LIFESTYLE 21 decembrie 2014

Tinerii, mai periculoşi la volan?

de Covasna Media | 516 vizualizări

Un studiu demonstrează contrariul

Cu toate că tinerii sunt consideraţi şoferi mai „slabi“, motiv pentru care şi plătesc mai mult pentru poliţa RCA, se pare că cei trecuţi de 45 de ani ar fi mai periculoşi la volan. Cel puţin când vine vorba de concentrare şi atenţie distribu­tivă, tinerii sunt şoferi mai buni, potrivit unui experiment.

Şoferii cu vârste peste 45 de ani sunt de patru ori mai predispuşi la accidente când folo­sesc telefonul mobil la volan, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii de Stat Wayne din Detroit, Michigan. În urma unui experiment pe un simulator, ei au constatat că toţi şoferii cu vârste cuprinse între 45 şi 59 de ani au depăşit linia de demarcaţie pe şosele când încercau să scrie sms-uri, notează „The Telegraph“, citat de adevarul.ro.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul şoferi­lor cu vârste între 18 şi 24 de ani, foarte puţini dintre aceştia expunându-se riscului de accidente rutiere în aceeaşi situaţie.

„De regulă, oamenii cred că şoferii mai tineri sunt distraşi mai uşor la volan şi, prin urmare, sunt mai expuşi riscurilor asociate folosirii telefonului mobil în timp ce conduc maşina. Cu toate acestea, experimentul nostru, care a inclus şoferi cu vârste între 18 şi 59 de ani, demonstrează contrariul“, spune Randall Commissaris, profesor de ştiinţe farmaceutice în cadrul instituţiei universitare care a realizat studiul.

Pe de altă parte, există şi studii care arată că şoferii tineri au, la rândul lor, puncte slabe la volan. De exemplu, ei sunt mai afectaţi de oboseala la volan şi riscă să producă mai multe accidente din acest motiv decât şoferii mai în vârstă, potrivit specialiştilor de la Asociaţia Americană a Automobilului (AAA) din Statele Unite ale Americii. Un şofer din şapte cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani a recunoscut că a adormit cel puţin o dată la volan în ultimul an, mai mulţi decât şoferii în vârstă.

De asemenea, un studiu Goodyear realizat în 2012 arăta că şoferii tineri, din generaţia Y, îşi varsă nervii la volan. Ei tind să-şi exprime nemultumirea prin cuvinte jignitoare la adresa altor şoferi şi să se comporte agresiv faţă de aceştia.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.