POLITICA 20 ianuarie 2010

„Flacăra violetă“ şi „epurarea etnică“

de Covasna Media | 5833 vizualizări
Ieri a avut loc un nou schimb de replici de la distanţă între preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, şi liderul PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu. Subiectul: aceeaşi împărţire a deconcentratelor Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că pe plan politic şi la nivel de negocieri politice judeţul nu a stat niciodată mai prost decât acum, după rezultatul negocierilor dintre PD-L şi UDMR Covasna. În opinia lui, practic ne putem aştepta în următoarea perioadă la „epurări etnice” în instituţiile conduse de UDMR, respectiv la îndepărtarea românilor, precum şi a celor care nu sunt membri PD-L.

Ieri a avut loc un nou schimb de replici de la distanţă între preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, şi liderul PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu. Subiectul: aceeaşi împărţire a deconcentratelor

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că pe plan politic şi la nivel de negocieri politice judeţul nu a stat niciodată mai prost decât acum, după rezultatul negocierilor dintre PD-L şi UDMR Covasna. În opinia lui, practic ne putem aştepta în următoarea perioadă la „epurări etnice” în instituţiile conduse de UDMR, respectiv la îndepărtarea românilor, precum şi a celor care nu sunt membri PD-L.

Potrivit lui Grama, UDMR priveşte chestiunea deconcentratelor strict etnic şi spune că PD-L, care ar fi avut pârghiile să evite anumite situaţii, a stricat pentru multă vreme de acum încolo echilibrul şi a pus totul la dispoziţia UDMR.

„Ăsta este şi motivul pentru care consider lamentabilă negocierea PD-L cu UDMR, în primul rând pierderea prefectului. Practic, după cum s-au desfăşurat lucrurile, PD-L este „varză” la nivelul judeţului Covasna, în primul rând că au pierdut prefectul prin care puteau să aibă un anumit echilibru între cele două forţe aflate în coaliţie la guvernare şi cred că UDMR ar fi putut accepta un prefect român. Numai în cazul în care ar fi oferit nişte posturi de vicepreşedinţi la CJ, de viceprimar la Sfântu-Gheorghe, atunci aş fi înţeles”, a declarat Grama amintind că pe lângă prefect, PD-L a mai pierdut şi din posturile pe care le avea pe vremea Coaliţiei cu PSD.

Privind subiectul „epurărilor etnice”, deputatul PSD a mai afirmat că acolo unde instituţiile sunt conduse de UDMR în proporţie de 100% nu este respectat, în opinia lui, procentul de 25 - 75% în rândul angajaţilor, în schimb acolo unde directorii au fost sau sunt români, în mare parte acest lucru se respectă.

Preşedintele social-democraţilor din judeţ crede totodată că modul în care au decurs negocierile nu se încadra în statutul, în cadrul general al partidului, întrucât au avut loc fără consultarea şi prezenţa preşedintelui filialei judeţene a PD-L, Gheorghe Baciu.

Legat de prefect, preşedintele PSD Covasna consideră că hotărârea de Guvern prin care a fost schimbat din funcţie Codrin Munteanu este ilegală. El spune că a făcut o analiză a hotărârii în cauză şi că dacă va fi atacată, ar fi uşor de desfiinţat de instanţele de judecată.

„Este ilegală şi procedural nu aveau voie să-l schimbe. Într-un an pe principiul mobilităţii nu poţi să schimbi aşa, mai era o lună până se făcea un an”, a spus Grama. Liderul social­-democraţilor a mai afirmat că le­ar sugera partenerilor de coaliţie ca, dacă ar avea minte, să îl susţină pe Munteanu măcar subprefect pe probleme juridice, pentru a nu avea probleme la acest capitol.

Scripcaru „decontează“ în Covasna

Afirmaţiile deputatului PSD s-au îndreptat şi spre vicepreşedintele PD-L şi primar al Braşovului, George Scripcaru, care a luat parte în calitate de negociator şef la discuţiile cu UDMR pe plan judeţean. Grama spune că practic Scripcaru „îşi decontează datoriile din Braşov în Covasna”.

„Nu-mi dau seama cum vede dl Scripcaru interesele comunităţii româneşti din judeţul Covasna când dânsul vine aici cu o lejeritate şi practic dă tot UDMR-ului. Eu m-aş întreba dacă românii din judeţul Braşov l-ar mai susţine ca până acum dacă ar afla ce politică duce dl Scripcaru în Covasna faţă de românii de aici, făcând toate mendrele UDMR. Ba am înţeles că judeţul Covasna este şi un fel de supapă de refulare la Braşov, că pe lângă că au 11 posturi PD-L aici, deja la Vamă avem paraşutat director din Braşov, şi am înţeles că vom avea şi un subprefect de la Braşov, care este maghiar. Deci practic dl Scripcaru îşi decontează datoriile din Braşov, îşi încheie bilanţul tot pe judeţul Covasna sau obligaţiile”, a conchis Horia Grama.

Geoană cu „flacăra violetă”, Grama cu „epurarea etnică”

Întrebat despre aceste afirmaţii, preşedintele PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu, a afirmat că a spus ce a avut de spus în legatură cu „analizele” domnului Grama, dar „îi înţelege frustrările de preşedinte care a împărţit pentru (doar) o noapte deconcentratele în Covasna „epurând” etnic toţi PDL-iştii şi pupându-se cu cine i-a căzut la îndemână”.

„Înţeleg şi faptul că domnul preşedinte Grama se află exact în situaţia lui Geoană care trebuie să explice cumva eşecul PSD în Covasna atât în turul I cât şi în turul II. Geoană are „flacăra violetă“, Grama are „epurarea etnică”, dar de fapt cred că PSD are o problemă la nivel central şi una în Covasna. Mi-ar fi plăcut să văd că preşedintele PSD Covasna începe cu o consultare corectă şi bărbăteasca în ceea ce priveşte posturile deconcentrate şi nu cu atacuri în presă. Adică ce crede? Că după mizeriile pe care ni le-a turnat în cap, după aburelile cu epurarea etnică mai vrea cineva din PD-L să stea cu el la masă? Îl doare în fund pe domnul Grama de colegii de partid! Ce-i pasă lui? E deputat, are salar şi funcţie. Restul ducă-se pe pustie... Şi să nu mai vorbească despre braşoveni teleportaţi la Covasna tocmai deputatul Grama care face naveta la Bucureşti de acasă de la Hărman, cu escală la Sfântu-Gheorghe de 2 ore pe săptămână pentru o conferinţă de presă...”, a mai spus Manolăchescu.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
ND, 22 ianuarie 2010
Mai Botond, mai multi maghiari sunt in politie, jandarmerie, procuratura s.a. de cat in primarie( si nu adunati ). De ce nu o tai si tu pe la Vaslui ca ai neamuri sus puse. N-ai cu cine croncanii pe citeste integral
botond, 21 ianuarie 2010
esti tare flustrat tati. Mami nu ti-a facut rost de un loc la politie sau undeva intrun loc sigur si fara griji? Sau te-au fraierit ai tai si au adus aici ca si fii sluga lor, ca nici un secui na vrut citeste integral
botond, 20 ianuarie 2010
Rusine PDL. Asa nu raman locuri pt. sutele de sotii si copii de politisti, sri-st, procurori etc mutati fortat aici in inima secuimi iredente. Rusine inca o data. Bieti oamnei. De acum incolo vor fi citeste integral
popa, 20 ianuarie 2010
Uite ca-am ajuns sa vad si asta,Manolachescu jr. este omul care negociaza in numele romanilor covasneni .Bravo natiune!Asa se intampla cand oameni cu scaun la cap lasa ca unul si altul ..filul lu tata citeste integral
Holospin Ctin, 20 ianuarie 2010
Eu cred ca esecul negocierilor PD-L cu UDMR, daca a fost intra-devar un esec, cred ca acest lucru il stiu doar cei din PD-L, si parerea mea este ca se datoreaza absentei domnului Gheorghe Baciu la citeste integral
reluc, 20 ianuarie 2010
d-l grama are dreptate cand spune ca in institutiile conduse de maghiari nu se respecta proportia . nu prea vad de ce manolachescu il face frustrat sau el are vreun merit ca a castigat basescu.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.