POLITICA 9 octombrie 2020

Când trebuie să își intre în drepturi noile administrații locale

de Covasna Media | 1833 vizualizări

În maximum 60 de zile de la data alegerilor locale, noii aleși locali sau candidații realeși trebuie să își preia mandatele, potrivit legislației în vigoare. Deocamdată, la nivelul județului Covasna nu se cunosc datele în care vor fi organizate ședințele publice de învestire, spun reprezentanții Prefecturii, pentru că încă nu s-a încheiat etapa de validare a mandatelor, pas care este de competența Judecătoriilor. 

„Termenul de constituire al Consiliilor Locale este de maximum 60 de zile de la data desfășurării alegerilor autorităților administrației publice locale. (...) Dacă ne referim la operațiunile administrative aferente procedurii de validare, mandatele consilierilor locali sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfășurării alegerilor, operațiune care cade în stricta competență materială a judecătoriei pe a cărei rază teritorială se află situată circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri”, ne-a spus subprefectul Sergiu Mitroi, care spune că încă nu s-a încheiat termenul de validare, drept pentru care nu se cunoaște încă nici calendarul organizării ceremoniilor de învestire. 

Tot acesta precizează că printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un ales local pentru a fi validat, conform legii, se numără: domiciliul pe teritoriul Unității Administrativ Teritoriale (UAT) în care a fost ales, să nu își fi pierdut drepturile electorale – fapt dovedit prin cazierul judiciar, să nu își fi pierdut calitatea de membru al partidului politic pe lista căruia a fost ales, să nu fi renunțat la mandat, mandatarul financiar coordonator să fi depus raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale și nu să nu fi fost ales prin fraudă electorală. 

De regulă, ședințele în care se depun jurămintele și se preiau mandatele sunt publice, însă, având în vedere contextul epidemiologic acest lucru s-ar putea schimba, în funcție de incidența îmbolnăvirilor COVID-19, a mai spus subprefectul.  

Este deocamdată prematur să spunem. În principiu ședința este publică, dar ar putea interveni modificări în funcție de situația epidemiologică, dacă se impun și dacă nu contravin legislației în vigoare”, a explicat Sergiu Mitroi. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus ca aleșii locali care se află în izolare sau în carantină din cauza COVID-19 să poată depune jurământul online. 

Alegerile locale au avut loc în 27 septembrie. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.