LIFESTYLE 8 octombrie 2014

Virusul care îi atacă pe fumători

de Covasna Media | 289 vizualizări

Persoanele care fumează au un risc mai mare de infecţie cu HPV la nivel bucal, au des­coperit cercetătorii.

Fumatul este asociat cu o probabilitate crescută de contractare orală a infecţiei cu tulpina 16 a virusului papiloma uman (HPV), care creşte riscul de apariţie a cancerului bucal şi al gâtului, anunţă WebMD, citat de ziare.com.

Probabilitatea de infectare cu HPV, boala transmisibilă sexual, este mai mare pe măsură ce persoanele fumează mai mult, avertizează oamenii de ştiinţă la la Universitatea John Hopkins, SUA.

Cel puţin trei ţigări pe zi pot creşte cu o treime riscul de infecţie cu HPV, s-a observat în urma studiului specialiştilor americani.

„Nu înţelegem pe deplin infecţia orală cu HPV tulpina 16. Este posibil ca fumătorii să fie mai vulnerabili faţă de această infecţie sau se poate că organismul lor să elimine mai greu acest virus”, explică dr. Carole Fakhry de la Universitatea John Hopkins.

Cu toate că studiul nu arată că fumatul uşurează contractarea infecţiei cu HPV, specialiştii spun că între cele două există o legătură.

Nu numai fumătorii sunt expuşi la risc, ci şi cei care inhalează fumul de ţigară, fumătorii pasivi.

Infecţia cu tulpina 16 a HPV, care este transmisă prin sexul oral, este asociată cu 80% din cancerele la nivelul gâtului, potrivit specialiştilor. În ultimii 20 de ani, acest tip de cancer a crescut cu 225% în SUA.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.