealabil de către întreprinzător.
Întrucât scopul este de a încuraja şi genera investiţii locale, ajutorul, împreună cu contribuţia proprie, pot fi utilizate doar pentru investiţii în oraş.
A doua schemă de minimis se referă la companiile care investesc în Parcul Industrial din Câmpul Frumos, mai precis la întreprinderile mici şi mijlocii care intenţionează să investească în parc şi au concesionat teren de construcţie în acest scop.
„Suma maximă a subvenţiei este de 50.000 de euro dacă achiziţiile din finanţare nu vor fi realizate de la furnizori locali, şi de maxim 100.000 de euro dacă dacă achiziţiile din finanţare vor fi realizate de la furnizori locali. Aportul propriu trebuie să aibă o valoare minimă egală cu triplul finanţării subvenţionate de la bugetul local. Ajutorul, împreună cu cofinanţarea, pot fi utilizate numai pentru investiţii în Parcul Industrial, iar solicitările de finanţare se vor putea depune continuu. În conformitate cu legislaţia actuală, niciunul dintre pachetele de ajutor nu este disponibil pentru întreprinderile din sectorul pescuitului şi acvaculturii, din domeniul producţiei primare, respectiv a prelucrării şi comercializării produselor agricole, întreprinderi cu activităţi legate de export sau întreprinderi care efectuează transport rutier de mărfuri, în vederea achiziţiei de vehicule de transport. Pachetele de asistenţă vor fi în vigoare până la finalul anului viitor, dar cererile pot fi depuse încă din acest an. În ambele cazuri, programele sunt derulate în cooperare cu Camera de Comerţ şi Industrie Covasna“, precizează reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe.
Foto: Facebook/ Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe