LIFESTYLE 29 aprilie 2014

Reclamă interzisă de CNA: „A crescut numărul copiilor care s-au electrocutat încercând să imite imaginile din clip”

de Covasna Media | 511 vizualizări

Un spot publicitar al Romtelecom, în care Smiley şi Pavel Bartoş merg pe un tren aflat în mişcare, a fost interzis de la difuzare printr-o decizie luată de CNA. Decizia a fost luată după ce Consiliul a fost informat că ar fi crescut numărul copiilor care s-au electrocutat încercând să imite imaginile din acest clip.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit, luni, o adresă de la Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, semnată de secretarul de stat Raed Arafat.

„În ultimele două-trei săptămâni, sistemul naţional de intervenţii în situaţii de urgenţă s-a confruntat cu o creştere neobişnuită a numărului de cazuri grave de copii sau adolescenţi electrocutaţi ca urmare a faptului că s-au urcat pe garniturile de tren aflate sub liniile de alimentare cu înaltă tensiune. În pofida eforturilor care au inclus resurse umane şi logistice semnificative (inclusiv transportul de urgenţă cu aeronave specializate), am consemnat inclusiv decese, iar celelalte cazuri rămân traumatizate sau chiar mutilate pe viaţă. Una dintre ipotezele care ar putea să explice acest fenomen îngrijorător este o posibilă influenţă a unui clip publicitar realizat pentru o companie de telefonie mobilă (Romtelecom Cosmote), în care două personaje care beneficiază de foarte multă simpatie în rândul copiilor şi adolescenţilor, Smiley şi Pavel Bartoş, realizează o serie de exhibiţii acrobatice urcaţi pe un tren în mişcare”, se spune în adresa primită de CNA de la secretarul de statRaed Arafat, citată de Mediafax.

Raed Arafat a cerut CNA sprijinul pentru găsirea unor soluţii urgente de rezolvare a acestei situaţii, inclusiv „printr-o eventuală interdicţie a difuzării clipului”, urmând ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să întreprindă demersurile necesare pentru a pregăti un mesaj care să explice pericolele la care se expun copiii, împreună cu aceleaşi personaje care au participat la promovarea clipului (Smiley şi Pavel Bartoş, n.r.).

Decizia a fost luată în baza articolului 29, alineatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei”.

"Pentru" interzicerea difuzării acestui spot TV au votat Cristina Trepcea, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. "Împotrivă" a votat Christian Mititelu, care a precizat că nu există niciun studiu din care să reiasă că acest spot ar sta la baza creşterii numărului de copii electrocutaţi.

Ultimul incident de acest fel s-a înregistrat în aseară. Un adolescent de 17 ani a murit carbonizat, luni seară, după ce s-a electrocutat în timp ce încerca să sară de pe vagonul unui tren de marfă. Tragedia s-a produs în zona Gării Băneasa din Capitală.

Pe 23 aprilie, doi copii de 10 şi 11 ani din județul Caraş-Severin s-au electrocutat după ce s-au urcat pe un vagon de tren şi au atins firele de înaltă tensiune.

Cu două zile înainte, un băiat de 14 ani din Iaşi s-a electrocutat şi a suferit arsuri grave. Adolescentul s-a urcat pe vagonul unui tren de marfă şi a atins un cablu. Medicii au decis să îl trimită de urgenţă la Bucureşti.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.