„Vreau să demonstrez că spiritul întorsurean nu a dispărut!”
Interviu cu candidatul independent pentru Primăria Întorsura Buzăului, Radu Bărbuș.
Cu o experiență de zece ani în administrația locală de la Întorsura Buzăului, inginerul Radu Bărbuș candidează ca independent pentru Primăria orașului. În vârstă de 45 de ani, Radu Bărbuș s-a născut la Întorsura Buzăului, unde a urmat cursurile Liceului Industrial, absolvind apoi Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor la Universitatea Transilvania Brașov. A lucrat nu doar în administrația publică ci și ca inginer la ROCAB Întorsura Buzăului, unde a fost șef de secție, precum și ca profesor de matematică în orașul său natal. Este căsătorit, tatăl unei fete de 17 ani și spune despre el însuși că este mai întâi de toate un om al faptelor și mai puțin al vorbelor, preferând să urmeze cursul muncii bine făcute.
– Domnule Bărbuș, care sunt principiile după care vă ghidați în viață, ce anume vă definește ca om?
– Cred despre mine că sunt un om muncitor, mereu mi-am văzut de meseria mea, fiind conștient că o fac bine și dorind în același timp să mă perfecționez, tocmai de aceea după facultate am urmat mai multe cursuri prin care am obținut calificări adiacente. Ca valori incontestabile în viață aș enumera cinstea, altruismul și munca – cred că fără acestea nu poți reuși; unora li se poate părea că ar fi valori demodate, dar de-a lungul timpului s-a dovedit că trebuie să ai un trecut curat, trebuie să muncești pentru a te putea bucura de realizări și trebuie, în același timp, să-ți faci timp și pentru cei din jur. Nu poți trece prin viață nepăsător și egoist, pentru că nu ai cum să ai satisfacții reale dacă tot ceea ce urmărești este doar binele propriu.
– Ce importanță are familia pentru dvs.?
– Întotdeauna mi-am găsit liniștea în familie și tot de aici mi-am tras și resursele de energie. Am încercat să tratez în mod egal familia și cariera, cred că până acum am și reușit. În timpul liber am ales să fiu mereu cu familia, sunt un pasionat al drumețiilor pe munte, luând-o mereu pe fiica mea cu mine. Cred că această pasiune, pe lângă faptul că mi-a oferit relaxare, mi-a permis să-i transmit anumite valori și fiicei mele – curajul, determinarea, puterea de a se descurca singură, cu mijloace neconvenționale în situații neprevăzute. Pentru că îmi doresc ca fiica mea să poată face față încercărilor vieții, cred că asta își dorește orice părinte: un copil puternic, independent, capabil.
– De ce ați ales să candidați ca independent la Primărie, nu era mai simplu să vă înregimentați în vreun partid?
– Probabil că era mai simplu, dar nu neapărat mai bine. Candidatura în sine mi-am depus-o la îndemnul oamenilor din oraș, care mă cunosc și-mi știu capacitățile, mă știu de bun gospodar, om de cuvânt. Am ales să fiu independent pentru că așa am considerat necesar, pentru că vreau să fiu în primul rând un primar al cetățenilor și nu reprezentantul vreunui partid politic. Dincolo de asta, sunt mulți care cred că trebuie să fii într-un partid pentru a obține fonduri; eu nu cred că este necesar. Poate că unui primar independent îi e mai greu, dar nu imposibil, deoarece fondurile se obțin în primul rând prin muncă și nu pe cale politică. Pentru a atrage fonduri pentru dezvoltarea orașului trebuie proiecte bune, viabile, în interesul cetățenilor, iar asta se poate prin colaborare prietenească, mergând pe valorile umane care ne definesc pe toți, în cele din urmă.
– Există voci care v-au acuzat că ați fi „omul lui Gheorghe Baciu” – ce ne spuneți despre asta?
– Nu e adevărat, în niciun caz. Am lucrat în Primărie ca și consilier, la Urbanism și amenajarea teritoriului, sunt de zece ani în administrație iar întâmplarea a făcut să mă aflu acolo și pe vremea în care Gheorghe Baciu era primar. Dar de aici până la a spune că sunt „omul lui Baciu” e cale lungă. Personal, nu m-am mai întâlnit cu domnul Baciu de foarte multă vreme, dar pot spune că am avut o relație corectă cu dumnealui, atât cât am lucrat împreună, la Primărie. Nu am nimic cu domnul Baciu, deci, nu știu cu ce anume se ocupă în prezent, dacă și unde face politică, dar pot afirma clar că nu am nimic cu niciun partid, sunt doar vorbe aruncate de către cei care urmăresc să-mi facă rău în această campanie.
– Dacă tot am ajuns la acest subiect, v-aș ruga să ne vorbiți despre cum apreciați că a decurs această campanie.
– Răutăți apar tot timpul, mai ales răutăți gratuite, care pot face mult rău unora, care pot discredita și descuraja. Eu consider că am dus o campanie corectă, elegantă, în care mi-am prezentat în mod decent programul pentru următorii patru ani: am mers din casă în casă, am stat de vorbă cu oamenii, pentru că în definitiv ei sunt cei care contează, pentru ei este nevoie de o schimbare la Întorsura Buzăului. Nevoia de schimbare se simte crunt la Întorsura Buzăului și nu neapărat pentru că de fapt nu s-a realizat mai nimic în ultimii patru ani, cât din cauză că actualul primar, Leca Băncilă, pur și simplu nu a știut să-i asculte pe oameni, să fie alături de ei în problemele pe care le au. Singurele realizări vizibile cu care se poate „lăuda” încă actualul primar sunt o piață și un parc – acesta din urmă amplasat și amenajat complet nepotrivit; dar, repet, cea mai mare nemulțumire a oamenilor este aceea că nu au găsit sprijin, înțelegere, deschidere la primar – i-a ținut pe oameni departe, nu a vrut, nu a fost interesat de ceea ce-i doare.
– Rămânând la campanie, v-aș întreba din ce bani ați realizat-o, independent fiind?
– Mi-am finanțat campania din resurse proprii, iar când acestea au ajuns la limită, am luat un împrumut la CAR, în valoare de 7.000 de lei. E un risc pe care mi l-am asumat, dar oricum în viață nu reușești prea multe dacă nu ai curajul de a risca, din când în când. Poate că nu e o sumă mare pentru unii, comparativ cu banii pe care-i cheltuie alții în campaniile electorale, dar eu am avut alături și mulți prieteni, care m-au ajutat în diverse modalități, fiecare cum a putut.
– Care sunt primele trei obiective pe care le aveți pentru Întorsura Buzăului?
– Am multe obiective, sunt multe de făcut, nu-mi place deloc cum arată orașul meu acum. Dacă e să numesc trei obiective principale, acestea sunt urgentarea începerii lucrărilor la proiectele de extindere și reabilitare a rețelei de apă și apă uzată și a stației de epurare, obținerea rapidă a finanțării necesare pentru modernizarea străzilor Gheorghe Doja, 1 Decembrie, Hanului, Fabricii, Aviatorului și Castanilor precum și inițierea acțiunilor de rezolvare a situației juridice a proprietăților neîntabulate în Cartea Funciară. Acestea consider că sunt trei obiective primordiale, dar mai sunt și altele precum înființarea unui Centru pentru colectarea, schimbul și desfacerea produselor agricole, atragerea de fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor – necesară nu doar din motive de economie la căldură ci și din motive estetice, instalarea de hidranți, crearea de spații de joacă pentru copii, încurajarea investitorilor pentru crearea de locuri de muncă – astfel încât să nu ne mai plece tinerii în străinătate, funcționalizarea Casei de Cultură noi prin atragerea de capital privat și multe, multe altele.
– Care considerați că sunt primele trei greșeli care s-au făcut în ultimii patru ani la nivelul administrației locale?
– S-au făcut investiții mari în crearea de proiecte neviabile – s-au cheltuit mult prea mulți bani pe realizarea unor proiecte care nu au fost câștigătoare, care acum zac în sertarele Primăriei și peste care s-a depus praful, pentru că nu au obținut finanțare. O altă greșeală, sau neregulă, este aceea că Primăria a lucrat doar cu anumite firme locale care au fost agreate în detrimentul altora – astfel, pot spune că unii au fost avantajați în detrimentul altora. Și, nu în ultimul rând, oamenii nu au fost ascultați. Repet, asta a fost o greșeală gravă: cetățenii nu au găsit deschidere și rezolvare în problemele lor – probleme mici pentru Primărie, poate, dar mari pentru fiecare în parte.
– Spuneați că v-ați dori ca tinerii să nu mai plece afară; ați fost vreodată tentat de a părăsi țara?
– Niciodată, oricât de greu ar fi fost. Îmi iubesc țara, îmi iubesc orașul și nu-mi pot închipui să stau departe de locurile mele dragi.
– Ce mesaj aveți pentru întorsureni pentru 10 iunie?
– Mi-aș dori ca oamenii să se gândească bine şi să aleagă la Primărie un întorsurean de-al lor, un om pe care-l cunosc, să nu se mai lase influențați de promisiuni deșarte. Am decis să candidez la îndemnul celor din jurul meu, la îndemnul întorsurenilor. Astăzi mă simt mai determinat ca niciodată să merg pe acest drum până la capăt. Iar capătul nu înseamnă alegerile, ci înseamnă momentul în care Întorsura va deveni ceea ce merită: un oraş frumos, fără gropi, fără mizerie, fără oameni supăraţi. Desigur, asta înseamnă atragere de fonduri – nu prin cerşit la guvern, ci prin realizarea de programe viabile, așa cum am mai spus, înseamnă strategie pe termen mediu şi lung – nu proiecte încropite la nimereală şi mai ales înseamnă grijă faţă de cetăţean – nu aroganţă şi nepăsare. Vreau să vă demonstrez că spiritul întorsurean nu a dispărut. Că noi, oamenii mândri şi liberi ai acestor locuri, putem să urmăm destinul pe care ni-l dorim şi nu cel pe care ni-l desenează alţii. Voi fi primarul întorsurenilor şi al tuturor românilor din Covasna.
(monicavajna.wordpress.com)