POLITICA 20 septembrie 2009

Autonomia tradusă

de Covasna Media | 287 vizualizări

O comisie specială care activează pe lângă Forumul Consultativ al Maghiarilor din Transilvania va întocmi în curând o listă cu acele cuvinte care sunt folosite când este vorba de autonomie, şi care va fi tradusă în maghiară şi în română cu ajutorul unor manuale de specialitate, pentru ca aceste cuvinte să fie utilizate cu acelaşi înţeles şi să nu lase loc de interpretări nici pentru maghiari, nici pentru români.

„Vorbind despre autonomie, trei politicieni maghiari diferiţi au folosit trei cuvinte diferite pentru acelaşi înţeles. În discursul politic maghiar se folosesc multe cuvinte legate de autonomie, şi primul demers al acestei comisii de specialitate este să facem o listă cu toate aceste cuvinte şi să le dăm o definiţie cu care toţi să fim de acord ce înseamnă şi să încercăm să convingem toţi politicienii maghiari, de la consilieri locali până la miniştri, să folosească acele cuvinte în acel sens. Totodată, să facem o traducere către clasa politică românească, să le spunem ce vrem să spunem prin aceste cuvinte, şi atunci nu vor mai fi distrosionate”, a declarat liderul grupului parlamentar al UDMR din cadrul Camerei Deputaţilor, deputatul Marton Arpad.

Potrivit acestuia, lista ar urma să fie întocmită pe baza unor manuale şi cărţi de specialitate, în aproximativ o lună, şi ar putea fi folosită după campania electorală şi alegerile prezidenţiale, într-un context politic aşezat, şi nu când fiecare este interesat într-un moment sau altul să se facă că nu a înţeles un cuvânt doar pentru că i-ar putea aduce voturi.

Pentru a sublinia importanţa întocmirii unei asemenea liste, Marton a exemplificat şi prin Adunarea de la Miercurea Ciuc, unde spune că trei politicieni maghiari diferiţi au folosit trei cuvinte care se refereau la autonomie, şi exista posibilitatea de a fi interpretate.

Lista de cuvinte privind autonomia va fi întocmită de o comisie compusă din câte 4 persoane care activează pe lângă Forumul Consultativ al Maghiarilor din Transilvania, înfiinţat la înţelegere între Marko Bela şi Tokes Laszlo, şi care reprezintă un forum paritar din cele 2 formaţiuni în care se discută problemele care vizează maghiarimea.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.