Bătălia pe deconcentrate
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că este de datoria tuturor maghiarilor ca duminică să se adune în faţa Prefecturii Covasna şi să participe la marşul iniţiat de bisericile istorice maghiare şi susţinut atât de UDMR cât şi de Partidul Civic Maghiar (PCM). Antal Arpad (UDMR) a declarat ieri că şi dacă în momentul actual Guvernul este
După ce PD-L şi PSD au făcut „împărţeala”, comunitatea maghiară e chemată în stradă, împotriva schimbărilor
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că este de datoria tuturor maghiarilor ca duminică să se adune în faţa Prefecturii Covasna şi să participe la marşul iniţiat de bisericile istorice maghiare şi susţinut atât de UDMR cât şi de Partidul Civic Maghiar (PCM). Antal Arpad (UDMR) a declarat ieri că şi dacă în momentul actual Guvernul este format din PSD şi PD-L, în privinţa directorilor instituţiilor deconcentrate din teritoriu ar trebui să se respecte procentajul etnic. „Am mai spus de multe ori că portofoliul inteligenţei nu se află la vreun partid sau la vreo etnie... dar din punct de vedere statistic, pornind de la procentul etniei în judeţul Covasna, comunitatea maghiară trebuie să aibă de trei ori mai mulţi specialişti decât comunitatea românească, la conducerile deconcentratelor”, a explicat Antal Arpad. Primarul a ţinut să sublinieze că, potrivit procentajului etnic, la conducerea instituţiilor deconcentrate trebuie să existe specialişti de naţionalitate maghiară într-o proporţie de 75%. „Practic, este vorba despre un principiu care trebuie să fie respectat în judeţul Covasna, indiferent de cine este la guvernare la Bucureşti”, a mai arătat Antal, care a dat asigurări că va lua parte la marş.
Marşul nu e împotriva românilor
Potrivit acestuia, nu doar maghiarii ar trebui să ia parte duminică la marş, ci şi „românii de bună-credinţă”, deoarece marşul este în favoarea respectării unui principiu ce va proteja cele două etnii şi buna convieţuire a acestora, nu o manifestare împotriva românilor. La Sfântu Gheorghe va fi organizat duminică un marş de protest al bisericilor istorice maghiare, în vederea opririi eventualelor schimbări din funcţie ale şefilor instituţiilor deconcentrate. Conducătorii bisericilor catolică, reformată, unitariană şi evanghelică din oraş au arătat, într-o declaraţie comună, că sunt indignaţi de zvonurile privind schimbările din funcţiile de conducere ce ar putea surveni la deconcentrate. Aceştia şi-au argumentat poziţia arătând că trei sferturi din populaţia judeţului Covasna fiind maghiară, ar fi normal ca un procent de 75% din instituţiile deconcentrate să aparţină maghiarilor. PD-L şi PSD Covasna au ajuns recent la un acord potrivit căruia, fiecărui partid, îi revin conducerile a câte 20 de instituţii deconcentrate. Reprezentanţii celor două formaţiuni politice au precizat însă că schimbările de şefi nu vor fi făcute imediat, ci după o analiză a activităţilor şi rezultatelor obţinute de către actualii conducători. Pe de altă parte, UDMR şi-a îndemnat oamenii pe care-i are la conducerile deconcentratelor să nu renunţe uşor la respectivele posturi. Discuţiile despre deconcentrate au început să ia o amploare tot mai mare după ce, la începutul acestei săptămâni, a fost învestit în funcţia de prefect de Covasna Codrin Munteanu, iar fostul prefect, György Ervin, numit în 2004 din rândurile UDMR, a fost detaşat pe o funcţie publică de inspector guvernamental.
Monica Rizea