LIFESTYLE 15 august 2013

Studiu: Folosirea reţelei Facebook nu aduce neapărat fericirea

de Covasna Media | 420 vizualizări

Reţelele sociale au ajutat enorm persoanele care le folosesc să se simtă conectate cu semenii lor, dar folosirea acestora nu le face, în mod necesar, mai fericite, arată un studiu al utilizatorilor Facebook, publicat miercuri în Public Library of Science, potrivit EFE.

Utilizarea Facebook provoacă chiar o diminuare a stării de mulţumire a utilizatorului, potrivit studiului realizat de cercetătorii Universităţii Michigan (UM), prima cunoscută şi publicată care analizează influenţa Facebook asupra fericirii şi satisfacţiei utilizatorilor, scrie Agerpres.

"La suprafaţă, Facebook este o resursă valoroasă pentru satisfacerea nevoii umane de bază de conexiune socială (...) Dar, în loc să crească nivelul de fericire, vedem că folosirea Facebook produce rezultatul opus", remarcă specialistul în psihologie socială al Universităţii Michigan, Ethan Kross, principalul autor al articolului, profesor asociat la Institutul de Cercetare Socială (ISR) al acestei universităţi.

"Este un rezultat deosebit de important pentru că ţinteşte chiar miezul influenţei pe care reţelele sociale pot să le aibă asupra vieţii persoanelor", arată un alt autor al studiului, cognitivistul John Jonides, de la UM. 

Pentru efectuarea acestui studiu, cercetătorii au recrutat 82 de adulţi tineri, un grup demografic reprezentantiv al utilizatorilor de Facebook. Toţi aveau telefoane mobile inteligente şi conturi de Facebook.

Cercetătorii au folosit eşantionarea de experienţă - una din tehnicile cele mai fiabile pentru măsurarea felului în care gândesc oamenii, în care simt şi se comportă în fiecare moment al vieţii cotidiene - cu scopul de a evalua starea de mulţumire subiectivă a participanţilor prin trimiterea de mesaje text la întâmplare de cinci ori pe zi timp de două săptămâni. Fiecare mesaj conţinea o trimitere la un sondaj electronic cu cinci întrebări: cum te simţi în acest moment?, cât de preocupat eşti? cât de singur te simţi în acest moment? cât ai folosit Facebook de la ultima întrebare trimisă? cât ai interacţionat în mod direct cu alte persoane de la ultima întrebare adresată?

Potrivit cercetărilor, cu cât o persoană foloseşte mai mult Facebook o perioadă de timp, cu atât se simte mai prost după. De asemenea, autorii studiului au cerut participanţilor să noteze cât de mulţumiţi sunt de viaţa lor, la începutul şi la sfârşitul studiului, rezultatele arătând că subiecţii erau cu atât mai nemulţumiţi de viaţa lor cu cât au folosit mai intens Facebook-ul în intervalul de timp studiat.

Totodată, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că interacţiunea directă cu alte persoane, fie prin telefon sau faţă în faţă, influenţează negativ starea de fericire, în schimb au descoperit că interacţiunile directe cu alte persoane fac ca participanţii să se simtă mai bine cu trecerea timpului.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.