POLITICA 25 iulie 2022

„Cântă pădurea” – un proiect cultural inedit și non-invaziv, desfășurat în mijlocul pădurii

de Covasna Media | 1367 vizualizări

Un proiect inițiat încă din 2004 în Ungaria și ajuns în România, la Bihor, în 2014 ajunge în premieră și în Ținutul Secuiesc și Brașov, printr-un acord de colaborare între autoritățile locale ale județelor Covasna, Harghita și Brașov, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este vorba despre „Cântă pădurea”, un eveniment cultural non-invaziv, care presupune organizarea de plimbări, concerte și spectacole de teatru în diferite locații din mijlocul pădurii și care reprezintă și o oportunitate de educare a tinerelor generații în ceea ce privește raportarea la mediul înconjurător, în general, și la pădure, în special, precum și adoptarea unui stil de viață sustenabil. Evenimentul, cu acces gratuit, se va desfășura în perioada 2-4 septembrie în cele trei județe, locul de desfășurare în județul Covasna fiind baia populară Sütei din comuna Bodoc. 

Detalii referitoare la modul în care se va derula proiectul au fost furnizate în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, ministrul Mediului, Tánczos Barna, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltán, primarul Municipiului Braşov, Allen Coliban, și inițiatorul proiectului, Szabó Lajos, președinte al Fundației „Cântă Pădurea” din Ungaria. 

Evenimentul se va desfășura în data de 2 septembrie în Brașov și în 4 septembrie, în Harghita. În județul Covasna, va avea loc pe 3 septembrie, la baia populară Sütei din comuna Bodoc, un loc cunoscut pentru numeroase alte evenimente desfășurate acolo de-a lungul timpului de către Consiliul Județean Covasna. 

Proiectul „Cântă pădurea” are un concept inedit, fiind nu doar un proiect cultural, ci și unul educațional. Pe lângă concertele și manifestările artistice care se vor organiza în locații atent alese din interiorul pădurii, vor avea loc și plimbări organizate prin pădure, în timpul cărora participanții, în mod deosebit copiii, vor veni în contact cu biodiversitatea și vor afla informații valoroase despre importanța protejării naturii și despre modul corespunzător de abordare a acesteia. În ceea ce privește decibelii, aceștia vor fi reglați astfel încât să nu se ajungă la o poluare fonică a pădurii și să se respecte principiul non-invaziv care stă la baza proiectului și care dă înainte de orice caracterul aparte al proiectului (spre deosebire de alte proiecte similare). Evenimentele culturale care se vor desfășura în cadrul proiectului nu numai că vor avea o sonorizare minimală, dar se vor petrece și într-un cadru cât mai natural, pe cât posibil fără scene amenajate și cu o grijă deosebită față de liniștea pădurii. 

Prima mea iubire a fost pădurea, sau este pădurea, că prima dragoste nu se uită niciodată. Eu am fost tehnician silvic în ’88, ’89 și ’90, am lucrat în producție, vin de la munca de jos în ceea ce înseamnă silvicultura, deci pot să afirm că am o inimă verde - într-adevăr, nu un verde întunecat, ci unul deschis - și iubesc și acum pădurea. Evenimentul pe care îl vom organiza în pădure va fi unul excepțional, pentru că pădurea, chiar și în septembrie, este tot așa de frumoasă, sună tot așa de frumos sau, probabil, mai frumos ca într-o sală de concerte, pentru că natura a avut grijă să aibă o sală de concerte și în mijlocul ei”, a spus președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

La rândul său, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a vorbit despre ineditul și lipsa de convenționalitate a acestui proiect pe care îl consideră un mijloc de educare și chiar reeducare a comportamentului uman în natură. 

„Pădurea a fost o sursă de inspirație pentru artiști, pentru poeți, pentru compozitori (...) Pădurea a fost, tot timpul, o zonă de recreere, de liniște, o sursă nu doar de hrană și o sursă economică pentru om, ci a reprezentat, întotdeauna, ceva deosebit. De aceea, am fost de acord ca această inițiativă să fie promovată la o scară mai largă în România, bazându-se pe multiculturalitate, pe acest concept de promovare a pădurii într-un mod non-invaziv. Pentru că ceea ce vom organiza cu ocazia acestor evenimente în pădure pleacă de la acest principiu, de a fi în natură prin diverse forme non-intervenționiste. Să lăsăm natura în pace, să ne simțim bine în pădure fără să stricăm, fără să lăsăm gunoaie în urma noastră și fără să transformăm pădurea în ceva ce nu trebuie să devină”, a declarat Tánczos Barna.

Ministrul a precizat totodată că anii 2020-2021 reprezintă în același timp și un nou început pentru pădurile din România. „Regândirea strategiei forestiere, sprijinul financiar, finanțarea fără precedent în ceea ce privește noile păduri, înființarea pădurilor, noile concepte care vor fi implementate prin strategia forestieră și prin legislația subsecventă vor putea aduce o nouă filosofie în ceea ce privește administrarea durabilă a pădurilor din România. Pădurea nu trebuie să fie de neatins, nu trebuie să devină un loc în care omul nu pășește. În același timp, omul trebuie să se obișnuiască cu ideea de a privi pădurea ca pe o sursă regenerabilă, în același timp, să exploateze pădurea într-un mod durabil”, a mai spus ministrul Mediului, care a transmis și asigurări că spectatorii care vor participa la evenimente o vor face în deplină siguranță, pericolul unei interacțiuni neprevăzute cu animalele pădurii fiind preîntâmpinat prin măsuri concrete pe care le va lua fiecare autoritate în parte. 

La fel de convins de necesitatea implementării proiectului „Cântă pădurea” s-a declarat și vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltán. „Pe mine, în calitate de ecologist și iubitor de natură, m-a convins din prima această asociere dintre natură și evenimente culturale. Ce cadru ar putea fi mai potrivit pentru un concert de muzică clasică decât coronamentul pădurii? Acest eveniment are un dublu scop. Este și un eveniment cultural, dar în primul rând, este vorba despre educația pentru natură și promovarea la nivel național a unui stil de viață responsabil față de mediul înconjurător”, a precizat el, adăugând că evenimentul de la Brașov, din 2 septembrie, se va desfășura în zona Noua, lângă Grădina Zoologică. 

Primarul orașului Braşov, Allen Coliban, a vorbit despre importanța multidimensională a proiectului pentru comunitatea brașoveană, o importanță care se poate extinde și la o scară mai largă. Prima dimensiune a proiectului este cea ecologică, dată de felul în care ne raportăm la pădure și felul în care folosim pădurea. O altă dimensiune este aceea culturală, urmată de cea a multiculturalismului și, nu în ultimul rând, de dimensiunea educațională. 

„Ideea de a avea concerte în pădure, de a atrage copiii de a face aceste lucruri în mijlocul pădurii, dar totodată într-o zonă accesibilă tuturor, este o idee care contribuie la consolidarea acestei percepții, acest sentiment al brașovenilor legat de pădure, cum că pădurea este foarte apropiată sufletului lor”, a spus primarul orașului Braşov, Allen Coliban.

Președinte al Fundației „Cântă Pădurea” din Ungaria, Szabó Lajos, cel care a inițiat acest proiect în urmă cu 19 ani în țara vecină, a vorbit despre importanța acestui proiect în contextul problemelor de mediu cu care omenirea se confruntă în această perioadă. „Cântă pădurea ar vrea să motiveze comunitățile locale să conviețuiască cu natura și să aibă un mod de viață sustenabil. Atragem atenția că suntem responsabili unii pentru ceilalți, la fel cum suntem responsabili pentru mediul înconjurător. (...) Mesajul nostru este fără echivoc. Pentru problemele globale care sunt de natură ecologică și de mediu, soluția poate să vină numai dacă lucrăm împreună. Valorile tradițiilor și valorile naturii se pot păstra numai dacă lucrăm împreună. Un mediu de viață sustenabil se poate realiza numai dacă conlucrăm și avem o colaborare a tuturor națiunilor care trăiesc în această regiune. (...) Este foarte important să invităm oamenii tot timpul în pădure, în mijlocul naturii. Pădurea nu este numai un loc în natură, este un mediu pentru știință, pentru cultură și pentru educație”, a spus inițiatorul proiectului, Szabó Lajos.

Accesul la evenimente va fi gratuit, iar cheltuielile de organizare vor fi cu mult mai mici față de orice alte evenimente culturale desfășurate cu sprijin financiar de la bugetul de stat. „Principiul pe care mergem și în ceea ce privește finanțarea este același, adică principiul non-invaziv. Deci nu vrem să intervenim foarte dur în bugetul autorităților locale, nici la nivelul consiliilor județene, nici la nivelul consiliilor locale. Sunt în curs de finalizare bugetele pentru fiecare locație în parte, dar cu siguranță or să fie cu multe zerouri sub bugetele concertelor clasice, unde aspectul comercial primează”, a precizat ministrul Mediului, Tánczos Barna, cu privire la resursele financiare folosite pentru derularea proiectului „Cântă pădurea”. 

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.