LIFESTYLE 23 februarie 2023

Tradiția merge mai departe! O nouă ediție a Balului Portului Popular de la Brădet

de Daniela Luca | 646 vizualizări

Locuitorii din Întorsura Buzăului și din împrejurimi, dornici de distracție, își dau întâlnire sâmbătă aceasta, pe 25 februarie, la Balul Portului Popular. Evenimentul se va ține în sala Căminului Cultural de la Brădet și începe la ora 20:00. Biletul costă, la fel ca în anii trecuți, 10 lei, iar persoanele care vor să participe trebuie să își rezerve loc. 

Cei care îndrăgesc dansul și portul strămoșesc sunt așteptați așadar la cea de-a VIII-a ediție a Balului Portului Popular de la Brădet, organizat de Primăria Întorsura Buzăului, Casa de Cultură Întorsura Buzăului și Căminul Cultural Brădet. 

„Ne așteptăm să fie cam 250 de persoane. Cererile sunt foarte multe și nu știu dacă o să avem cum să îi găzduim pe toți. O să vină formație de la Săcele, Brașov, de la Vâlcele. Sigur că sunt și formații de aici, din zonă, corurile noastre din Barcani, din Întorsura Buzăului, Corul Bisericii, Ansamblul Casei de Cultură – Cununa Carpaților, care are undeva la peste 50 de membri, plus lumea care a început deja să sune și din Vama Buzăului și din Floroaia Mare și din Sita Buzăului, deci cerințe sunt destule”, ne-a spus organizatorul evenimentului, Costică Oltean.

Pentru a putea participa la bal, cei prezenți trebuie să fie îmbrăcați în cel puțin o componentă din costumul popular. 

„Scopul evenimentului este să scoatem din lada de zestre costumul popular și să îl ridicăm la loc de frunte, adică să îl expunem, să îl îmbrăcăm cu mare plăcere, pentru că mulți moștenesc niște costume foarte vechi, iar de multe ori acestea stau degeaba și e păcat. Să aduni o comunitate, să strângi la un loc 250 de persoane îmbrăcate în costum popular, e ceva. Mulți nu au costume sau nu le mai vin chiar, dar se găsesc pe piață niște ii destul de frumoase, numai să vrei. Nu contează cât de valoroasă e haina, dar faptul că te-ai îmbrăcat într-un component sau într-un costum popular și duci mai departe obiceiul și tradiția noastră strămoșească, e lucru mare. (...) Fiecare, înainte de Postul Mare, își dorește să iasă undeva și să se mândrească cu acest costum popular și să joace cu el, că până la urma urmei de aia a fost făcut”, a mai adăugat Costică Oltean. 

Intrarea la eveniment se face pe bază de confirmare, la numărul de telefon 0744171437. Pentru buna dispoziție, participanții vor aduce cu ei ceva „de-ale gurii”, se mai arată în afișul evenimentului. 

Ediția precedentă a balului s-a organizat anul trecut, pe 7 mai, după doi ani de pauză. 

Sâmbăta trecută, sute de persoane care cinstesc tradiția au încins hore la cea de-a IX-a ediție a Balului Portului Popular la Sita Buzăului. Distracție pe măsură a fost în aceeași seară și la cea de-a IV-a ediție a Balului Portului Popular de la Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.