LIFESTYLE 10 noiembrie 2014

Traiul la oraş ne îmbătrâneşte mai repede

de Covasna Media | 559 vizualizări

Aerul poluat respirat de orăşeni grăbeşte apariţia ridurilor, arată un nou studiu. Substanţele chimice din aer îmbătrânesc pielea cu 10% mai repede.

Aerul poluat conţine 224 de substanţe chimice care afectează structura pielii şi duc la formarea ridurilor, potrivit unui studiu rea­lizat de Procter&Gamble. Ele distrug chera­tina, proteine din structura pielii care menţin hidratarea celulelor epiteliale şi previn îmbătrânirea.

Cercetătorii au analizat pielea a 200 de femei cu vârste între 30 şi 45 de ani, atât din mediul urban, cât şi din cel rural. Ambele grupuri au avut un stil de viaţă asemănător, iar expunerea la raze ultraviolete a fost similară, au precizat oamenii de ştiinţă.

Femeile care locuiau la ţară aveau pielea mai afectată de soare, dar, cu toate acestea, aveau mai puţine riduri decât reprezentantele sexului femi­nin care locuiau la oraş, iar pielea lor arăta mai bine.

Poluarea produce o inflamaţie la nivelul pielii, distruge bariera protectoare a pielii, afectează colagenul care, în mod normal, oferă elasticitate ţesutului cutanat şi accelerează în acest fel formarea ridurilor, a explicat profesorul Wei Liu, medic dermatolog la Spitalul China Air Force, din Beijing.

„În trecut, se credea că substanţele toxice din aer au molecule prea mari pentru a pătrunde prin piele şi rămân pe suprafaţa acesteia. Acum, ştim că particule de numai 0,1 microni, mai mici decât un fir de nisip, pot transporta aceste toxine sub piele“, spune Frauke Neuser, purtător de cuvânt al P&G.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.