POLITICA 6 februarie 2013

Antal Árpád (UDMR): Este natural ca Ungaria să ia atitudine atunci când unii compară steagul secuiesc cu o cârpă

de Mediafax | 724 vizualizări

07022013-6Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că e „natural” ca Ungaria să adopte o „poziţie” când maghiarii simt că nu sunt respectaţi, „atunci când unii compară steagul secuiesc cu o cârpă” şi că aşteaptă de la oficialităţile de la Bucureşti şi Budapesta „declaraţii care liniştesc spiritele”.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este şi primarul municipiului, a declarat că între România şi Ungaria există un parteneriat strategic, a fost semnat un tratat de bază şi că fiecare stat ştie foarte bine că pe teritoriul României trăieşte o comunitatea maghiară importantă.

„În aceste condiţii, este un lucru natural că atunci când comunitatea maghiară simte că nu este respectată, că este considerată cetăţean de rangul doi, când este jignită, atunci când unii compară steagul secuiesc cu o cârpă, Ungaria adoptă o poziţie. Noi avem simbolurile noastre naţionale şi vrem să le folosim în mod liber şi ca şi cetăţeni europeni şi români, vrem să trăim ca maghiari pe pământul nostru natal, în Ţinutul Secuiesc”, a spus Antal.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a menţionat că ar dori ca preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, precum şi presa democratică din România, să arate mai multă empatie în această problemă.

„Noi nu jignim pe nimeni cu faptul că folosim simbolurile noastre şi cu decizii administrative nu se poate şterge dragostea şi angajamentul nostru faţă de pământul nostru natal, faţă de Ţinutul Secuiesc. Nu a reuşit acest lucru nici Nicolae Ceasuşescu”, a spus Antal.

El a precizat că reprezentanţii comunităţii maghiare nu doresc declanşarea unui conflict diplomatic între Ungaria şi România doar pe motiv că maghiarii vor să folosească liber simbolurile proprii.

„Totodată, aştept de la preşedintele ţării, de la premier, de la politicienii responsabili, precum şi de la oficialităţile din Budapesta să aibă declaraţii care liniştesc spiritele, şi nu aţâţă”, a conchis Antal Árpád.

Citeşte şi Steagul Ţinutului Secuiesc, arborat în Ungaria. Ponta: Nu acceptăm obrăznicii externe

Citeşte şi USL Covasna: Nemeth „pune gaz pe foc”; acţiunea acestuia este provocatoare

Citeşte şi PCM Covasna vrea ca steagul secuiesc să fie arborat în Parlamentul României

Citeşte şi Secretar de stat în MAE: Declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.